AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idari merci tecavuzu ne anlama gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Idari merci tecavüzü ne anlama gelir?​

İdari merci tecavüzü, dava açılmasından önce idareye başvuru zorunluluğunun kanunla öngörüldüğü durumlarda, bu başvurunun yerine getirilmeden idari dava açılması halidir.

Idari yargılama usulü ilkeleri nelerdir?​

İdari yargılama usulüne kendine özgü niteliğini veren başlıca üç ilke hâkimdir. Bunlar; re’sen araştırma, tasarruf ve yazılılık ilkeleridir. İdari yargılama usulü hem objektif hukuka uygunluk denetimi yapan hem de kişisel hak ve menfaatleri koruyan ikili bir amaca sahiptir.

Ispat aracı ne demek?​

Ispat aracı ne demek?
İspat araçları ise delillerdir. Delil, ispat faaliyetinde kullanılan ve dava öncesi, mahkeme dışında gerçekleşmiş olan vakıaların temsilen yargılamaya ve çekişmeli vakıayı temsile ya da yansıtmaya elverişli olan inandırma araçları olarak da tanımlanmaktadır[50].

Idari merci tecavüzünde Mahkeme ne karar verir?​

Idari merci tecavüzünde Mahkeme ne karar verir?
İdari merci tecavüzü halinde yargı yeri, İYUK, 15/1-e uyarınca «görevli idare merciine tevdiine» karar verilir.

Merciine tevdi ne demek?​

Yılmaz, s. 582 ve 913. Merci kavramı belirsiz bir makam için söz konusu iken, belirli bir makamdan bahsederken “mercii” şeklinde, soyut, belirsiz anlamında tevdi kelimesi kullanılırken, somutlaştırdığımızda ve “tevdi edilmesi” anlamında kullanılan durumlarda “tevdii” şeklinde çalışmada kullanılmıştır.

Idari yargıda hangi yargılama usulü?​

Nitekim 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 1 inci maddesine göre, “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanır ve inceleme evrak üzerinde yapılır.”

Ispat hakkı nedir Medeni usul?​

Ispat hakkı nedir Medeni usul?
(1) Taraflar, kanunda belirtilen süre ve usule uygun olarak ispat hakkına sahiptir. (2) Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz. (3) Kanunun belirli delillerle ispatını emrettiği hususlar, başka delillerle ispat olunamaz.

Tevdi kararı ne demek?​

Tevdi kararı ne demek?
Tevdi etmek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında borçlar hukukunda kullanılan bir kavram olmaktadır. Bu bağlamda tevdi etmek, sunmak, bırakmak ve vedia olarak bir yere emanet etme manalarında kullanılmaktadır.
 
İdari merci tecavüzü, bir dava açmadan önce idareye başvurmanın zorunlu olduğu durumlarda, bu başvurunun yapılmadan idari dava açılması durumunu ifade etmektedir. Yani idari merci tecavüzü, hukuk kurallarına uygun olarak idari işlemlere karşı başvuru sürecinin tamamlanmaması durumunda gerçekleşmektedir.

İdari yargılama usulü ise özel bir nitelik taşıyan üç ilkeye dayanmaktadır. Bunlar re'sen araştırma ilkesi, tasarruf ilkesi ve yazılılık ilkesidir. Bu ilkeler, idari yargılama sürecinde objektif hukuka uygunluk denetimi yapılmasını ve kişisel hakların korunmasını amaçlamaktadır.

İspat aracı kavramı ise delilleri ifade eder. Deliller, ispat sürecinde kullanılan ve mahkemeye sunularak vakaların kanıtlanmasında rol oynayan unsurlardır. Kanıtlar, yargılama sürecinde çekişmeli vakaları temsil etmek için kullanılan inandırma araçları olarak tanımlanmaktadır.

Idari merci tecavüzünde mahkeme, genellikle ilgili idare merciine tevdi kararı vermektedir. Yani davanın ilgili idare birimine ya da yetkili makama gönderilmesi, gereken işlemlerin yapılması için talimat verilmesi anlamına gelmektedir.

Tevdi terimi ise genellikle belirsiz bir makam için kullanılan "merci" kavramının, belirli bir makama gönderilmesi anlamında kullanılan bir terimdir. Tevdi, bir yerin emanet edilmesi, sunulması veya bırakılması anlamına gelmektedir.

Genel olarak, idari yargıda yazılı yargılama usulü uygulanmaktadır. Bu usulde, inceleme evrak üzerinden yapılır ve tarafların yazılı savunmaları dikkate alınır.

Medeni usulde ispat hakkı ise kanunda belirtilen süre ve usullere uygun ispat hakkına sahip olmayı ifade eder. Hukuka aykırı yollarla elde edilen deliller mahkeme tarafından dikkate alınmaz ve yasalarda belirtilen deliller dışında ispat yapılamaz.
 
Geri
Üst