- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Idari mahkemeler neyle ilgilenir?
İdare tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı işlem ve eylemlere karşı açılan davalara bakmakla görevli mahkemeler idare mahkemeleridir. İdari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesi idare mahkemesidir. Vergi mahkemeleri ve Danıştay’ın kanunlarla görevli kılınmadığı tüm dosyalar idare mahkemelerinde görülür.Idari dava türleri nedir?
İdari yargıda dava türleri üçe ayrılır. Bunlar, iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.Bölge İdare Mahkemesinin Görevleri Nelerdir?
Idari yargının görev alanı nedir?
1982 Anayasası, m. 155/II: “Danıştay, davaları görmek, Başbakan ve Bakanlar Kurulunca gönderilen kanun tasarıları, kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkında iki ay içinde düşüncesini bildirmek, tüzük tasarılarını incelemek, idarî uyuşmazlıkları çözmek ve kanunla gösterilen diğer işleri …
Idari işlemin unsurları nedir?
❖ İdari işlemin yetki, sebep, şekil, konu ve maksat olmak üzere 5 unsuru vardır ve idari işlemin bu unsurlarında bir sakatlık olması işlemi sakatlar.
Idari işlemler neler?
İdari İşlemler Nelerdir? İdarenin kamu gücünü kullanarak, tek yanlı, idare hukuku alanında sonuç doğuran işlemler idari işlemlerdir. İdarenin özel işlemleri gibi, idarenin her işlemi idare hukukuna tabi değildir. İdari işlemin kanuni bir tanımı olmamakla birlikte, belirli niteliklere haiz olması gerekmektedir.Karar aşaması kaç gün sürer?
Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar. İdari yargıda istinaf süresi ise kararın tebliğinden itibaren 30 gündür.İdari dava türlerine İYUK madde 2’de yer verilmiş ve tanımlanmıştır. Buna göre idari dava türleri; iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır. Bu yazımızda uygulamada en çok karşılaşılan idari dava türlerinden olan iptal ve tam yargı davaları üzerinde durulacaktır.