- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Idari mahkeme ara karar ne demek?
Ara Karar Ne Zaman Verilir? Davayı engel olan bir itirazın reddedilmesi istendiği zaman mahkeme nezdinde ara karar verilir. Bu durum mahkeme hakimi tarafından ele alınır ve gerçekleşir. Bu kadar içerisinde yapılan ara ile beraber itiraz incelenir ve buna göre karar ortaya çıkar.Idari dava dairesi ne demek?
İdare mahkemesi; idarenin hukuka aykırı işlem ve eylemlerine karşı açılan idari davalara bakmakla görevli temel mahkemelerden biridir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). İdare mahkemesi, idari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesidir.Ara karar No nedir?
Gelecek duruşma tarihi ve saatini belirleyen mahkeme kararı bir ara karardır. Görülmekte olan davayla ilgili diğer bir mahkemedeki dosyanın celbi için o mahkemenin yazı işleri müdürlüğüne müzekkere yazılmasına ilişkin karar da ara karar niteliğindedir.
Ara mahkeme ne demek?
Ara duruşma, ilk duruşma ile karar duruşması arasında yer alan duruşmaları ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Ayrıca, tutuklu ceza davası dosyalarında iki duruşma arasında yer alan tutukluluk incelemesine de ara duruşma denilmektedir.
Idari mahkeme ne ile ilgilenir?
Türkiye’deki idare mahkemeleri, idari yargı düzeni içindeki Danıştay, vergi mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinin görevi dışında kalan davalara bakmakla görevlidir. İdari eylem ve işlemlerden dolayı menfaati ihlal edilen kişilerin idare organlarına karşı iptal ve tam yargı davası açtıkları mahkemelerdir.Bölge idare mahkemeleri kaç hakimden oluşur?
Bölge idare mahkemeleri, bölge idare mahkemesi başkanı ile iki üyeden oluşur. Mahkemenin başkan ve üyeliklerine Hakimler ve Savcılar Kurulu’nca atama yapılır.Ara karar talebi ne anlama gelir?
Ara karar, davaya son vermeyen, bunun tam aksine davayı yürütmeye yarayan kararlara denilmektedir. Mahkeme hakimi, yargılamayı devam ettirebilmek için davada birçok ara karar verebilmektedir. Mahkemelerce verilen tüm ara kararların müşterek özelliği, hakimin ara kararı ile davadan el çekmeyip, davaya devam etmesidir.
Gerekçeli karar ne zaman açıklanır?
Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.
İvedi yargılama usulünde savunma süresi dava dilekçesinin tebliğinden itibaren on beş gün olup, bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla on beş gün uzatılabilir. Savunmanın verilmesi veya savunma verme süresinin geçmesiyle dosya tekemmül etmiş sayılır.
Ara kararı verilmesi, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gibi işlemler ivedilikle sonuçlandırılır. İdare mahkemesi tarafından ivedi yargılama usulüne göre verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir.
İdare mahkemesi dava süreci nasıl işler?
İdari Dava Hangi Sürede Açılır? İdare tarafından size yazılı bildirim (tebligat) yapılmasını takiben vergi mahkemelerinde 30, idare mahkemelerinde veya Danıştayda 60 gün içerisinde dava açmanız gerekir. Bu süreler dışında özel kanunlarda düzenlenen dava açma süreleri de vardır.
İdare mahkemesi iptal davası ne kadar sürer?
Genel Dava Açma Süresi: İptal davası açma genel süresi, Danıştay ve idare mahkemelerinde 60 gün ve vergi mahkemelerinde 30 gündür. Bu süreler, hukuken zamanaşımı süresi değil, hak düşürücü süre niteliğindedir. Kural olarak tüm idari işlemlere karşı iptal davası açma süresi genel dava açma süreleridir.