AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idari islemin iptali icin idareye basvuru zorunlu mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Idari işlemin iptali için idareye başvuru zorunlu mu?​

İptal davası açabilmek için idareye başvuru yapma zorunluluğu yoktur. O zorunluluk tam yargı davaları için geçerlidir. Ancak iptal davasında işlemi yapan idareye başvuru hakkı vardır. Yani ihtiyari bir başvuru söz konusu.

Zabıta memur mu işçi mi?​

Zabıta Olmak İçin Gerekenler Zabıtalar, ilçe ya da il belediyelerine bağlı olarak memur ya da işçi statüsünde çalışabilir. Memur olarak çalışmak isteyen zabıtalar, KPSS’den atanmak için yeterli puanı almak zorundadır.
Bu düzenlemeye dayalı işlemin iptal edilmemiş olması gerekir.?
Düzenleyici işlemin iptal edilmemiş olması bu düzenlemeye dayalı işlemin iptaline engel olmaz. Örneğin, imar planı yapılarak ilan edilmesi bir düzenleyici işlemdir.
İptal Davası, idari hukukda açılan bir idari dava türüdür.?
İdare hukukunda iptal davası; idari yargı yolunda açılan ve idari işlemlerin hukuka uygunluğunun yargı yoluyla denetimini amaçlayan bir davadır. İptal davası, idari işlemlerin yetki, sebep, şekil, konu ve amaç yönlerinden biri ile hukuka aykırı olmaları nedeniyle menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan bir idari dava türüdür.

Düzenleyici işlemlere karşı iptal davası açılabilir.?​

Düzenleyici işlemlere karşı iptal davası, doğrudan Danıştay’da açılabilir. Düzenleyici İşlemin Hukuki Mahiyeti: Düzenleyici işlemler; sürekli, nesnel ( objektif ), soyut ve genel nitelikte hukuk kurulları koyan, bu kuralları değiştiren veya kaldıran idari işlemlerdir.

Iptal davası açma süresi ne zaman sona erer?​

İptal davası açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay da ve idare mahkemelerinde altmış gündür.
Tam yargı davasında idareye başvuru zorunlu mu?
Tam Yargı Davasında İdareye Başvuru Zorunluluğu 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu madde 13 düzenlemesine göre idari eylemlerden doğan zararlardan ötürü tam yargı davası açılacağı zaman önce eylemi yapan idareye başvurmak zorunludur. Yani idari eylemi yapan idareye başvurularak zararın giderilmesi talep edilir.
Iptal davası süresi değişti mi?
BEKLEME VE DAVA AÇMA SÜRELERİ 60 GÜNDEN 30 GÜNE İNDİRİLDİ. Yargı Paketi olarak bilinen 7331 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 08/07/2021 tarihinde TBMM’de kabul edildi, 14/07/2021 tarih ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Iptal davası nedir kimler açabilir?​

İptal davasına açabilmek için kişisel bir menfaatin ihlal edilmesi gerekir. Kişisel menfaati ihlal edilen kişiler idari yargıda iptal davası açabilir. Burada kişisel bir menfaatin İhlal edilmesi yeterlidir. İptal davası açacak kişinin işlem de bir ilgisinin bulunması gerekir.

Hangi durumlarda iptal davası açılamaz?​

Hangi Durumlarda Tapu İptal ve Tescil Davası Açılamaz Tescil işleminden sonraki 10 sene boyunca, elindeki taşınmazın tapusunu herhangi bir özel veya tüzel kişiye devretmeden kesintisiz bir şekilde elinde bulunduran kişi aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse dahi iptal davası açılamaz.
Zorunlu idari başvuru yolu nedir?
İdare, bir işlem ya da eylem tesis ettikten sonra ilgili kişinin bu işlemin kaldırılması, değiştirilmesi veya düzeltilmesi gibi taleplerle idareye müracaat etmesi hali zorunlu başvurudur. Dikkat edilecek olursa bu başvuruyu diğer başvuru çeşitlerinden ayıran kanunda zorunlu olarak yapılması istenmesidir.
 
Geri
Üst