AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idari davanin reddi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Idari davanın reddi ne demek?​

30 gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İdare hukukunda bu duruma “zımni red” denilmektedir. Zımni red halinde ilgililer 30 günlük cevap süresinin bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler.

Idare mahkemesinde hakimin reddini kim inceler?​

1.Tek hakimle görülen davalarda hakimin reddi istemi, reddedilen hakimin katılmadığı idare veya vergi mahkemesince incelenir.

Idari yargıda geliş nedeni 44 ne anlama geliyor?​

Idari yargıda geliş nedeni 44 ne anlama geliyor?
Diğer taraftan, yine aynı Yasanın merci tayini başlıklı 44. maddesinde; yetkili mahkemenin bir davaya bakmasına fiili veya hukuki bir engel çıktığı veya iki mahkemenin yargı çevresi sınırlarında tereddüt edildiği veya iki mahkemenin de aynı davaya bakmaya yetkili olduklarına karar verdikleri hallerde dava dosyalarının.

Idari yargıda temyiz yetkisi kimde?​

A. ilgili bakanlıkların göstereceği lüzum üzerine veya kendiliğinden Başsavcı tarafından kanun yararına temyiz olunabilir.” Danıştay’a kanun yararına temyiz başvurusunda bulunmaya yetkili makam, Danıştay Başsavcılığıdır. Başsavcı, başvuruyu ilgili bakanlıkların göstereceği lüzum üzerine veya resen gerçekleştirebilir.

Dava dilekçesinin reddi nedir?​

Dava Dilekçesinin (İYUK Md. 3)’e Göre Reddi Buna göre bir dava açılırken ilk ve temel şart imzalı bir dava dilekçesidir. Dilekçelerde aşağıda yer alan unsurların olmaması ya da hatalı bir şekilde yer alması ise dava dilekçesinin reddedilmesi anlamına gelecektir.

Merci tayini gerekliliği ne zaman ortaya çıkar?​

Merci tayini gerekliliği ne zaman ortaya çıkar?
Bu yetki kuralına dayanarak kamu görevlisinin her iki yerde de dava açması durumda, her iki mahkemenin de davaya bakmakla yetkili olacağı şüphesizdir. Bu sebeple her iki mahkemenin de yetkili olduğuna karar vermesi halinde, merci tayini yoluna başvurmak kaçınılmaz olacaktır.
Kanun yararına temyiz başvurusunu kim yapar?​
Kanun yararına bozma başvurusunu yapma yetkisi Adalet Bakanlığı’na aittir. Ancak, yargılama sırasında karar veya hükme cumhuriyet savcısı, sanık, hakim, mahkeme, şikayetçi veya müdahil olarak katılan kişiler de yasa yararına bozma kanun yolunu kullanması için Adalet Bakanlığı’ndan talepte bulunabilir.
Dilekçe neden reddedilir?​
Şu durumda dilekçe ret kararının toplamda 3 farklı durumda verildiğini söylemek mümkündür: Dilekçenin Kanun’un 3. maddesine aykırı olarak hazırlanmış olması Dilekçenin Kanun’un 5. maddesine aykırı olarak hazırlanmış olması Davanın ehliyetli olan şahsın avukat olmayan vekili tarafından açılmış olması

Davanın esastan reddi halinde yeniden dava açılabilir mi?​

Davanın esastan reddi halinde yeniden dava açılabilir mi?
Davanın usulden reddi ile dava hiç açılmamış kabul edilir. Dolayısıyla zamanaşımı süresi de kesilmiş kabul edilmez. Davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Fakat sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilir.
 
**İdari davanın reddi ne demek?**

İdari davanın reddi, idarenin 30 gün içinde cevap vermemesi durumunda isteğin reddedildiği varsayımı anlamına gelir. Bu duruma "zımni red" denir. Zımni red durumunda, ilgililer 30 günlük cevap süresinin sona erdiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, idari ve vergi mahkemelerine dava açabilirler.

**Idare mahkemesinde hakimin reddini kim inceler?**

Tek hakimle görülen davalarda hakimin reddi istemi, reddedilen hakimin katılmadığı idare veya vergi mahkemesi tarafından incelenir.

**Idari yargıda geliş nedeni 44 ne anlama geliyor?**

Idari yargıda geliş nedeni 44, yetkili mahkemenin bir davaya bakmasında bir engel çıkması durumunu ifade eder. Bu durumda dava dosyaları ilgili merci tarafından incelenir ve gerekli kararlar alınır.

**Idari yargıda temyiz yetkisi kimde?**

Danıştay'a kanun yararına temyiz başvurusunda bulunmaya yetkili makam Danıştay Başsavcılığıdır. İlgili bakanlıkların talebi üzerine veya Başsavcı tarafından kanun yararına temyiz başvurusu yapılabilir.

**Dava dilekçesinin reddi nedir?**

Dava dilekçesinin reddi, davanın açılması için gerekli olan imzalı dilekçenin eksik veya hatalı olması durumunda gerçekleşir. Belirli unsurların dilekçede bulunmaması veya yanlış yer alması durumunda, dilekçe reddedilebilir.

**Merci tayini gerekliliği ne zaman ortaya çıkar?**

Merci tayini gerekliliği, kamu görevlisinin dava açması durumunda yetkili mahkemenin belirlenmesinde bir sorun yaşanması durumunda ortaya çıkar. Her iki mahkemenin yetkili olabileceği durumlarda, merci tayini yoluna başvurulabilir.

**Kanun yararına temyiz başvurusunu kim yapar?**

Kanun yararına temyiz başvurusunu yapma yetkisi Adalet Bakanlığı'na aittir. Ancak, yargılama sürecinde ilgili kişiler de Adalet Bakanlığı'na başvurarak yasa yararına bozma kanun yolunun kullanılmasını talep edebilirler.

**Dilekçe neden reddedilir?**

Dilekçenin 3 farklı durumda reddedilebileceği belirtilmektedir: Kanunun 3. maddesine aykırı olarak hazırlanmış olması, Kanunun 5. maddesine aykırı olarak hazırlanmış olması ve Dava ehliyetine sahip olmayan bir vekil tarafından açılmış olması durumlarında dilekçe reddedilebilir.

**Davanın esastan reddi halinde yeniden dava açılabilir mi?**

Davanın usulden reddedilmesi durumunda, dava açılmamış sayılır ve zamanaşımı süresi kesilmez. Ancak, zamanaşımı süresi dolmadan aynı davanın tekrar açılması mümkündür. Zamanaşımı süresi geçtikten sonra dava açılırsa, itiraz ile davanın reddine karar verilir.
 
Geri
Üst