AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idari davalar neden uzun suruyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.245
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Idari davalar neden uzun sürüyor?​

İş yükü fazla olan idare mahkemeleri daha geç karar verirken iş yükü az olan idare mahkemelerinde ise daha erken karar çıkmaktadır. Mesela Ankara İdare Mahkemelerinde iş yoğunluğu fazla olduğu için taşradaki diğer idare mahkemelerine göre karar süresi daha uzun olmaktadır.

Idare mahkemesi kararları geriye yürür mü?​

– İptal kararı sonucunda idari işlem yapıldığı ilk tarihten itibaren ortadan kalkar. İptal Kararları geriye yürümekte ve böylece idari işlem baştan itibaren hiç yapılmamış sayılmaktadır.

Iptal davasının sonuçları nelerdir?​

Iptal davasının sonuçları nelerdir?
İptal davasında sonuç olarak hukuka aykırı işlem iptal edilir. Ancak iptalden sonra iptale konu işlemin yerine başka bir işlemin yapılmasına karar verilmez. İptal kararının verilmesi ile idari işlem yapıldığı ilk tarihten itibaren ortadan kalkar. İptal kararlarında geriye yürüme söz konusudur.

Idari dava açma süresi değişti mi?​

Idari dava açma süresi değişti mi?
Getirilen son düzenleme ile birlikte, idari makamların bu başvurulara yanıt vermek için sahip olduğu 60 günlük süre 30 güne indirilmiştir. 30 günün dolması ile başvuru ile duran dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye devam edecektir.

Idare mahkemesinde dava ne kadar sürer?​

Bölge İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği ve ne zaman açıklanacağı 2577 sayılı kanun ile 6 ay olarak belirlenmiştir. Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

İdare mahkemelerinde dava açma süresi kaç gündür?​

Bir idari işleme karşı dava açma süresi 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun (İYUK) 7. maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, özel kanunlarda aksi öngörülmemişse, dava açma süresi, Danıştay ve idare mahkemelerinde altmış gün, vergi mahkemelerinde otuz gün olarak belirlenmiştir.

Mahkeme kararı geçmişe yürür mü?​

Mahkeme kararı geçmişe yürür mü?
Gerek 1961 Anayasası’nda gerekse 1982 Anayasası’nda Anayasa Mahkemesi kararlarının geri yürümeyeceği açıkça düzenlenmiştir. Anayasa’nın 153. maddesinde Anayasa Mahkemesi iptal kararlarının geri yürümeyeceği açıkça düzenlenmiştir. Gerçekten de 153. maddede aynen, “… İptal kararları geriye yürümez…” denmektedir.

Idare mahkemesi kararları ne kadar sürede uygulanır?​

Idare mahkemesi kararları ne kadar sürede uygulanır?
Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.

Iptal davası ne zaman sonuçlanır?​

İptal davaları, işlemin niteliğine göre “genel dava açma süresi” ve “özel dava açma süresi” olmak üzere iki türdür: Genel Dava Açma Süresi: İptal davası açma genel süresi, Danıştay ve idare mahkemelerinde 60 gün ve vergi mahkemelerinde 30 gündür.

Iptal davasının konusunu oluşturan nedir?​

İptal davasının konusunu tek yanlı idari işlemler oluşturur. İptal davasının amacı ilgilileri hukuka aykırı işlemlere karşı korumaktır. İptal davası üzerine verilen iptal kararı sadece taraflar arasında değil,herkes için hüküm ve sonuç doğurur.

Idari yargıda dava açma süresi kaç gündür?​

Idari yargıda dava açma süresi kaç gündür?
Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

Idare mahkemesi iptal davası ne kadar sürer?​

Idare mahkemesi iptal davası ne kadar sürer?
Genel Dava Açma Süresi: İptal davası açma genel süresi, Danıştay ve idare mahkemelerinde 60 gün ve vergi mahkemelerinde 30 gündür. Bu süreler, hukuken zamanaşımı süresi değil, hak düşürücü süre niteliğindedir. Kural olarak tüm idari işlemlere karşı iptal davası açma süresi genel dava açma süreleridir.
 
Idari davaların uzun sürmesinin birçok nedeni olabilir. Örneğin, idare mahkemelerinde iş yükü yoğun olduğunda karar verme süreleri uzayabilir. Özellikle büyük şehirlerde iş yükü fazla olan mahkemelerde dosyaların işlenmesi ve karar verilmesi daha uzun sürebilir. Bunun yanı sıra davaların karmaşıklığı, delillerin toplanması, tarafların beyanlarının alınması gibi süreçler de davaların uzun sürmesinde etkili olabilir.

İdari mahkemelerde verilen kararların geriye yürüme durumu da önemli bir konudur. İptal kararları sonucunda idari işlem, yapıldığı ilk tarihten itibaren ortadan kalkar. Yani iptal kararları geriye yürür ve işlem baştan itibaren hiç yapılmamış sayılır.

İdari davaların sonuçlarına gelince, iptal davalarında hukuka aykırı bulunan işlem iptal edilir. Ancak iptalden sonra yeni bir işlem yapılmaz, sadece hukuka aykırı işlem ortadan kaldırılmış olur. İptal kararının verilmesiyle idari işlem, yapıldığı ilk tarihten itibaren geçersiz hale gelir.

Son zamanlarda ise idari davalara ilişkin sürelerde değişiklikler yapılmış olabilir. Örneğin, idari dava açma süresi getirilen düzenlemeyle 60 günden 30 güne indirilmiş olabilir. Bu düzenlemeyle idari makamların başvurulara yanıt verme süresi kısaltılmış ve dava süreci hızlandırılmış olabilir.

Bunun yanı sıra idare mahkemelerinde dava sürelerinin belirlenmesi de yasal düzenlemelere bağlıdır. Bölge İdare Mahkemeleri'nde açılan idari davaların süresi 2577 sayılı kanuna göre altı ay olarak belirlenmiştir ve dosyalar en geç bu süre içerisinde sonuçlanmalıdır.

İptal davalarının sonuçlanma süresi işlemin niteliğine ve hangi mahkemede açıldığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle iptal davalarında Danıştay ve idare mahkemelerinde süre 60 gün, vergi mahkemelerinde ise 30 gündür. İptal davalarının sonuçlanma süresi yargı sürecine ve davanın karmaşıklığına göre değişebilir.

Son olarak, mahkeme kararlarının geçmişe yürüyüp yürümeyeceği de önemli bir konudur. Anayasa Mahkemesi kararları genellikle geriye yürümez. Anayasa Mahkemesi iptal kararlarının geriye yürümeyeceği açıkça belirtilmiştir ve kararlar genellikle ileriye etki eder.
 
Geri
Üst