- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.706
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Idari dava dilekçeleri hangi mercilere verilir?
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun, “Dilekçelerin Verileceği Yerler” başlıklı 4. maddesinde, “Dilekçeler ve savunmalar ile davalara ilişkin her türlü evrak, Danıştay veya ait olduğu mahkeme başkanlıklarına veya bunlara gönderilmek üzere idare veya vergi mahkemesi başkanlıklarına, idare veya vergi mahkemesi …Danıştayın bozma kararı ne anlama gelir?
Danıştay 12. Dairesi, “bozma kararının” ne anlama geldiğini ayrıntılı bir şekilde açıklamıştır: Danıştay’ca verilen bozma kararındaki hüküm fıkrası, Mahkeme kararının bozulmasına yönelik olup, DAVA KONUSU İŞLEMİN İPTALİ VEYA DAVANIN REDDİ SONUCUNU DOĞURMAMAKTADIR.Danıştay da bir dava ne kadar sürer?
Çünkü ilgili yasa maddesi bir bütün olarak incelendiğinde altı aylık süre aslında hakimin karar verme süresidir. Türkiye’de idari davalar fiilen ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20. maddesinin 5. fıkrasında süre kuralı şöyledir.
Idari dava dilekçesi nereye verilir?
İdari Dava Nerede Açılır? Dava konusu olan idari işlemin yapıldığı yerdeki mahkemede açılır (Özel kanunlarla yetki verilen durumlarda farklılıklar olabilir). Dava Dilekçeleri Nereye Verilir? Bulunduğunuz yerde idare ve vergi mahkemesi varsa doğrudan mahkemeye giderek elden teslim etmelisiniz.
Idare Mahkemesi nasıl karar verir?
Bölge idare mahkemesi, yaptığı inceleme sonunda ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa istinaf başvurusunun reddine karar verir. Karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise gerekli düzeltmeyi yaparak aynı kararı verir.Danıştay kararlarına uymak zorunlu mu?
Anayasamız, 132 inci madesi ile, yasama ve yürütme organları ile İdare’nin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu belirtmiş ve Danıştay Kanunu da 95 inci maddesi ile: «İdare, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 132. maddesi gereğince, Danıştay ilâmlari- nın icaplarına göre işlem veya eylem tesis etmeye mecburdur.Danıştay yürütmeyi durdurma kararı kaç günde çıkar?
Yürütmenin durdurulması kararı verilen dava dosyaları öncelikle incelenir ve karara bağlanır. Yürütmenin durdurulmasına dair verilen kararlar onbeş gün içinde yazılır ve imzalanır.