AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idare mahkemesi temyizi nereye yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İdare mahkemesi temyizi nereye yapılır?​

Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde Danıştay’a temyiz başvurusu yapılabilir (İYUK m.46):

Idari yargıda istinaf ne zaman başladı?​

28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 6545 Sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun1 (“6545 sayılı Kanun”) ile adli yargıda yer alan istinaf müessesesi idari yargı koluna da dâhil edilmiştir.

Danıştay vergi dava Dairelerinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktıkları davalarda temyiz makamı hangi kuruldur?​

Danıştay vergi dava Dairelerinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktıkları davalarda temyiz makamı hangi kuruldur?
Danıştay’ın (Danıştay Vergi Dairesi veya İdari Dava Dairesi) ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı davalarda verilen kararlar aleyhine temyiz incelemesi, davanın niteliğine göre İdari Dava Daireleri Kurulu veya Vergi Dava Daireleri Kurulu tarafından yapılır (2575 sayılı Danıştay Kanunu m.38).

Istinaf ne zaman getirildi?​

Istinaf ne zaman getirildi?
İstinaf mahkemelerinin yürürlüğe girdiği 20.07.2016 tarihinden itibaren ise önce Bölge Adliye Mahkemeleri’ne başvurma zorunluluğu getirilmiştir.

Istinaf mahkemeleri kanunu ne zaman çıktı?​

Adli yargıda 2004, idari yargıda ise 2014’te istinaf mahkemelerinin kurulması yasalaştı. 20 Temmuz 2016’da bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri faaliyete geçirildi. İstinaf mahkemelerinin hizmet vermesiyle 2 dereceli yargılama dönemi başladı.

Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davalar nelerdir?​

Karşı açılacak iptal ve tam yargı davaları ile imtiyaz sözleşmelerinden doğan idari davaları çözümler. 2. (3619 sayılı Kanunun 4’üncü maddesiyle değişen fıkra) Danıştay, belediyeler ile il özel idarelerinin seçimle gelen organlarının organlık sıfatlarını kaybetmeleri hakkındaki istemleri inceler ve karara bağlar.

İdare mahkemesi ile Danıştay arasında çikan görev Uyuşmazliği kim çözer?​

İdare mahkemesi ile Danıştay arasında çikan görev Uyuşmazliği kim çözer?
Dairelerin benzer olaylarda kesin olarak verdikleri kararlar arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi için başkanlar kuruluna başvurur. Danıştay’daki örgütlenmeye paralel olarak 6545 sayılı Kanunla bölge idare mahkemelerinde de başkanlar kurulu oluşturulmuştur.
 
İdare mahkemesi temyizi Danıştay'a yapılır. Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin belirli davalar hakkında verdikleri kararlara karşı temyiz başvurusu, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde Danıştay'a yapılabilir.

İdari yargıda istinaf sistemi, 28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 6545 Sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile idari yargı koluna dahil edilmiştir. Böylece, adli yargıda olan istinaf müessesesi idari yargıya da uygulanmıştır.

Danıştay vergi dava dairelerinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı davalarda verilen kararlara karşı yapılan temyiz incelemesi, davanın niteliğine göre İdari Dava Daireleri Kurulu veya Vergi Dava Daireleri Kurulu tarafından yapılır. Bu kararlar aleyhine temyiz işlemi uygulanmaktadır.

İstinaf mahkemeleri, Türkiye'de 20 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bölge adliye mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerine başvurma zorunluluğu getirilmiş ve böylece 2 dereceli yargılama dönemi başlamıştır.

Danıştay'ın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davalara örnek olarak karşı açılacak iptal ve tam yargı davaları ile imtiyaz sözleşmelerinden doğan idari davalar gösterilebilir. Ayrıca, Danıştay belediyeler ile il özel idarelerinin seçimle gelen organlarının organlık sıfatlarını kaybetmeleri hakkındaki istemleri de inceler ve karara bağlar.

İdare mahkemesi ile Danıştay arasında çıkan görev uyuşmazlıklarının çözümü için başkanlar kuruluna başvurulur. Hem Danıştay'da hem de bölge idare mahkemelerinde başkanlar kurulu oluşturulmuş olup, benzer olaylarda farklı kararlar veren daireler arasındaki uyuşmazlıklar bu kurullar aracılığıyla giderilmeye çalışılır.
 
Geri
Üst