- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
İdare hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
Bu dört maddeden yola çıkarak idare hukukuna hâkim olan temel ilkeleri şu şekilde sıralayabiliriz:- Cumhuriyetçilik ilkesi.
- Üniter devlet ilkesi.
- İnsan haklarına saygılı devlet ilkesi.
- Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet ilkesi.
- Demokratik devlet ilkesi.
- Laik devlet ilkesi.
- Sosyal devlet ilkesi.
- Hukuk devleti ilkesi.
Idari teşkilata hakim olan temel ilkeler nelerdir?
Anayasanın 123/f2 ise, idarenin “merkezden yönetim” ve “yerinden yönetim” ilkesine göre teşkilatlandığını düzenlemektedir. Buna göre, idari teşkilata hakim iki yönetim ilkesi, idare teşkilatı oluşturan merkezi yönetim ve yerinden yönetim kuruluşlarının örgütlenme ve çalışmasına hakim bir anayasal ilkedir.İdare hukukunun özellikleri nelerdir?
İdare hukukunun özellikleri nelerdir?İdare Hukukunun özellikleri nelerdir?
- İdare hukuku genç bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku tedvin edilmemiş bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku içtihatlara dayanır.
- İdare hukuku dinamik bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku bağımsız bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku statüsel niteliktedir.
Idari fonksiyonlar nelerdir?
İdari fonksiyon; Yasama, yürütme ve yargı organlarının siyasi nitelikli faaliyetleri dışında, devletin, toplumsal ihtiyaçları karşılamak için yürüttüğü kamusal faaliyetlerdir. İdari fonksiyonun temel amacı kamu yararını gerçekleştirmektir. İdari fonksiyon, idari işlemler ile yerine getirilir.İdare hukuku özel hukuk mu?
İdare Hukuku: İdarenin kuruluş ve işleyişini düzenleyen kamu hukuku dalıdır.Idarenin bütünlüğü ilkesi ne anlama gelmektedir?
Idarenin bütünlüğü ilkesi ne anlama gelmektedir?Üniter devlet yapısına uygun şekilde idareyi oluşturan kuruluşların birbiriyle uyum içerisinde bir bütün olarak çalışmasıdır. İdarenin bütünlüğünün gerçekleştirildiği hukuki araçlar, hiyerarşi ve idari vesayettir.
123. Madde. İdare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir.
En genel ifadesiyle İdari Fonksiyon: Devletin yasama ve yargı fonksiyonu ile yürütme organının siyasî fonksiyonu dışında kalan toplumun günlük yaşamını sürdürmek,dolayısıyla kamu yararını gerçekleştirmek amacıyla devlet ve diğer kamu tüzel kişileritarafından yürütülen fonksiyondur.
Özel hukuk dalları nelerdir?
Özel hukuk dalları nelerdir?Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye’de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’dur.