İdare hukukunun özellikleri nelerdir?
İdare Hukukunun Özellikleri- İdare hukuku genç bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku tedvin edilmemiş bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku içtihatlara dayanır.
- İdare hukuku dinamik bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku bağımsız bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku statüsel niteliktedir.
İdare hukukunun tanımı nedir?
İdare hukukunun tanımı nedir?Geniş anlamda idare hukuku , idarenin kuruluş ve işleyişine uygulanan hukuk kurallarının bütünüdür. Bu kurallar kamu hukuku kuralları olabileceği gibi özel hukuk kuralları da olabilir. 2. Dar anlamda idare hukuku ise idarenin kuruluş ve işleyişine uygulanan kamu hukuku kurallarının bütünüdür.
İdare kavramı nedir?
İdare kavramı nedir?TANIM: Genel anlamda idare, belli bir amacın gerçekleştirilmesi için kurulan örgüt veya bu amaca ulaşmak için yürütülen plânlı insan faaliyeti demektir. Bu anlamda idare, hem bir örgütü, hem de bu örgütün faaliyetlerini ifade eder. İdare olgusu beşeri faaliyetin her alanında görülür.
İdare hukuku ilkeleri nelerdir?
Bu dört maddeden yola çıkarak idare hukukuna hâkim olan temel ilkeleri şu şekilde sıralayabiliriz:- Cumhuriyetçilik ilkesi.
- Üniter devlet ilkesi.
- İnsan haklarına saygılı devlet ilkesi.
- Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet ilkesi.
- Demokratik devlet ilkesi.
- Laik devlet ilkesi.
- Sosyal devlet ilkesi.
- Hukuk devleti ilkesi.
İdare hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
İdare hukukunun temel ilkeleri nelerdir?İdare hukuku konuları nelerdir?
İdare hukuku konuları nelerdir?Kanımızca idarî teşkilât, idarî işlemler, kamu hizmeti, kolluk, kamu görevi, kamu malları, idarî sorumluluk, idarenin denetlenmesi konuları genel idare hukuku konularıdır.
İdare hukuku nedir Ekşi?
idarenin (devletin) her turlu eylem ve islemine karsi yargi yolunun acik oldugunu ogreten hukuk dali. (bkz: seref gozubuyuk) sadece hukuk fakultelerinin degil siyasal bilgiler fakultesinin de en onemli derslerinden biridir.Maddi açıdan idari işlemler nelerdir?
Maddi açıdan idari işlemler nelerdir?İdârî işlemlerin, doğurdukları hukuksal sonuca göre kendi aralarında yapılan tasnife, maddî açıdan tasnif denmektedir. Tüzükler ,yönetmelikler ve adsız düzenleyici işlemler olmak üzere üçe ayrılırlar.Genel işlemlere düzenleyici işlem de denmektedir.
Idari teşkilata hakim olan temel ilkeler nelerdir?
Idari teşkilata hakim olan temel ilkeler nelerdir?Anayasanın 123/f2 ise, idarenin “merkezden yönetim” ve “yerinden yönetim” ilkesine göre teşkilatlandığını düzenlemektedir. Buna göre, idari teşkilata hakim iki yönetim ilkesi, idare teşkilatı oluşturan merkezi yönetim ve yerinden yönetim kuruluşlarının örgütlenme ve çalışmasına hakim bir anayasal ilkedir.