AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idare hukukundan dogan uyusmazliklar nerede karara baglanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.140
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Idare hukukundan doğan uyuşmazlıklar nerede karara bağlanır?​

İdarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olması (Anayasa m. 125, I) hukuk devleti ilkesinin bir gereğidir. İdare ile bireyler arasında çıkan uyuşmazlıklar, “idari yargı” sisteminin benimsendiği ülke- mizde, bu amaçla kurulmuş olan idare mahkemelerince çözümlenmekte- dir.

Idari uyuşmazlıklar nerede çözümlenir?​

İdari uzlaştırma yolunda verilen kararların kanun yollarına müracaat edilmek suretiyle yargı yerleri tarafından denetime tabi tutulmasında yarar vardır. Uzlaştırma yolunda üretilen çözüme karşı, talebi kısmen ya da tamamen reddedilen taraf, Bölge İdare Mahkemesi ya da Danıştay’a müracaat edebilmelidir.
Türkiyede özel hukuk uyuşmazlığına kim bakar?​
12 1982 Anayasası’nın 158. maddesi şöyledir: “Uyuşmazlık Mahkemesi adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözümlemeye yetkilidir. Uyuşmazlık Mahkemesinin kuruluşu, üyelerinin nitelikleri ve seçimleri ile işleyişi kanunla düzenlenir.

Israr kararları nerede çözümlenir?​

Israr kararları nerede çözümlenir?
İdari Dava Daireleri Kurulu: İdari dava daireleri kurulu, İdare mahkemelerinden verilen ısrar kararlarının ve İdari dava dairelerinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla verdiği kararlarının temyiz incelemesini yapmakla görevlidir (2575 sayılı Kanun m.38).

Idari uyuşmazlıkları kim çözer?​

Idari uyuşmazlıkları kim çözer?
Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari[2] yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.

Grup davası nedir?​

Ortak çıkarlara sahip bir grubun temsilcisi olarak birden fazla kişinin dav açmaları yada haklarında dava açılması durumu.

Şahıslar arasında özel hukuktan doğan uyuşmazlıklar hangi yargı türü tarafından çözülür?​

Uyuşmazlık mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adlî, idarî ve askerî yargı mercileri arasında çıkan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili olan ve özel bir kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.
Davaların birleştirilmesi hangi mahkemeden istenir?​
Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir.

Kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar idari yargı dışında hangisi ile çözümlenir?​

Kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar idari yargı dışında hangisi ile çözümlenir?
Tahkim Yolu Öngörülen ve Kamu Hizmetleri ile İlgili İmtiyaz Şartlaşma ve Sözleşmelerinden Doğan İdari Davalar: Anayasa’nın madde 125/1 gereği tahkim usulüyle çözümlenir.

Idari sözleşmeden doğan davalar nelerdir?​

Idari sözleşmeden doğan davalar nelerdir?
İdari Sözleşmelerden Doğan Davalar Tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan her türlü idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalardır.

Özel hukuk alanındaki uyuşmazlıkları hangi mahkemelerde çözümlenir?​

 
Özel hukuk alanındaki uyuşmazlıklar genellikle adli yargıda çözümlenir. Özel hukuk uyuşmazlıklarına karar vermekle görevli olan mahkemeler genellikle Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Bunun yanı sıra, birtakım özel hukuk konularına ilişkin uyuşmazlıkların çözümü için Ticaret Mahkemeleri veya İcra ve İflas Mahkemeleri gibi özel mahkemeler de devreye girebilir. Özel hukuk alanındaki uyuşmazlıklar genellikle taraflar arasındaki sözleşmelerden doğan anlaşmazlıklar, tazminat davaları, miras davaları gibi konuları kapsar ve bu tür uyuşmazlıkların çözümü için belirtilen mahkemelere başvurulabilir.
 
Geri
Üst