AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idare hukukunda yetki tecavuzu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.657
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Idare hukukunda yetki tecavüzü nedir?​

İdare adına irade açıklamaya yetkili bir idari makamın başka bir idari makamın yetki alanına giren konuda ya da yerde yaptığı yetkisiz işlemdir. Bu durumda işlem, idarenin yetkisi içinde olmakla birlikte idarenin iş bölümü içerisinde ast üst ilişkisindeki sakatlığa dayalı olarak gerçekleşmiştir.

Yerel yetki devri ne demek?​

Yetki devri; aynı kurum içinde üst kademe yöneticinin bazı koşullarda, bazı yetkilerini kendi iradesiyle alt kademedeki yöneticiye veya yöneticilere devretmesidir. Devredilen yetkiler, yöneticinin iradesine bağlı olarak her an geri alınabilir.

Idare hukuku yetki devri nedir?​

Idare hukuku yetki devri nedir?
Başka bir anlatımla yetki devri, yetkili makamın mevzuatla belirlenmiş ko- nulardaki yetkilerini, belirli bir süre için, idare adına irade açıklamaya yetkili başka bir görevliye aktarmasıdır.

Imza yetki devri nasıl yapılır?​

Imza yetki devri nasıl yapılır?
İmza yetkisinin devri : Bu işlem için Kanuni düzenlemeye gerek yoktur. Yetkiyi devralan bu yetkiyi devreden makam adına kullanır. İmza yetkisi devrinde devreden makamın sorumluluğu devam eder. Yapılan işlemlerden doğan cezai sorumluluk ise imza yetkisi devredilen makama aittir.

Idareye tamamen yabancı bir kişinin idare yerine işlem yapmasına ne ad verilir?​

Yetki Gaspı İdarenin görev alanına giren bir konuda, idareye tamamen yabancı olan bir kimse veya idare adına herhangi bir irade açıklama yetkisi olmayan bir kimse tarafından işlem yapılması halidir. Kişi yönünden yetkisizlik halleri yetki gaspı olarak adlandırılır.

Idare hukukunda hangi sakatlıklar sonradan düzeltilemez?​

Yetki sakatlıkları sonradan düzeltilemez, yetkisiz makamın yaptığı işlemlerdeki hukuka aykırılık, yetkili makamın sonradan vereceği onay veya izinle giderilemez.

Idare hukuku yetki nedir?​

Idare hukuku yetki nedir?
İdare Hukukunda “yetki”, idareye Anayasa ve yasalarla tanınmış olan karar alma gücünü ifade eder ve idari işlemlerin en temel öğesini oluşturur. Bu kural ile birlikte, yetkinin kamu düzenine ilişkin olduğu da gözetildiğinde, yetki devrinin yasada düzenlenmesi zorunludur.

Kamuda yetki devri nedir?​

Kamuda yetki devri nedir?
Kamu yönetimi alanında “yetki devri”, kamu yöneticilerinin Anayasa, kanun tüzük yönetmelik ve diğer düzenleyici işlemlerden kaynaklanan yetkilerinin bir kısmını, sınırlarını yazılı olarak belirlemek kaydıyla aynı örgüt içinde alt kademelere devretmeleri olarak tanımlanabilir (Yetki devri, 2014).
 
Yetki tecavüzü, idari hukukta önemli bir kavramdır. Bir idari makamın kendi yetki alanı dışında, başka bir idari makamın yetki alanına giren konuda veya yerde yaptığı yetkisiz işlemdir. Bu durumda, idarenin aslında sahip olduğu yetkiye dayanarak gerçekleştirdiği işlem, iş bölümü içindeki ast-üst ilişkisindeki sakatlık nedeniyle geçersiz hale gelir.

Yerel yetki devri ise aynı kurum içinde üst düzeydeki yöneticinin belirli koşullar altında, belirli yetkilerini alt kademe yönetici veya yöneticilere devretmesidir. Bu devredilen yetkiler genellikle yazılı olarak belirlenir ve yöneticinin iradesine bağlı olarak her an geri alınabilir.

İmza yetki devri ise belirli bir makamın imza yetkisini başka bir görevliye devretmesidir. Bu tür devirler için genellikle kanuni düzenlemeye gerek yoktur ancak yapılan işlemlerden doğan cezai sorumluluk imza yetkisi devredilen makama aittir.

Yetki gaspı ise idareye tamamen yabancı bir kişinin ya da idare adına irade açıklama yetkisi olmayan bir kimsenin, idarenin görev alanına giren konuda işlem yapması durumudur. Bu durumda kişi yönünden yetkisizlik hali söz konusudur ve yetki gaspı olarak adlandırılır.

Yetki sakatlıkları ise yetkisiz makamın yaptığı işlemlerdeki hukuka aykırılığın sonradan yetkili makamın vereceği onay veya izinle giderilemeyeceği durumları ifade eder. Yani, yetki sakatlıkları sonradan düzeltilemez.

Son olarak, idare hukukunda yetki, idareye Anayasa ve yasalarla tanınan karar alma gücünü ifade eder. Bu yetki, idari işlemlerin temel öğelerinden biridir ve kamu düzeni açısından da önemlidir. Kamuda yetki devri ise, kamu yöneticilerinin bazı yetkilerini alt kademelere devretmesi durumunu ifade eder, bu da genellikle belirli koşullar ve sınırlamalarla gerçekleşir.
 
Geri
Üst