AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İdadi (İdâdî) nedir-osmanlıda İdadi Kurumu

haberci

Yeni Üye
İdadi ne çağrıda bulunmak,osmanlıda İdadi ,osmanlıda eğitim
İdadi (İdâdî)
Osmanlı Devleti eğitim sisteminde orta tahsili veren mektep Sultanîlere ve iş yüksek okullarına öğrenci geliştirmek gâyesiyle kuruldu
ilk olarak 1838 ’de açılmaya başlanan rüştiyelere öğrenci yetiştirecek sıbyan okullarına hazırlık sınıfı mânâsına idâdî denildi sonradan Mektebi Tıbbiye ve Mektebi Harbiye gibi yüksek askerî okulların hazırlık sınıflarına da askerî idâdî adı verildi 1869 ’da çıkarılan Maârif Nizâmnâmesinde de bu isim aşağıda okullar açılması isteniyordu Buna tarafından idâdîlerin öğretim süresi, rüştiye sınıfları ile birlikte yedi yıldı İdâdîler yaygınlaştırılarak her vilâyete birer tâne açıldı Sancaklarda ise idâdîlerin öğretim süresi beş yıldı Vilâyet merkezlerindeki idâdîler, İkinci meşrûtiyet döneminde sultânîye dönüştürüldü 1923 ’cilt daha sonra ise ortaokul ve lise adı aşağı faaliyetlerini sürdürdüler *

İdadi kelimesi, Osmanlı Devleti döneminde kullanılan bir terimdir ve eğitim sistemi içinde önemli bir yere sahiptir. İdadi kurumu, orta tahsil seviyesinde eğitim veren okulları ifade eder. Sultaniye ve yüksek okullara öğrenci yetiştirmek amacıyla kurulan İdadi okulları, Osmanlı eğitim sisteminde önemli bir yer tutmaktaydı.

İdadi okulları, ilk olarak 1838 yılında açılan rüştiyelere öğrenci yetiştirmek amacıyla kurulmuştu. İdadi kelimesi, sıbyan okullarına hazırlık sınıfı anlamına gelirken, daha sonra Mektebi Tıbbiye ve Mektebi Harbiye gibi yüksek askeri okulların hazırlık sınıflarına da "askeri idadi" adı verildi.

1869 yılında çıkarılan Maârif Nizamnamesi'nde de İdadi okullarının yaygınlaştırılması ve her vilayete birer adet açılması hedefleniyordu. İdadi okullarının öğretim süresi, rüştiye sınıfları ile birlikte yedi yıldı. Sancaklarda ise İdadi okullarının öğretim süresi beş yıldı.

Vilayet merkezlerindeki İdadi okulları, ikinci meşrutiyet döneminde sultaniye dönüştürüldü. 1923 yılından sonra ise ortaokul ve lise şeklindeki eğitim kurumları bu görevi üstlenmiş olsa da, İdadi okullarının önemli ve köklü bir yere sahip olduğu unutulmamalıdır.

Geri