AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İcrada Haczedilemeyen Mallar Nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
İcrada haczedilemeyen mallar, kanunlarla koruma altına alınmış ve kişinin temel yaşamını sürdürmesi için gerekli olan eşya ve haklardır. Türkiye'de İcra ve İflas Kanunu'na göre haczedilemeyen mallar şunlardır:

1. Kişisel Kullanım Eşyaları
    Borçlunun ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayan kıyafetler, yatak, mutfak eşyaları gibi eşyalar haczedilemez.
  2. Ev Eşyaları
    Ailenin yaşamını sürdürmesi için gerekli olan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi ev eşyaları, asgari yaşam standardını sağlamak amacıyla koruma altındadır.
  3. Çalışma Araçları
    Borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan araçlar (örneğin, bir terzinin dikiş makinesi) haczedilemez.
  4. Tarım Araçları ve Hayvanlar
    Çiftçilerin tarımda kullandığı traktör, hayvanlar ve tarımsal üretim için zorunlu olan araçlar haczedilemez.
  5. Maaş ve Gelirlerin Bir Kısmı
    Borçlunun maaşının yalnızca belli bir oranı haczedilebilir. Bu oran genellikle %25 ile sınırlıdır.
  6. Devlet Tarafından Sağlanan Yardımlar
    Sosyal yardımlar, emekli maaşları, dul ve yetim aylıkları gibi devlet destekleri haczedilemez.
  7. Eğitim Araçları
    Öğrencilerin eğitimine devam edebilmesi için gerekli olan kitap, defter gibi eşyalar haczedilemez.
Bu kurallar, borçlunun temel haklarını koruma amacı taşır ve icra işlemlerinde dengeli bir yaklaşım sağlamak için uygulanır. Ancak özel durumlar ve istisnalar olabileceği için hukuki destek almak önemlidir.

Geri