AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Icra memuru nereye sikayet edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İcra memuru nereye şikayet edilir?​

Şikayet icra hukuk mahkemesine yazılı veya sözlü olarak yapılır. Yetkili icra hukuk mahkemesi işlemin yapıldığı icra dairesinin bağlı olduğu icra hukuk mahkemesidir.

İcra dairesi ne iş yapar?​

İcra dairesi ne iş yapar?
Hacizde ve iflasta sıra cetveline karşı yapılan şikayetleri değerlendirmek. İcra takibinin iptali ve talikine ilişkin karar vermek. Kambiyo senetlerine(çek, senet) özgü talip yolunda itirazları değerlendirmek. İlamlı icrada icranın geri bırakılması ile ilgili olarak karar vermek.

Haciz Durdurma nasıl yapılır?​

Haciz Durdurma nasıl yapılır?
İlamsız icra takibi; genel haciz, kambiyo senetlerine dair haciz, kiralanan taşınmazlara ait icra olmak üzere 3 farklı yolla yapılabilir. İlamsız icrada, borcu kişinin ödeme emrinin tebliğ edilmesiyle birlikte, en geç 7 gün içinde itirazda bulunması durumunda, icra takip işlemi durdurulur.

İcra memur muamelesini şikayet nereye yapılır?​

İCRA MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYET GÖREVLİ MAHKEME Yetkili icra mahkemesi şikayete konu işlemi yapan icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesidir.

İcra şikayet süresi ne zaman başlar?​

İcra şikayet süresi ne zaman başlar?
KARAR: İcra memurunun işleminin yasaya veya olaya uygun bulunmaması nedeniyle icra mahkemesine başvurularak şikayet yolu ile kaldırılmasının istenmesi kural olarak 7 günlük süreye tabidir. Şikayet süresi, şikayet konusu işlemin öğrenildiği günden başlar(İİK.nun 16/1).

İcra mahkemesi hangi davalara bakar?​

İcra mahkemesi hangi davalara bakar?
İcra mahkemeleri çerçevesinde; istihkak davaları, haciz ihbarnamelerine ve istihkak davasına karşı tasarruf iptal davalarına bakılmaktadır. Sayılmış olan davalar dışında kalanlara şikayet adı verilmektedir. Ayrıca, icra mahkemelerinde yargı faaliyetleri içerisinde icra ve iflas suçları da incelenmektedir.

İcra dairesi görevlileri kimlerdir?​

bir icra müdürü, yeteri kadar icra müdür yardımcısı, icra katibi ile adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları tarafından görevlendirilecek mübaşir ve hizmetli bulunur. İcra dairesinin başı ve icra işlerinde birinci derecede görevli olan kişi icra müdürüdür.

İcra dosyası ne zaman açılmış sayılır?​

İcra dosyası ne zaman açılmış sayılır?
İcra takibi hakkındaki tebliğin borçlu tarafından alınmasının ardından, icra takibi resmi olarak başlatılmış sayılır. Borçlu, icra tebliğinin eline geçmesinin ardından, 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir.
 
İcra memuru şikayetleri için icra hukuk mahkemesine başvurulması gerektiğini belirtmek doğrudur. Şikayet, yazılı veya sözlü olarak icra hukuk mahkemesine iletilir ve işlem yapılan icra dairesinin bağlı olduğu icra hukuk mahkemesine başvurulmalıdır.

İcra daireleri çeşitli işlemler yapar. Bunlar arasında hacizde ve iflasta sıra cetveline karşı yapılan şikayetleri değerlendirmek, icra takibinin iptali ve talikine ilişkin karar vermek, kambiyo senetlerine özgü talip yolunda yapılan itirazları değerlendirmek ve ilamlı icrada icranın geri bırakılmasıyla ilgili kararlar vermek sayılabilir.

Haciz durdurma işlemi ise ilamsız icra takibinde yapılabilmektedir. Borçlu, ödeme emrinin tebliğ edilmesinin ardından en geç 7 gün içinde itirazda bulunarak icra takip işleminin durdurulmasını talep edebilir.

İcra memur muamelesine şikayet için yine icra mahkemesine başvurulmalıdır. Yetkili icra mahkemesi, şikayete konu işlemi yapan icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesidir.

İcra şikayet süresi genellikle 7 günlük bir süreye tabidir. Şikayet süresi, şikayet konusu işlemin öğrenildiği günden başlar.

İcra mahkemeleri genellikle istihkak davaları, haciz ihbarnamelerine ve istihkak davasına karşı tasarruf iptal davalarına bakar. Ayrıca icra ve iflas suçları da icra mahkemelerinde incelenmektedir.

İcra dairesinde görevli personel genellikle bir icra müdürü, yeteri kadar icra müdür yardımcısı, icra katibi, mübaşir ve hizmetli gibi görevlilerden oluşur. İcra dairesinin başı ve icra işlerinde birinci derecede görevli olan kişi icra müdürüdür.

İcra dosyası, borçlu tarafından icra tebliğinin alınmasının ardından resmi olarak açılmış sayılır. Borçlu, tebliği aldıktan sonra 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir.

Bu bilgiler ışığında, ihtiyacınız doğrultusunda başvurularınızı ve şikayetlerinizi ilgili makamlara iletebilir ve haklarınızı arayabilirsiniz.
 
Geri
Üst