- Konu Yazar
- #1
Icra edilebilirlik şerhi zorunlu mu?
Tutanak tüm taraflarca eksiksiz imzalanırsa icra edilebilirlik şerhi almak zorunlu değildir. Taraflar ve avukatları ile arabulucunun birlikte imzaladıkları anlaşma belgesi, icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilam niteliğinde belge sayılır.Icra edilebilirlik şerhi nasıl alınır?
Anlaşma Belgesine icra edilebilirlik şerhi alınması gerektiğinde yetkili ve görevli mahkeme arabulucunun görev yeri Sulh Hukuk Mahkemesidir. Yani hangi komisyondan arabulucu görevlendirilmiş ise o yer Sulh Hukuk Mahkemesine icra edilebilirlik şerhi talepli dilekçe ile müracaat etmek gerekmektedir.Arabuluculuk sözleşmesi nedir?
Arabuluculuk sözleşmesi nedir?Arabulucu sözleşmesi ise aralarındaki uyuşmazlığı arabuluculuk yoluyla çözmeyi kararlaştıran tarafların, arabulucuyla yaptıkları ve arabulucunun uyuşmazlığın taraflarına arabuluculuk etmeyi yükümlendiği sözleşmedir.
Ihtiyari Arabuluculuktan sonra dava açılabilir mi?
Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir.Arabuluculuk tutanağı icra edilebilirlik şerhi gerekli mi?
Arabuluculuğa ilişkin usul ve esaslar 6325 sayılı Yasa’ da düzenlenmiş olup, Yasa’ nın 18/2. maddesine göre arabuluculuk tutanağı “ Mahkemece icra edilebilirlik şerhi verilmesi ” şartı ile “ ilam “ niteliğindedir.İcra edilebilirlik şerhi kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
İcra edilebilirlik şerhi kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?Bu düzenlemeye göre, kararın icrası için doğrudan kesinleşme şartı aranmamakla birlikte, bu yöndeki karar takibe konu edildikten sonra, bu karara itiraz edilmesi durumunda itirazın takibi durduracağına işaret edilmektedir. Başka bir ifade ile kararın takibe konulması halinde burada bir kesinleşme şerhi aranmamaktadır.