Icra dairesinin yapmis oldugu kanuna aykiri bir isleme karsi hangi sure icinde hangi yola muracaat edilebilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.064
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Icra dairesinin yapmış olduğu kanuna aykırı bir işleme karşı hangi süre içinde hangi yola müracaat edilebilir?​

İcra takip işlemlerine karşı şikâyet kural olarak süreye tabi olup, bu süre yedi gündür (İİK m. 16/1, c. 2).

Genel haciz yoluyla takipte şikayetin süreye tabi olduğu hallerde şikayet süresi ne kadardır?​

Kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere İcra ve İflas dairelerinin yaptığı muameleler hakkında kanuna muhalif olmasından veya hadiseye uygun bulunmamasından dolayı icra mahkemesine şikayet olunabilir. Şikayet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır.
Icra mahkemesi şikayeti kabul ederse neye karar verir?​
Yetkili icra mahkemesi şikâyet konusu işlemi yapan icra (veya iflas) dairesinin tabi olduğu icra mahkemesidir. (İİK m. 22) Şikâyeti alan icra mahkemesi, şikâyetin sonuçlanmasına kadar icranın durmasını gerekli görürse, talep üzerine veya kendiliğinden icranın geri bırakılmasına karar verebilir.

Icra ve iflas Kanunu’na göre bir hakkın sebepsiz yere sürünme CD bırakılması durumunda şikayet süresi ne kadardır?​

Icra ve iflas Kanunu’na göre bir hakkın sebepsiz yere sürünme CD bırakılması durumunda şikayet süresi ne kadardır?
Şikayet süresi kural olarak yedi gündür.

Icra memurlarının vermiş oldukları zararların tazmin edilmesi için açılacak olan tazminat davası kime karşı ve nerede açılır?​

Icra memurlarının vermiş oldukları zararların tazmin edilmesi için açılacak olan tazminat davası kime karşı ve nerede açılır?
Bugün ise, icra müdürünün (ve diğer icra ve iflâs dairesi görevlilerinin) kişisel kusurundan dolayı -görevlerini yaparken- ilgililere zarar vermeleri halinde, genel mahkemede (ve Adalet Bakanlığı aleyhine), buna karşın hizmet kusurundan dolayı ilgililerin zarar görmeleri halinde idari yargı yerinde (Adalet Bakanlığı …

Icra dairesi görevlilerinin kusurundan kaynaklanan tazminat davasına ilişkin zamanaşımı süresi ne kadardır?​

Tazminat davası, zarar gören tarafın zararı öğrendiği günden itibaren bir sene ve her halde zarar ve ziyanı mucip fiilin yapıldığı tarihten itibaren on sene geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Şikayet konusunda başvuru süresi şikayete konu işlemin öğrenildiği tarihten itibaren 7 gün müdür?​

Şikayet süresi kural olarak 7 gündür. Şikayet eden şikayet konusu işlemi öğrendiği günden itibaren 7 gün içerisinde şikayet hakkını kullanmalıdır. Bazı işlemler İİK gereği ilgiliye tebliğ edilir. Şayet tebliğ edilen işlemle ilgili şikayet yoluna gidilecekse şikayet süresi tebliğden itibaren başlayacaktır.
Talik halleri ne demek?​
Talik durumlarında ise borçlunun bulunduğu özel durum sebebiyle takibin ertelenmesini gerektiren hallerdir.

Şikâyet incelemesi sonucunda icra mahkemesi tarafından verilen kararlar nelerdir?​

Şikâyet incelemesi sonucunda icra mahkemesi tarafından verilen kararlar nelerdir?
İcra mahkemesinin şikâyet hakkında verdiği kararlar kesin hüküm teşkil etmez. Daha sonra yapılacak takiplerde bu karara dayanılarak kesin hüküm itirazı öne sürülemez. Yani daha sonra yapılacak aynı taraflar arasındaki bir başka takipte, aynı konu ve aynı sebebe dayanılarak şikâyette bulunulabilir.

Borçlunun ağır hastalığı durumu icra takibine nasıl etki eder?​

Borçlunun ağır hastalığı durumu icra takibine nasıl etki eder?
Borçlunun Ağır Hasta Olması halinde icra takibi Borçlu kendisine temsilci atayamayacak kadar ağır bir hastalık geçiriyorsa hastalığı atlatıncaya kadar icra takibi ertelenir. Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde hastalığın devamı sırasında da haciz yapılabilir.

Ikinci haciz ihbarnamesi ne zaman gönderilir?​

7 gün içerisinde cevap vermeyen üçüncü kişiye 89/2 haciz ihbarnamesi gönderilir ve üçüncü kişilerin yine tebliğden itibaren 7 gün içerisinde cevap vermesi veya itiraz etmesi gerekmektedir.
 
Merhaba,

İcra dairesinin yapmış olduğu kanuna aykırı bir işleme karşı şikayet, genel olarak yedi günlük bir süre içinde ilgili icra mahkemesine yapılmalıdır. Eğer genel haciz yoluyla takipte şikayet süresine tabi olunan bir durum söz konusu ise, şikayet süresi yedi gündür. Şikayetin, kanuna muhalefet veya haksızlık nedeniyle yapılması durumunda, ilgili icra mahkemesine başvurulabilir.

İcra mahkemesi, şikayeti kabul ederse, ilgili icra dairesinin faaliyetlerinin durdurulması veya geri bırakılması gibi kararlar verebilir. Şikayetin kabul edilmesi durumunda, icranın durması veya geri bırakılması taleplerine cevap verilebilir.

Tazminat davası için ise, zarar gören kişi tarafından icra memurlarının sebep olduğu zararların tazmin edilmesi için dava açılabilir. Bu tazminat davası genel mahkemede, ilgili icra memuruna karşı açılabilir. Tazminat davasının zamanaşımı süresi, zararın öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl ve olayın yaşandığı tarihten itibaren on yıl olarak belirlenmiştir.

Üçüncü kişilere gönderilen ikinci haciz ihbarnamesi ise, cevap vermemeleri durumunda 89/2 haciz ihbarnamesinin gönderilmesini gerektiren bir işlem olarak karşımıza çıkar. Üçüncü kişiler, bu ihbarnameleri aldıktan sonra yedi gün içerisinde cevap vermeli veya itiraz etmelidirler.

Bu süreçlerde dikkatli olmanız ve gerekli adımları zamanında atmanız önemlidir. Başka sorularınız olursa, sormaktan çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst