AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Icme suyunda alkalinite ne olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Içme suyunda alkalinite ne olmalı?​

“ALKALİNİTE” suyun asidi nötralize etme kabiliyetidir. “Alkalinite” kelimesini “Alkali” kelimesi ile karıştırmayalım. Kimya dilinde “Alkali”, “Asit” kelimesinin tersi olup, suyun veya başka bir sıvının pH değerinin 7.0 den yukarıda olduğunu ifade eder.
Havuz suyu Alkalinite nasıl düşürülür?
Havuz suyundaki yüksek alkaliniteyi düşürmek için 33 ‘luk HCL (Hidroklorik asit) veya 30 ‘luk H2SO(Sülfürik asit) ile yoğun şoklamalar yapılması gerekir.
Havuzda bağlı klor neden oluşur?
Suda çok fazla siyanürik asit (Stabilizatör) olduğunda Bağlı klor oluşabilir. Bu, suya çok fazla dengeleyici eklendiğinde veya yüzme havuzu periyodik olarak kısmen temizlik aşamalarında ters yıkama ve durulama yapılmaması,devamında da taze su alınmaması sebebiyle de oluşur.

Karbonat alkalinitesi nedir?​

Suyun asidi nötralize edebilme kabiliyetine “Alkalinite” denir. Bir diğer anlamıyla, suyun asitleşmeye direnmesi sonucu ortaya çıkan durumu ifade eder. Suyun içerisinde çözünmüş olarak bulunan bikarbonat, hidroksit ve karbonatların toplam değeri Alkalinite değerini verir.
Havuz suyu neden sararır?
Renkli su ,çirkin bir görüntü yaratır ve havuz yüzeylerinin lekelenmesine neden olur.Renkli havuz suyunun iki ana nedeni ;oksitleyici metaller ve yosundur. Bulanık yeşil havuz suyu genellikle yosun kaynaklıdır.Yeşil,kırmızı,kahverengi ve siyah renk ise çözünmüş metallerin neden olduğu durumlardır.
Bağlı klor nasıl düşürülür?
Bağlı klor miktarı 0,2 mg/lt oranını aşmışsa havuz suyuna şoklama yapılır. Şoklama günlük havuz ihtiyacının en az 4 katı dozajda uygulanır. Stabilizatörlü klor kullanılan havuzlarda stabilizatör seviyesinin artmaması için stabilizatörsüz klorla ( kalsiyum hipoklorit veya sıvı klor)) şoklama yapılır.

Fenolftalein alkalinitesi nedir?​

Alkalinite, iki indikatör (fenolftalein ve metiloranj) ve 0.02 N H2SO4 ile titre edilerek tayin edilebilir. Su, hidroksit veya karbonat içerdiği zaman fenolftalein indikatörü ile pembe renk verir. Asitle titrasyonda pembeden renksiz hale geçtiği anda pH = 8.2 – 8.3’tür.
1 Bir su örneğinin pH değeri asidite değerinden hesaplanabilir mi?
Suya asidite veren maddelerin ayrışması sonucu numunede hidrojen iyonları oluşur. Asidite dönüm noktası suyun pH’ına veya kullanılan indikatöre bağlıdır. Küçük miktarlarda titrasyon maddesi ilave edilerek numunenin pH değerleri kaydedilir ve titrasyon eğrisi hazırlanır.
 
Geri
Üst