AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Icmali delil ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.675
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Icmali delil ne demek?​

İcmâlî deliller ise şer’î hükümlerin genel kaynaklarıdır. Bunlar da ilk planda “edille-i erbaa” veya “edilletü’l-ahkâm” denilen kitap, sünnet, icmâ ve kıyastır. Sahâbe sözü, istihsan, istislâh gibi diğer icmâlî deliller bu dört ana delilin kapsamına dahil edilir.

Hudus teorisi nedir?​

Hudus teorisi nedir?
Sözlükte “sonradan meydana gelmek” anlamında masdar olan hudûs, kelâm literatüründe Allah’ın varlığını kanıtlamak üzere başvurulan kozmolojik delillerden biri için kullanılan terim olarak bir varlığın, olayın, hatta bütünüyle evrenin mevcudiyetine yokluğun tekaddüm etmesi, bunların bir zamanlar yokken sonradan var …

Hudûs delili nedir diyanet?​

Hudûs delili nedir diyanet?
Dilimize Arapçadan geçen hudüs kelimesi yaratılma, ortaya çıkma ve var olma anlamına gelir. Hadis ise, öncesinde var olmayıp sonradan yaratılan varlık demektir. 8. yüzyıldan itibaren kelamcılar ve İslam filozofları, Allah’ın varlığını kanıtlamak için birçok delil öne sürmüştür. Bu delillerin başında hudüs delili gelir.

Allah’ın varlığı ve birliği ile ilgili deliller nelerdir?​

– Allah’ın göndermiş olduğu kutsal kitaplar da Allah’ın var olduğuna dair bir delildir. – Fıtrat kavramı da Allah’ın varlığının bir diğer delilidir. – Dinimizde yer alan alemde yer alan tüm canlılar bir yaratıcıya muhtaç olup bu kavram ise hudüs kavramıdır. Hudüs kavramı da Allah’ın varlığının bir delilidir.

Akli delillere dayanarak akıl yürütmeye ne denir?​

Akli delillere dayanarak akıl yürütmeye ne denir?
Kelâm terimi olarak istidlâl, “bir hüküm veya kavramın doğruluk yahut yanlışlığını kanıtlamak için zihnin yaptığı akıl yürütme eylemi” diye tarif edilebilir.

Hudûs delili ne anlama gelir?​

Hudûs delili ne anlama gelir?
Hudus delili, ”sonradan yaratılan her şeyin bir yaratıcısı vardır” ilkesine dayanır. Felsefenin temel sorularından biri olan “Neden hiçbir şey yok da bir şey var” sorusu da hudus delili ile cevaplanır.

Hudûs delili nedir kime aittir?​

Tüm kelâmcılar gibi Mâtürîdî’nin de Allah’ın varlığını bilmeye ilişkin temel delili hudûs delili olmuştur. Kelâmcıların geliştirdiği bu delil sadece Allah’ın varlığını ispat etmeye yönelik çabanın değil; aynı zamanda kelâmcıların bir bütün olarak evreni anlama ve anlamlandırma çabasının bir ürünüdür.

Nizam ve gaye delili nedir?​

Nizam ve gaye delili nedir?
Kelamda Allah’ın varlığının delillerinden biri olarak kullanılan gaye ve nizam delili, âlemdeki eşsiz düzenden hareketle Allah’ın varlığını ispatlamaya çalışan, halkın anlayabileceği, idraki basit bir delildir (Kılavuz, İslam Akaidi, s. 93).İhtirâ ya da hikmet ve inayet delili olarak da bilinen bu delile göre âlemin …

İhtirâ delili ne demektir?​

İhtirâ delili ne demektir?
b) İhtirâ Kanıtı: İbn Rüşd bu kanıtı şöyle tanıtır: “İkinci yol, mevcut nesnelerin cevherlerinin yaratılmasında (ihtirâ) tezahür eden şeylerdir; örneğin cansızlarda hayatın ortaya çıkması, hissî idrakler ve akıl. Bunu, ihtirâ delili olarak isimlendiriyoruz.”

Akıl yürütme yolları nelerdir?​

Mantıkta akıl yürütme, muhakeme ya da uslamlama bilinen olgular ve kurallar kullanılarak yeni bilgiye ulaşılmasıdır. Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji.

Gaye ve nizam delili nedir?​

Gaye ve nizam delili nedir?
 
Gaye ve nizam delili, kelamda Allah'ın varlığını ispatlamak için kullanılan delillerden biridir. Bu delil, evrende mevcut düzen ve amaçların varlığından hareketle Allah'ın varlığını ortaya koymaya çalışır. Evrendeki düzenin ve amaçların tesadüfi olamayacağı, bir yaratıcının varlığına işaret ettiği kabul edilir. Bu delil, insanların basit ve anlaşılır bir şekilde Allah'ın varlığını kavramalarına yardımcı olur.

Gaye ve nizam delilinin temelinde, evrendeki düzenin ve işleyişin tesadüf veya kendiliğinden oluştuğunun kabul edilemeyeceği fikri yatar. Bu düzen ve uyumun var olması, bir tasarımcı veya yaratıcı varlığın varlığını gösterir. Dolayısıyla evrende her şeyin bir amacı ve düzeni olduğu düşüncesi, Allah'ın varlığını kanıtlamak için kullanılan bir delil olarak kabul edilir.

Bu delil, insanların doğayı gözlemleyerek, evrendeki düzene ve amaçlara dikkat ederek Allah'ın varlığını anlamalarını ve kavramalarını sağlayan bir yol olarak önemli bir yere sahiptir. Çünkü gözlemlenen düzen ve amaçlar, tesadüfen oluşacak kompleks yapılar değildir ve bu durumda bir yaratıcının varlığına işaret eder.

Sonuç olarak, gaye ve nizam delili, kelam alanında Allah'ın varlığını ispat etmek için kullanılan önemli bir delil olup, evrendeki düzenin ve amacın tesadüf olmadığını ve bir yaratıcı gücün varlığını göstermeye çalışır.
 
Geri
Üst