AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ic kuvvetlerin olusmasinda etkili olan olay nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iç kuvvetlerin oluşmasında etkili olan olay nedir?​

İç kuvvetlerden birincisi epirojenez olarak bilinmektedir. Epirojenez, kıta oluşumu hareketleri olarak bilinmektedir. Yer kabuğunun geniş alanda yaylanma yapması sonucunda oluşmaktadır.
Iç kuvvetler ve iç olaylar neye denir?
Gücünü ve enerjisini yerin derinliklerindeki mağmadan alan ve yerşekillerinin oluşumunda olumlu etkiler yapan kuvvetlere iç kuvvetler denir. Bu kuvvetler Orojenez (dağ oluşumu), Epirojenez (kıta oluşumu), volkanizma ve depremlerdir (seizma).
Iç kuvvetlerin etkisiyle oluşan yer şekilleri nelerdir?
İÇ KUVVETLER: – Enerjilerini magmadan alırlar. – Kırık ve kıvrım dağların ortaya çıkması, volkanik dağların oluşması, deniz ilerlemesi ve gerilemesi, geniş alanların lavlarla kaplanması iç kuvvetlerin etkisiyledir. – İç kuvvetler orojenez, epirojenez, volkanizma ve seizma (deprem) olarak dörde ayrılır.

Iç kuvvetler kaynağını nereden almaktadır?​

İç kuvvetler enerjilerini ve kaynaklarını magmadan alır ve bunun sonucunda yerşekillerinin oluşumu üzerinde etkide bulunurlar. İç kuvvetler arasında dağ oluşumu (orojenez), kıta oluşumu (epirojenez), volkanizma ve depremler vardır. Ayrıca dış kuvvetler de iç kuvvetlerin oluşmasında oldukça etkilidir.
Iç kuvvetler ne anlama gelir?
kaynağını yerin iç kısımlarından alan kuvvetlere iç kuvvetler denir. iç kuvvetleri oluşturan olaylar, mantodaki konveksiyonel akımlardan doğmaktadır. iç kuvvetler epirojenez, orojenez, volkanizma ve deprem olmak üzere dört grupta incelenir.
Dış Kuvvetler nedir?
Dış kuvvetler, akarsular, rüzgârlar, yer altı suları, buzullar, dalgalar ve akıntılar gibi çeşitli etmenlerin dünyayı şekillendirmesidir. Bu etmenler atmosfer kökenli olup enerjilerini güneşten alırlar. Dış kuvvetler, iç kuvvetlerin etkisiyle oluşan yüksek yerleri aşındırarak deniz seviyesine indirmeye çalışır.
Coğrafya’da iç kuvvetler gücünü ve enerjisini magmadan alan ve yerşekillerinin oluşmasını sağlayan kuvvetlerdir. İç kuvvetler orojenez, epirojenez, volkanizma ve depremler olarak bilinir.
Ülkemizde iç kuvvetlerin etkisiyle hangi yer şekilleri oluşmuştur?
Türkiye, volkanik faaliyetler sonucu oluşmuş çeşitli yeryüzü şekillerine sahiptir. Bu yeryüzü şekillerinden volkan konilerine Doğu Anadolu’da yer alan Nemrut, Tendürek, Süphan, Büyük ve Küçük Ağrı dağları ile İç Anadolu’da yer alan Erciyes, Melendiz, Hasan dağları, Karadağ ve Karacadağ örnek verilebilir.
 
Geri
Üst