Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ic kontrol zorunlu mu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Iç kontrol zorunlu mu?​

3.1.2. Özel Sektör İşletmeleri Açısından: 5411 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatına göre bankalar; iç kontrol sistemi, risk yönetimi sistemi ve iç denetim sisteminden oluşan iç sistemlerini kurmak ve işletmek zorundadır.

Denetim risk değerlendirme prosedürleri nelerdir?​

Denetim risk değerlendirme prosedürleri nelerdir?
(ç) Risk değerlendirme prosedürleri: Finansal tablo ve yönetim beyanı düzeylerinde, hata veya hile kaynaklı “önemli yanlışlık” risklerini belirlemek ve değerlendirmek amacıyla işletmenin iç kontrolü dâhil işletme ve çevresini tanımak için uygulanan denetim prosedürleridir.

İç kontrol nedir ne değildir?​

İç Kontrol Nedir? İç kontrol; kurumun, yönetimi ve personeli tarafından hayata geçirilen, belirlenmiş hedeflere ulaşmasında ve misyonunu gerçekleştirmesinde makul bir güvence sağlamak üzere tasarlanmış ve kurumun genelini etkileyen bütünleşmiş bir süreçtir.

Denetim risk unsurları nelerdir?​

Denetim risk unsurları nelerdir?
Denetim riskinin üç unsuru bulunmaktadır; kontrol riski, yapısal risk ve tespit riski.
Risk değerlendirmesi prosedürü nedir?​
Risk Değerlendirmesi: Sistematik metotlarla çalışma ortamı, şartları ya da çevrede var olan tehlikeleri belirlemek, riskleri ortaya çıkarmak ve kontrol etmek için uygun nitel ve/veya nicel yöntemler kullanılarak yapılan çalışmaların bütünüdür.

Iç kontrolü kim kurar?​

Iç kontrolü kim kurar?
İşletmelerin pay sahipleri ile işletmeyi yönetenler arasındaki bağlantıyı yönetim kurulu kurar(1). İşletmenin pay sahipleri yönetim üzerinde, yönetim kurulu ve komiteler aracılığı ile kontrol oluşturur(6). Denetim komitesi denetçilerin atanması ve denetim sonuçlarının incelenmesi görevini yerine getirir(7).

Iç denetim kim yapar?​

İç Denetim Sorumluları; Kanuna göre, iç denetim iç denetçiler tarafından yapılır. Kamu idarelerinin yapısı ve personel sayısı dikkate alınmak suretiyle, ç Denetim Koordinasyon Kurulunun uygun görüşü üzerine, doğrudan üst yöneticiye bağlı iç denetim birimi başkanlıkları kurulabilir.

İç kontrol zorunlu olup olmadığına dair belirli sektörlere yönelik yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Örneğin, özel sektörde faaliyet gösteren bankalar için 5411 sayılı Kanun ve ikincil mevzuat gereği iç kontrol sistemi, risk yönetimi sistemi ve iç denetim sistemi gibi iç sistemlerin kurulması ve işletilmesi zorunludur. Bu sistemler, işletmelerin belirlenmiş hedeflere ulaşmasında ve misyonlarını gerçekleştirmesinde makul bir güvence sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.

Denetim risk değerlendirme prosedürleri, finansal tablo ve yönetim beyanı düzeylerinde hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık risklerini belirlemek ve değerlendirmek için uygulanan denetim prosedürleridir. Bu prosedürler işletmenin iç kontrolü dâhil işletme ve çevresini tanımayı amaçlar.

Denetim risk unsurları ise kontrol riski, yapısal risk ve tespit riski olarak üç ana unsurdan oluşmaktadır. Bu unsurlar, denetim sürecinde dikkate alınarak risklerin belirlenmesine ve yönetilmesine yardımcı olur.

İç kontrolün kurulması genellikle işletmelerin pay sahipleri ile yönetim kurulu arasındaki bağlantıyı sağlayan yönetim kurulu tarafından gerçekleştirilir. İşletmelerin pay sahipleri yönetim üzerinde kontrol oluştururken, denetim komitesi denetçilerin atanması ve denetim sonuçlarının incelenmesi gibi görevleri yerine getirir.

İç denetim ise kanunlar gereği genellikle iç denetçiler tarafından yapılır. Kamu idarelerinde ise iç denetim birimi başkanlıkları, Denetim Koordinasyon Kurulunun uygun görüşüne dayanarak doğrudan üst yöneticiye bağlı olarak kurulabilir. Bu birimlerin amacı riskleri belirlemek, kontrol etmek ve işletmenin genel süreçlerini gözetlemektir.

Geri