Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ic kontrol sisteminin degerlendirilmesi ne icin yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
50.598
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İç kontrol sisteminin değerlendirilmesi ne için yapılır?​

İç kontrol sisteminin değerlendirilmesi sureci; Üniversitemizin amaç ve hedef- lerine ulaşma konusunda iç kontrol sisteminin beklenen katkıyı sağlayıp sağlama- dığının iç kontrol bileşenleri özelinde incelenmesi ve sistemin iyileştir – meye açık alanlarının tespit edilerek düzeltici önlemlerin belirlenmesini kapsayan …

İç kontrol sistemi eksikliği nedir?​

İç kontrol sistemi eksikliği nedir?
(b) Önemli iç kontrol eksikliği: Denetçinin mesleki muhakemesi sonucunda, üst yönetimden sorumlu olanların dikkatini çekmeyi gerektirecek kadar önemli olduğuna kanaat getirdiği iç kontrol eksikliği veya eksikliklerin bileşimidir (Bakınız: A5 paragrafı).

İç kontrol faaliyetleri nedir?​

İç kontrol faaliyetleri nedir?
Diğer bir ifadeyle iç kontrol, kurumun, yönetimi ve personeli tarafından hayata geçirilen, belirlenmiş hedeflere ulaşmasında ve misyonunu gerçekleştirmesinde makul bir güvence sağlamak üzere tasarlanmış ve kurumun genelini etkileyen bütünleşmiş bir süreçtir.

Kontrol eksikliği nedir?​

Beynimizdeki dürtü kontrol merkezleri her bir dürtünün sonuçlarını tartar ve kendimize veya başka birine zarar verebilecek şeyler yapmamızı engeller. Dürtü kontrol bozukluğu olan bireyler ise kendileri veya başkaları için açıkça zararlı olduğunu bildikleri belirli bir eylemi gerçekleştirme dürtüsüne direnemezler.

İç kontrol sisteminin özellikleri nelerdir?​

İç kontrol sisteminin özellikleri nelerdir?
İç Kontrol Sisteminin Özellikleri; İç kontrolün gerçek amacı insanı kontrol değil, iş sürecini kontrol etmektir. İç kontrolü kurma ve etkinliğini değerleme işletme yönetiminin sorumluluğundadır. İç kontrolden sadece “kabul edilebilir –makul- güvence vermesi beklenir kesinlik veya garanti beklenmez.

İç kontrol hangi birime bağlı?​

İç kontrol hangi birime bağlı?
Üst yöneticinin sorumluluğundadır Yönetimin tümünün sorumluğundadır. İç Denetim fonksiyonel olarak bağımsızdır. Üst Yöneticiye bağlıdır.

Şirketlerde iç kontrol den kim sorumludur?​

İç kontrol sisteminin kurulmasında ve izlenmesinde temel sorumluluk üst yöneticiye aittir. 5018 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde de bu husus vurgulanmış ve üst yöneticilerin mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi ve izlenmesinden sorumlu oldukları ifade edilmiştir.
 
İç kontrol sisteminin değerlendirilmesi, bir kurumun amaç ve hedeflerine ulaşma sürecinde önemli bir adımdır. Bu süreç, kurumun iç kontrol sistemlerinin beklenen katkıyı sağlayıp sağlamadığını belirlemek amacıyla gerçekleştirilir. İç kontrol bileşenleri detaylı bir şekilde incelenerek, sisteminın işlevselliği ve etkinliği değerlendirilir. Ayrıca, sistemin olası eksiklikleri ve iyileştirilmesi gereken alanlar tespit edilerek düzeltici önlemler belirlenir.

İç kontrol sistemi eksikliği, denetçilerin mesleki değerlendirmesi sonucunda belirlenen ve üst yönetimin dikkatini çekmesi gereken önemli iç kontrol eksikliklerini ifade eder. Bu tür eksiklikler, kurumun etkin bir iç kontrol sistemine sahip olmadığını ve potansiyel risklerle karşı karşıya olduğunu gösterebilir.

İç kontrol faaliyetleri, kurumun hedeflerine ulaşmasını ve misyonunu gerçekleştirmesini sağlayacak şekilde tasarlanmış süreçlerdir. Bu faaliyetler, kurumun yönetimi ve personeli tarafından hayata geçirilir ve bir bütün olarak kurumu etkiler. Amaçları arasında makul güvence sağlamak ve riskleri kontrol altına almak bulunur.

Kontrol eksikliği ise beyindeki dürtü kontrol mekanizmalarının zayıflaması sonucunda ortaya çıkan durumu ifade eder. Bu durumda bireyler, zararlı veya riskli davranışlara karşı etkili bir kontrol mekanizmasına sahip olamazlar.

İç kontrol sisteminin özellikleri arasında, iş süreçlerini kontrol etme amacının ön planda olması, işletme yönetiminin sorumluluğunda olması, sadece makul güvence sağlanmasının beklendiği belirtilmelidir.

İç kontrol, kurum içindeki üst yöneticilere bağlı bir birim olarak kabul edilir. Üst yönetici, iç kontrol sistemlerinin kurulması, izlenmesi ve etkinliğinin sağlanmasından sorumludur. Aynı zamanda iç denetim fonksiyonel olarak bağımsızdır ancak üst yöneticiye raporlama yapar.

Son olarak, şirketlerde iç kontrol sisteminden temel sorumluluk üst yöneticiye aittir. Kanunlar da bu konuda üst yöneticilerin mali yönetim ve kontrol sistemlerinin işleyişini gözetip izlemekten sorumlu olduklarını belirtmektedir. Bu nedenle, iç kontrol süreçleri ve etkinliği şirketin üst yöneticileri tarafından yakından takip edilmelidir.
 
Geri
Üst