Ic kontrol sistemi isletmelere ne gibi yararlar saglar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

İç kontrol sistemi işletmelere ne gibi yararlar sağlar?​

Etkin bir iç denetim sisteminin varlığı halinde işletmenin varlıkları ve kayıtları yüksek seviyede korunur. Elde edilen bilgilerin güvenilirliğinin artırılmasına ve daha sağlıklı yönetsel kararlar alınmasını sağlar. İşletmenin varlıklarının zarara uğramasının önlenmesi yanında işletmeye değer katar.
İç kontrol sistemi neden önemlidir?
İyi tasarlanmış bir iç kontrol sistemi, sadece kurumu risklere karşı korumak ve kurumsal hedeflerin başarılması için tek başına bir araç olarak değil, diğer tüm yönetim sistemlerini de etkiliyor olması nedeni ile çarpansal bir katkı sağlayan temel sistem olarak işlev göstermektedir.

Kurumların amaçlarına en kısa yoldan ulaşmalarını engelleyecek etkenlere karşı önlem alınmasını ne sağlar?​

Kontrol faaliyetleri, kurumun amaçlarına ulaşmasını önleyecek risklere karşı yardımcı olan politikaların ve prosedürlerin uygulanmasıdır (Gönen, 2009: 199). Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi kontrol faaliyetlerinin temel unsurları politika ve prosedürlerdir.
İç kontrol sistemi ile iç denetim arasında nasıl bir ilişki vardır?
İç denetim fonksiyonu, iç kontrol sisteminin etkinliğini ve verimliliğini belli aralıklarda riskleri önceliklendirerek değerlendirir. İç denetim, iç kontrol sisteminin yeterliliği, etkinliği ve işleyişiyle ilgili olarak yönetime bilgiler sağlar, değerlendirmeler yapar ve önerilerde bulunur.

İç kontrol sistemi ne demek?​

İç kontrol; kurumun, yönetimi ve personeli tarafından hayata geçirilen, belirlenmiş hedeflere ulaşmasında ve misyonunu gerçekleştirmesinde makul bir güvence sağlamak üzere tasarlanmış ve kurumun genelini etkileyen bütünleşmiş bir süreçtir.
Işletmeye bağlı risk faktörleri nelerdir?
Bunlar; • 1.Fiyat Riskleri • 2.Moda Riskleri • 3.UlaĢtırma Riskleri • 4.Kredi Riskleridir.

Iç denetim ve bağımsız denetim arasında nasıl bir ilişki var?​

İç denetim iç kontrol sisteminin etkinliği ile ilgilenirken bağımsız denetim ise iç kontrol sisteminin yapılması gerekli denetim testlerini azaltıp azaltmayacağı ile ilgilenir.
Kurumların amaçlarına en kısa yoldan ulaşmalarını engelleyecek etkenlere karşı önlem alınmasını sağlayan nedir?

Işletmelerde iç kontrol sisteminin amaçları unsurları ve yöntemleri nelerdir?​

Bu unsurlar işletmelerdeki iç kontrol sisteminin bileşenleri olarak da adlandırılabilir. Birbiriyle ilişkili ve bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasını sağlayan iç kontrol unsurları; kontrol çevresi (ortamı), muhasebe sistemi, Kontrol Usul ve Yöntemleri, Bilgi ve İletişim, Gözlem’ dir.
Iç kontrol sisteminin temel unsurları nelerdir?
Birbiriyle ilişkili ve bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasını sağlayan iç kontrol unsurları; kontrol çevresi (ortamı), muhasebe sistemi, Kontrol Usul ve Yöntemleri, Bilgi ve İletişim, Gözlem’ dir.

Kontrol hedefi nedir?​

Türkçe ifade etmek gerekirse “Bilgi ve ilgili teknoloji için kontrol hedefleri”. Bu tanım, CobiT’in amacını ifade etmesi açısından önemlidir. CobiT, Bilgi Teknolojileri yönetiminde ulaşılması gereken hedefleri ortaya koymaktadır.
İç kontrol sisteminin temel unsurları nelerdir?

Bir denetim sisteminin tasarımında temel ilkeler ne olmalıdır?​

Etkin bir iç kontrol için gerekli temel ilkeler; görevlerin ayırımı ilkesi, kıymet hareketlerinin yetkilendirilmiş olması ilkesi, uygun belgeleme ve muhasebe kayıt düzeninin var olması ilkesi, varlıkların ve muhasebe kayıtlarının fiziki koruması ilkesi, bağımsız mutabakatların yapılması ilkesidir.
COSO modeline göre iç kontrol sisteminin unsurları nelerdir?
COSO bazlı iç kontrol sistemi; Kontrol Ortamı, Risk Değerlendirme, Kontrol Faaliyetleri, Bilgi ve İletişim ile İzleme Faaliyetleri olmak üzere beş temel unsura dayanır.
 
Geri
Üst