- Konu Yazar
İç kontrol prosedürleri nelerdir?
Birbiriyle ilişkili ve bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasını sağlayan iç kontrol unsurları; kontrol çevresi (ortamı), muhasebe sistemi, Kontrol Usul ve Yöntemleri, Bilgi ve İletişim, Gözlem’ dir.İç kontrol faaliyetleri nelerdir?
İç kontrol sadece finansal işlemler ve raporlama ile ilgili değil; yönetimi, idare süreçlerini, stratejiyi ve kurumun diğer faaliyet ve operasyonlarını kapsayan, uyum ve performans ölçeğinde uygulanan tüm kontrolleri ifade eder.İç kontrol elemanı nedir?
İç kontrol elemanı nedir?İç denetim uzmanı, çeşitli departmanların şirket kurallarına ve yasal gerekliliklere bağlı kalmasını sağlamak üzere kurumlara iç denetim hizmeti sunmakla sorumludur.
Işletmelerde iç kontrol sistemi nedir?
İşletmelerin hedeflerine etkin bir şekilde ulaşmalarını ve bu hedeflere ulaşılacağına makul ölçüde güven duyulmasını sağlamaya yönelik olarak oluşturulan usul ve yöntemler bütünü iç kontrol sistemi olarak tanımlanır.Iç kontrol departmanı ne iş yapar?
Şirket faaliyetlerinin yasal gerekliliklere uygun olup olmadığını kontrol eder. Yapılan çalışmanın neticelerini gösteren iç denetim raporları hazırlar. Denetim verilerini yönetim birimi ile müzakere eder. Tespit edilen eksiklikleri düzeltmek için iyileştirme tavsiyeleri önermelidir.Iç kontrol merkezi ne iş yapar?
Iç kontrol merkezi ne iş yapar?Uyum kontrollerine ilişkin raporları sevk etmek ve sonuçları izlemek, Yeni ürün/ hizmetlerin mevzuata uygunluğunu değerlendirmek, Genel müdürlük, yurt dışı şube ve iştiraklere yönelik uyum raporlarını takip etmek ve değerlendirmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
İç kontrol sisteminin işleyip işlemediğini araştırmak için denetçi uygunluk testleri yapar.Bu testlerin amacı yönetim tarafından önceden belirlenmiş ilke ve yöntemlere ne derece uyulduğunu belirlemektir. Uygunluk testlerinin sonucunda kontrollerin etkinliğine inanılırsa daha sonraki testlerin kapsamı daraltılır.
İYS, bir çiftçi grubunun etkin şekilde organize olmasını sağlamak, bu grubu yönetmek ve UTZ davranış kurallarına uygun olmalarını desteklemek amacıyla belirlenmiş yazılı prosedürler ve bilgi sistemidir.
Coso kontrol modeli bileşenleri nelerdir?
Coso kontrol modeli bileşenleri nelerdir?Bu bileşenler, “Kontrol Ortamı”, “Risklerin Değerlendirilmesi”, “Kontrol Faaliyetleri”, “Bilgi Paylaşımı ve İletişim” ve “İzleme” olmak üzere beş adettir (Moeller, 2014: 36). COSO’nun ilk baştaki tasarımında iç kontrol unsurları bir piramit olarak tasvir edilmiş ve yukarıda bahsedilen beş ana unsurdan oluşmuştu.