- Konu Yazar
İç kontrol birimi kime bağlıdır?
İç kontrol sisteminin kurulmasında ve izlenmesinde temel sorumluluk üst yöneticiye aittir. 5018 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde de bu husus vurgulanmış ve üst yöneticilerin mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi ve izlenmesinden sorumlu oldukları ifade edilmiştir.İç kontrol modelleri nelerdir?
İşletmelerde iç kontrol yapısının tatmin edici ölçüde var olması iç kontrol bileşenleri ile mümkündür. Bu bileşenler, “Kontrol Ortamı”, “Risklerin Değerlendirilmesi”, “Kontrol Faaliyetleri”, “Bilgi Paylaşımı ve İletişim” ve “İzleme” olmak üzere beş adettir (Moeller, 2014: 36).İç kontrol ve sürekli iyileştirme nedir?
İç kontrol ve sürekli iyileştirme nedir?İç kontrol sürekli iyileşme peşinde koşmaz. Mevcut durumun tespiti, mevcut durumdaki risklerin tanımlanması ve azaltılması temel önceliktir. Mevcut durumda yönetim kapasitesi, risk esaslı bir düşünce tarzı ile iyileştirilmeye çalışılır. İç kontrol, sürekli iyileşme ile değil, risklerin azaltılması ile ilgilidir.
Tespit edici kontrol nedir?
Tespit edici kontrol nedir?Tespit Edici (Detective) Kontroller: Bu kontroller engellenememiş işlemsel hataları ortaya çıkartmak için işlev görür. Yani meydana gelmiş istenmeyen bir durumu ortaya çıkarmayı amaçlar.
İç kontrol ve risk yönetim birimi hangi yasal düzenlemelere istinaden oluşturulmuştur?
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, bankaların kuracakları iç kontrol, iç denetim ve risk yönetim sistemlerine ve bunların işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.İç kontrol zorunlu mu?
3.1.2. Özel Sektör İşletmeleri Açısından: 5411 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatına göre bankalar; iç kontrol sistemi, risk yönetimi sistemi ve iç denetim sisteminden oluşan iç sistemlerini kurmak ve işletmek zorundadır.İç kontrol standartları nelerdir?
İç kontrol standartları nelerdir?Kamu İç Kontrol Standartları, idarelerin, iç kontrol sistemlerinin oluşturulmasında, izlenmesinde ve değerlendirilmesinde dikkate almaları gereken temel yönetim kurallarını göstermekte ve tüm kamu idarelerinde tutarlı, kapsamlı ve standart bir kontrol sisteminin kurulmasını ve uygulanmasını amaçlamaktadır.
İç kontrol ne iş yapar?
İç kontrol ne iş yapar?İç kontrol sadece finansal işlemler ve raporlama ile ilgili değil; yönetimi, idare süreçlerini, stratejiyi ve kurumun diğer faaliyet ve operasyonlarını kapsayan, uyum ve performans ölçeğinde uygulanan tüm kontrolleri ifade eder.
İç kontrol sisteminin amaçları nelerdir?
İç Kontrol Eylem Planı Sisteminin Amaçları: Mali Raporların Güvenilirliği. Yürürlükteki mevzuata uyum. Varlıkların korunması Faaliyetlerin etkin ve verimli olması, kurumun; hedeflerine ulaşma düzeyi, performansı, fayda-maliyet yapısı gibi temel faaliyet hedefleri ile ilgilidir.Kontrol faaliyetleri nelerdir?
Kontrol faaliyetleri, öngörülen bir riskin etki ve/veya olasılığını azaltmayı ve böylece idarenin amaç ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırmayı amaçlayan eylemlerdir. Kontrol faaliyetleri, idarelerin karar, faaliyet ve işlemlerini yürütürken öngördükleri riskleri yönetmek için geliştirilen araçlardır.Isedes ne demek?
Isedes ne demek?İSEDES, bankalar maruz kaldıkları ve kalabilecekleri riskleri karşılayacak düzeyde sermayeyi bankanın bünyesi ile uyumlu olarak içsel olarak hesaplamak ve faaliyetlerini içsel olarak hesapladığı düzeyin üzerinde bir sermaye ile sürdürülmesini amaçlamaktadır.
İç kontrol nedir ne değildir?
İç kontrol nedir ne değildir?İç Kontrol Nedir? İç kontrol; kurumun, yönetimi ve personeli tarafından hayata geçirilen, belirlenmiş hedeflere ulaşmasında ve misyonunu gerçekleştirmesinde makul bir güvence sağlamak üzere tasarlanmış ve kurumun genelini etkileyen bütünleşmiş bir süreçtir.