AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ic denetcinin bagimsiz denetciden farki nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iç denetçinin bağımsız denetçiden farkı nedir?​

Bağımsız denetçi, denetlediği kurumun çalışanı değildir ve yapılan denetim sözleşmesi gereğince denetim faaliyetini yürütmektedir. İç denetim faaliyet alanı bütün işletme organizasyonunu kapsarken bağımsız denetçinin faaliyet alanı ise sadece finansal tabloları etkileyebilecek temel finansal yapıdır.

Iç denetçi bağımsız mıdır?​

MADDE 25- (1) İç denetçiler, iç denetim faaliyetine ilişkin görevlerini yerine getirirken bağımsız olarak hareket eder.
İç Denetçiler Enstitüsü (IIA)’nın 1999 yılında yeniden düzenlediği mesleki uygulamalar yapısı çerçevesinde iç denetimi şu şekilde tanımlamıştır (Krogstad ve Rittenberg, 1999:28; Yılancı, 2006:7): “İç denetim, bir organizasyonun faaliyetlerine değer katmak ve geliştirmek için tasarlanmış bağımsız, tarafsız bir güven ve …
Denetim Neden Gereklidir?
İşlemlerin amaçlar doğrultusunda yapılıp yapılmadığının saptanmasıdır; Hata ve hilelerin önlenmesidir; Denetlenen kurumun veya işletmenin faaliyetleri ile ilgili yönetime, önerilerde bulunulmasıdır; Kurumun veya işletmenin sürekliliği ve mali durum hakkında güvenirlik sağlanmasıdır.
Dış denetimi kim yapar?
Türkiye’de dış denetim Sayıştay tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de Sayıştay, bir yüksek denetim[3] kurumu olarak, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesaplarının uygunluk ve performans denetimini gerçekleştirmekle yükümlüdür[4].

Bağımsız denetçi finansal tablolar için bir görüş oluşturmak için çalışırken iç denetçi ise iç kontrollerin ve risk yönetiminin verimliliği hakkında görüş oluşturmakta ve eksikliklerin giderilmesi için önerilerde bulunmaktadır. Bağımsız denetim ve iç denetimin amaçları ve faaliyet kapsamları farklılık göstermektedir.

İç denetim performans standartları nelerdir?​

1000.D1 – Danışmanlık hizmetlerinin niteliği, iç denetim yönergesinde belirtilmelidir.

Iç denetçi ile bağımsız denetçinin ortak çalışması neden önemlidir?​

Bağımsızlık standardına göre, iç denetçiler çalışmalarını hiç kimsenin özellikle de üst yönetimin (Usul vd. 2011, 50) etkisinde kalmadan tarafsız olarak yürütmelidirler. Bağımsızlık, iç denetçilerin, denetimin uygun yürütülmesi için adil ve tarafsız kararlar vermesini sağlar.
5018 sayılı Kanunda iç denetim, “kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetleri” şeklinde …
İç denetim raporu özellikleri nelerdir?
İÇ DENETİMİN ÖZELLİKLERİ
İç denetçi nasıl çalışır?
İç denetçiler, herhangi bir organizasyonun olması gerektiği gibi kanunlara uygun bir şekilde yürütülmesi için kritik önem taşıyan faaliyet konuları ile ilgilenir. İç denetçi olarak bir kuruluşun yönetişim ve kontrol süreçlerinin ve risk yönetiminin etkin bir şekilde çalıştığı konusunda bağımsız bir garanti verir.

İç denetim birimi ve faaliyetinin bağımsızlığı aşağıdakilerden hangisiyle sağlanır?​

Kurum içi bağımsızlık iç denetim yöneticisinin işlevsel olarak yönetim kuruluna raporlama yapmasıyla etkili şekilde sağlanır.

Iç denetimin temel amacı nedir?​

İç denetimin amacı bulundukları kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmaktır. İç denetim bağımsız ve objektif bir faaliyettir. İç denetim güvence ve danışmanlık hizmeti verir. İç denetimin çalışma alanı, bulundukları kurumların risk yönetimi, iç kontrol ve yönetişim süreçleridir.
 
Geri
Üst