AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ic anadolu bolgesinde kivi yetisir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.625
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iç anadolu bölgesinde kivi yetişir mi?​

Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile birlikte hemde Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir.

Kivi soğuk iklimde yetişir mi?​

Kivi ağacı; kış iklimi, yaz iklimi ise sıcak ve nemli olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Kivi yetiştiriciliğine elverişli sıcaklık ortalama 12 – 20 derece bandıdır. Dolayısıyla kivi ağacı, Akdeniz ikliminin baskın olduğu her yerde kolaylıkla yetişir ve yetiştirilir.

Kivi hangi alanlarda kullanılır?​

Kivi hangi alanlarda kullanılır?
Meyveler Avrupa ülkelerinde yağın olduğu şekilde soyulup dilimlenerek meyve salataları içinde de tüketilirler. Taze meyveler dilimlenerek beyaz ve kırmızı etler yanında limon ve diğerleri gibi garnitür olarak da tüketilir. Böylece etin ağırlığını hafifletir, yeşil rengi hoş bir görüntü yaratır.

Kivinin içinde kaç çeşit meyve var?​

Kivinin Tanıtımı: Kivi, Güney-Doğu Asya’nın yerli bir bitkisidir. Orman altlarında doğal olarak yetişen bu bitki, kışın yaprağını döken, meyveli asma formunda kuvvetli ve sarılıcı olarak gelişmektedir. Tümü Güney-Doğu Asya orijinli olmak üzere 50 dolayında türü vardır.

Kivi ağacı Türkiye’de nerede yetişir?​

Kivi ağacı, dünyada en çok Çin’de yetiştirilir. Sırasıyla İtalya, Yeni Zelanda, İran, Şili, Yunanistan ve Türkiye kivi yetiştiriciliği yapan ülkelerin başında gelir. Kivi, ülkemizde en çok Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yetiştirilir. Yalova ve Ordu, kivi üretiminde ilk sırayı çeken şehirlerimizdir.

Kivi meyvesi kaç derece soğuğa dayanır?​

Kivi meyvesi kaç derece soğuğa dayanır?
Zeytin, şeftali gibi kivi gövdesi de soğuğa çok dayanıklı değildir. Bununla birlikte odunlaşmış gövdenin (4-6 yaş ve sonrasında) -15, -16 C’ye dayanabildiği bildirilmektedir.

Kivi fidanı güneşi sever mi?​

Kivi Fidanı Yetiştirmenin Püf Noktaları Hafif eğimi bulunan, güneş gören ve direkt olarak rüzgar almayan araziler kivi fidanı için en uygun arazilerdir.

Kivi ile neler yapılabilir?​

Kabuğunun Çirkinliğine Aldanmayın: Yeşil Mucize Kivi İle Yapabileceğiniz 13 Harika Lezzet
- Kivili ve Kavunlu Smoothie. Malzemeler;
- 2. Kivili Meyve Dolması
- 3. Kivili Cupcake.
- Kivili Mevsim Salatası
- 5. Kivili Sağlıklı Cipsler.
- 6. Kivili Cheesecake.
- 7. Minnoş Kiviler.
- 8. Kivili Tart.

Kivide B12 vitamini bulunur mu?​

Kivide B12 vitamini bulunur mu?
Kivi, potasyum, karbonhidrat, sodyum, kalsiyum, demir mineralleriyle, A vitamini, C vitamini, D vitamini, B12 vitaminlerinden oluşan özellikle cilt için çok faydalı bir meyvedir.
 
Merhaba! İç Anadolu Bölgesi'nde kivi yetiştirilip yetiştirilemeyeceği konusu oldukça ilginç ve birkaç farklı bölgede başarılı bir şekilde yetiştirilebildiğini gösteren veriler bulunmaktadır. Özellikle Ege Bölgesi ile birlikte Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'nde kivi yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Kivi ağacının yetiştiriciliği için en uygun koşullar genellikle kış aylarında soğuk iklimlerin hakim olduğu bölgeler değildir. Kivi ağacı, kışın yaprağını döken, yaz aylarında ise sıcak ve nemli iklimleri tercih eder. Bu sebeple kivi için ideal sıcaklık ortalama olarak 12-20 derece aralığıdır. Bu nedenle Akdeniz ikliminin yaygın olduğu bölgelerde kivi yetiştiriciliği daha kolay ve başarılı olmaktadır.

Kivinin farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Avrupa ülkelerinde genellikle soyulup dilimlenerek meyve salatalarında kullanılırken, dilimlenmiş taze kiviler etlerin yanında garnitür olarak da tercih edilebilmektedir. Kivi aynı zamanda potasyum, karbonhidrat, sodyum, kalsiyum, demir mineralleri ile A vitamini, C vitamini, D vitamini, B12 gibi vitaminleri içeren besleyici bir meyvedir.

Kivi bitkisinin tanıtımına bakıldığında, Güney-Doğu Asya'nın yerli bir bitkisi olduğu ve 50'den fazla türü bulunduğu görülmektedir. Türkiye'de kivi ağacı genellikle Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde yetiştirilmektedir, özellikle Yalova ve Ordu kivi üretiminde önde gelen şehirlerimiz arasındadır.

Kivi meyvesinin -15, -16 derece gibi soğuklara dayandığı bildirilse de gövdenin bu sıcaklıklara pek dayanıklı olmadığı unutulmamalıdır. Kivi fidanlarının yetiştirilmesi için güneşi seven, hafif eğimli ve rüzgar almayan arazilerin en uygun seçim olduğu belirtilmektedir.

Son olarak, kiviyle pek çok lezzetli tarif deneyebilirsiniz. Kivili smoothie, kivili meyve dolması, kivili cupcake gibi birçok farklı tarifle kivinin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca kivinin cilt sağlığı için faydalı olduğunu belirterek, içeriğinde bulunan B12 vitamininin yanı sıra diğer vitamin ve minerallerle de besleyici bir meyve olduğunu vurgulamak isterim. Umarım bu bilgiler işinize yarar!
 
Geri
Üst