AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

IBS hastalari ne yemeli ne yememeli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

IBS hastaları ne yemeli ne yememeli?​

Gaz oluşumuna neden olabilecek ürünlerden uzak durulmalıdır. İshal varsa elma, şeftali ve ayva kabuksuz tüketilmeli yine muzda ishale iyi gelen meyvelerdendir. Aynı zamanda şekerden de uzak durulmalı, yoğurt tüketimi artırılmalıdır. Gazlı içecekler, kafein ve çiğ sebzeler azaltılmalıdır.

IBS hastaları ne yiyebilir?​

İrritabl Bağırsak Sendromu olan hastalar neler yemeli?
- Meyve ve sebzeler (Narenciye hariç)
- Kepekli pirinç, pirinç unu.
- Tahıllar.
- Su.
- Bitkisel çaylar.
- Tavuk.
- Balık.
- Patates, patates unu.

Huzursuz bağırsak sendromuna ne iyi gelir bitkisel?​

Huzursuz bağırsak sendromuna ne iyi gelir bitkisel?
Yapılan araştırmalarda bazı probiyotiklerin şişkinlik, karın ağrısı ve gaz gibi hassas barsak sendromuna oldukça iyi geldiği tespit edilmiştir. Bitkisel Çaylar ve Nane Yağı: bazı bitkisel çaylar IBS şikayetlerini azaltmaktadır, bu nedenle hastalar için rezene, nane ve papatya çayı da tavsiye edilebilmektedir.

İBS hastaları nelere dikkat etmeli?​

Büyük porsiyonlu, yağlı ve kızartmalı gıdalardan uzak durulmalıdır. Kafein ve alkol, kramp ve ishale neden olacağından kısıtlı tüketilmelidir. Fasulye, lahana, karnabahar, karalahana, brüksel lahanası, soğan gibi gaz yapıcı bazı gıdalar tüketilmemeye özen gösterilmelidir.

İBS den nasıl kurtulurum?​

İBS tansı konulan hastanın tedavisi; diyet, fiziksel egzersiz, stresin kontrolü, spazm azaltıcı ilaçlar ve bazı antidepresanlardan yararlanılarak yapılıyor. Hastanın beslenme düzeni oluşturulurken, bazı sebze ve meyvelerin tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor.

Irritabl bağırsak sendromu ne iyi gelir?​

Irritabl bağırsak sendromu ne iyi gelir?
Huzursuz bağırsak sendromuna ne iyi gelir?
- Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi lifli yiyecekler İBS’de görülen kabızlığa iyi gelir.
- Azar azar ve sık yemek yemek şikâyetleri hafifletmede etkilidir.
- Yiyecekleri yavaş yavaş, uzun süre çiğneyerek yemek gaz şikâyetine iyi gelir.

Huzursuz bağırsak sendromunu ne tetikler?​

Huzursuz bağırsak sendromu; karın ağrısı, şişkinlik, tekrar eden kabızlık veya ishal ile kendisini gösterir. Nedeni bilinmemekle beraber, ani değişiklikler, yoğun stres, enfeksiyon ve beslenme düzeni gibi çevresel faktörlerin huzursuz bağırsak sendromunu tetiklediği düşünülmektedir.

Huzursuz bağırsak sendromu evde nasıl geçer?​

Lifli yiyecekler (tam tahıllı yiyecekler, sebze, meyve) tüketmeye çalışın. Yararlı bakteri sayısını artırarak şikayetlerin hafiflemesine sebep olabileceğinden her gün bir kase kadar probiyotik yoğurt tüketin. Yağlı ve kızartma yiyeceklerden, baharatlı, bol karbonhidratlı besinlerden uzak durun.

IBS yi nasıl yendim?​

IBS yi nasıl yendim?
Bakteri dengesini düzeltmek için bol miktarda probiyotik içeren gıdalar tüketmek ve bunları bol miktarda lifli yiyecek yani prebiyotik tüketerek beslemek gerekiyor. Önerilen süre dolduğunda mayalı yiyecekleri birer birer denemeye başladım. Yoğurt ve kefir bende IBS belirtilerini geri getirdi.

Huzursuz bağırsak sendromu olanlar ne yememeli?​

İBS Hastaları hangi yiyecek ve içeçeklerden uzak durmalı?
- Peynir.
- Süt.
- Kafein içeren içecekler ( Çay, kahve, kola)
- Çikolata.
- Aşırı şekerli, çok yağlı, aşırı baharatlı ve mayalı yiyecekler.
- Kırmızı et.
- Kuru meyve.
- Alkollü içecekler.

Irritabl bağırsak sendromu olanlar nasıl beslenmeli?​

Bağırsaklarda gaz birikmemesi için gaz yapan besinler tüketilmemelidir.
- Bağırsaklarda gaz birikmemesi için gaz yapan besinler tüketilmemelidir.
- İşlenmiş gıdalar ve paketli ürünler, hassa bağırsak sendromu hastalarına zarar vermektedir.
- Besinlerin taze ve doğal olması önerilir.

Huzursuz bağırsak sendromundan nasil kurtuldum?​

Huzursuz bağırsak sendromundan nasil kurtuldum?

İBS hastaları kahve içebilir mi?​

Yalnız kahve değil, bütün kafeinli yiyecek ve içecekler ishale neden olabilecek bağırsaklar üzerinde uyarıcı bir etkiye sahiptirler. Bu yüzden kafein içeriği yüksek çikolata, kahve, çay ve enerji içecekleri, IBS’li bireyler için tetikleyici olabilir.
 
IBS hastaları için beslenme oldukça önemlidir çünkü belirli yiyecekler semptomları tetikleyebilir veya hafifletebilir. İBS hastalarının dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

1. **Gaz Yapan Yiyeceklerden Kaçının:** Fasulye, lahana, soğan gibi gaz oluşturabilecek yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin. Bu tür yiyecekler, şişkinlik ve rahatsızlık hissine neden olabilir.

2. **Lifli Yiyecekler Tüketin:** Kepekli tahıllar, meyve ve sebzeler gibi lifli yiyecekler sindirim sisteminizi düzenleyebilir. Lifli besinler ayrıca kabızlık sorununu hafifletebilir.

3. **Probiyotiklerden Faydalanın:** Probiyotik yoğurtlar ve takviyeler, bağırsak sağlığını destekleyebilir ve sindirim sistemini dengeleyebilir.

4. **Kafein ve Alkolü Sınırlayın:** Kafein ve alkol, IBS semptomlarını artırabilir. Bu nedenle bu tür içecekleri sınırlamak veya mümkünse tüketmemek önemli olabilir.

5. **Dengeli ve Sağlıklı Beslenin:** Dengeli bir beslenme düzeni oluşturun ve yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterin. Ayrıca işlenmiş gıdalardan ve aşırı yağlı yiyeceklerden kaçının.

6. **Stresten Uzak Durun:** Stres, IBS semptomlarını artırabilir. Stresle başa çıkmak için gevşeme teknikleri, yoga veya meditasyon gibi yöntemlere başvurabilirsiniz.

Sonuç olarak, IBS hastaları için kişisel olarak en uygun beslenme planını belirlemek önemlidir. Bir sağlık uzmanı veya diyetisyenle çalışarak kişiye özel bir beslenme programı oluşturabilir ve semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilirsiniz.
 
Geri
Üst