AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ibrahim Muteferrika matbaa ne zaman?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.034
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İbrahim Müteferrika matbaa ne zaman?​

Matbaanın açılmasına ancak dini olmayan eserler basmak şartı ile izin verildi ve Şeyhülislâm Abdullah Efendi’den dinle ilgili olmayan eserlerin basılabileceği yönünde bir fetva, III. Ahmet’ten de uygunluk fermanı aldılar. 16 Aralık 1727 tarihinde Darü’t-Tıbâati’l Amire adlı ilk matbaanın kurulmasına başlanıldı.

Osmanlıda devlet matbaası ne zaman kuruldu?​

Osmanlıda devlet matbaası ne zaman kuruldu?
Makalede, Osmanlı Hükümetinin desteği ve himayesiyle 1726 yılında İbrahim Müteferrika tarafından kurulmuş olan ilk Türk matbaası ve bu matbaada basılan eserler hakkında bilgiler verilmiştir.

Kâğıt ve matbaa kim buldu?​

Cai LunElmer L. GadenKâğıt/Yaratıcıları

Takvim i Vekayi hangi padişah döneminde yapılmıştır?​

Takvim i Vekayi hangi padişah döneminde yapılmıştır?
Padişah II. Abdülhamid, Türkiye’de yayımlanan ilk Türkçe gazete olan devletin resmi gazetesi Takvim-i Vekayi’yi, tahta çıkışından iki yıl sonra 1878’de kapatmıştı. Padişah, 1892’de yani aradan 14 yıl geçtikten sonra gazetenin yeniden açılmasına karar vermişti. Devletin resmi gazetesi, 26 Mart 1892’de açılmıştı.
Ilk Osmanlı Matbaası nerede kuruldu?​
Sultan 2. Beyazıt’ın 1492 yılında topraklarına kabul ettiği engizisyondan kaçan Yahudiler, matbaacılık tekniğini beraberlerinde getirmişlerdi. Osmanlı’ya gelişlerinden hemen bir yıl sonra, David ve Samuel ibn Nahmias kardeşler 1493 yılında İstanbul’da ilk basımevini (matbaayı) kurdular.

Lale devrinde devlet matbaası kuruldu mu?​

Lale devrinde devlet matbaası kuruldu mu?
Osmanlı topraklarında çalışan ilk matbaadan 234 yıl sonra Osmanlı’nın İslam tebaasından olan İbrahim Müteferrika, Lale Devri olarak bilinen dönemde, 1727 yılında matbaasını kurdu. Matbaasında basılan ilk kitap Kitab-ı Lügat-ı Vankulu’dur (Vankulu Sözlüğü).

İbrahim Müteferrika Hangi dönemde yaşamıştır?​

1670-1745 yılları arasında yaşamıştır. Osmanlı askeri yenileşme fikrinin en önemli temsilcisidir. Tarihte biz ibrahim müteferrika’yı onu matbaa’nın kurucusu olarak biliriz lakin onun matbaa kuruculuğunun yanında pek çok özelliğide mevcuttur.

Osmanlıda matbaayı kim yasakladı?​

Osmanlıda matbaayı kim yasakladı?
Osmanlı Sultanı 2. Bayezid, daha 1485’te çıkardığı bir fermanla Müslümanlara Arapça baskı yapmasını açıkça yasakladı. Bu kural 1515’te Sultan 1. Selim tarafından tekrarlandı. 1727’ye kadar Osmanlı topraklarında matbaaya müsaade edilmedi.
 
İbrahim Müteferrika'nın Osmanlı'da matbaanın kuruluşunu gerçekleştirdiği 1727 yılından bu yana matbaacılık Türkiye'de önemli bir gelişme göstermiştir. Matbaanın açılmasına izin verilmesi ve Şeyhülislâm Abdullah Efendi ile III. Ahmet'ten alınan izinlerle İbrahim Müteferrika, Darü’t-Tıbâati’l Amire adlı ilk matbaanın kurulmasına başlamıştır.

Osmanlı Devleti'nde ise devlet matbaası, İbrahim Müteferrika'nın 1726 yılında kurduğu ilk Türk matbaasıdır. Osmanlı Hükümeti'nin desteği ve himayesiyle kurulan bu matbaada pek çok eser basılmıştır.

Kağıt ve matbaa ise farklı icatlar ve gelişmelerle ortaya çıkmıştır. Kağıdın bulunması Çinli Cai Lun'a, matbaanın ise Johannes Gutenberg'e atfedilir. Günümüzde kağıt ve matbaa önemli iletişim araçları olarak hayatımızda yer almaktadır.

Takvim-i Vekayi ise Osmanlı'da yayımlanan ilk Türkçe gazetedir. II. Abdülhamid döneminde Türkiye'de yayımlanmış ve 1878'de kapatılmış, daha sonra 1892'de yeniden açılmıştır.

İlk Osmanlı Matbaası ise 1493 yılında İstanbul'da Yahudi kökenli David ve Samuel ibn Nahmias kardeşler tarafından kurulmuştur.

Lale Devri'nde ise Osmanlı'nın İslam tebaasından olan İbrahim Müteferrika, 1727 yılında matbaasını kurmuş ve Osmanlı'da matbaacılığın yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur.

İbrahim Müteferrika ise 1670-1745 yılları arasında yaşamış ve Osmanlı askeri yenileşme fikrinin önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Matbaanın kurucusu olarak bilinse de aynı zamanda pek çok önemli özelliğe de sahiptir.

Osmanlı'da matbaayı yasaklayan ise 2. Bayezid'dir. 1485'te Müslümanlara Arapça baskı yapmayı yasakladığı fermanıyla matbaacılığın önüne geçmiş, bu kural 1515'te 1. Selim tarafından tekrarlanmıştır. Ancak 1727'ye kadar matbaanın Osmanlı topraklarında yasaklı olduğu bilinmektedir.
 

Similar threads

Geri
Üst