AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ibni Tufeyl hangi felsefe kavrami onem vermistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ibni Tufeyl hangi felsefe kavramı önem vermiştir?​

İbn Tufeyl, sosyokültürel yönden herhangi bir şartlandırmaya mâruz kalmadan tamamıyla el değmemiş tabii çevrede her şeyi kendi kendine öğrenen bir kahramanı kurgulamak suretiyle düşünce sistemini fıtrat kavramına dayandırmak istemiştir.

Ibn Tufeyl hangi felsefe anlayışı?​

Ibn Tufeyl hangi felsefe anlayışı?
Tabiat Felsefesi. İbn Tufeyl’in tabiat felsefesi organizmacı bir evren görüşüne dayandırılmıştır. Evreni oluşturan canlı ve cansız varlık mertebeleri, belli bir organik birlik ve bütünlük içinde evren denilen organizmayı oluşturur.

Ibni Baccenin en çok eleştirdiği filozof kimdir?​

İslâm filozofları arasında İbn Bâcce’nin ismen zikrettiği ve büyük ölçüde etkilendiği filozof ise Fârâbî’dir.

Ibn Meymun neyin temsilcisi?​

Ibn Meymun neyin temsilcisi?
1172 yılında yahudi cemaatinin dinî liderliğine seçilen İbn Meymûn, hayatının sonuna kadar ücretsiz olarak sürdürdüğü bu görevi sırasında yahudi mahkemesi hâkimliği yanında, entelektüel ve mânevî bakımdan Endülüs’tekilerden daha aşağıda bulduğu Mısırlı dindaşlarının dinî, ahlâkî ve kültürel bakımdan geliştirilmesi için …

Ibn Tufeyl Hay bin Yakzan ne anlatıyor?​

Endülüs’ün büyük düşünürü İbn Tufeyl ilk “felsefi roman” ve ilk “robinsonad” sayılan bu eserinde, her türlü dış etkiden uzak bir adadaki yalnız bir çocuğun hakikati arayış yolculuğunu anlatıyor.

Meşşai filozoflar kimlerdir?​

Meşşai filozoflar kimlerdir?
Bu çalışmada Meşşai filozoflar olarak bilinen El Kindi, Farabi ve İbn Sina’nın metodolojisi ela alınmaktadır. Miladi 796 yılında Kufe’de dünyaya gelmiş olan Kindi, felsefe ile din arasında bir çelişme olamayacağı kabulü ile yola çıkmıştır.

İbn Bacce kim?​

İbn Bacce (Arapça: ابن باجة) tam adı Ebû Bekr Muhammed bin Yahya bin es-Saig (أبو بكر محمد بن يحيى بن الصايغ) olan Endülüs’lü, Arap filozof ve bilim insanı. Batıda Avempace olarak da anılır.

Işrakilik neyi savunur?​

Işrakilik neyi savunur?
İşrâkıyye terimi, İslâm düşünce tarihinde bilginin kaynağı olarak akıl yürütmeyi (istidlâl) temel alan rasyonalist Meşşâî felsefeye karşı mistik tecrübe ve sezgiye (keşf, zevk, hads) dayanan teosofik düşünce sisteminin adıdır. İşrâkıyyûn da bu düşünceyi izleyenlerin oluşturduğu akımı ifade etmektedir.

Işrakiyye nin kurucusu kimdir?​

İşrâkîlik İslam Felsefesi Tarihi içerisinde ana akım ekollerden biri olarak kabul edilmektedir. İşrâkî ekolün kurucusu Şihâbuddin Sühreverdî’dir.

Absal kim?​

Absal kim?
Sütanne olarak Absal adlı bir genç kız seçilir. Salaman büyüdükçe Absal ona âşık olmaya başlar ve Absal’ı da kendisine âşık etmeye çalışır ve bunda başarılı olur. Bu aşk ilişkisinden haberdar olan hükümdar, âşıkları ayırmaya çalışır.
 
İbn Tufeyl, doğal felsefeye dayanan bir düşünce sistemini benimsemiştir ve fıtrat kavramına önem vermiştir. Tabiat felsefesini desteklemiş ve evreni organik bir yapı olarak görmüştür, canlı ve cansız varlıkların bir bütünlük içinde evreni oluşturduğunu savunmuştur.

Meşşai filozoflar arasında yer alan El Kindi, Farabi ve İbn Sina, felsefe ile din arasında bir çelişme olamayacağına inanmış ve bu doğrultuda eserler kaleme almışlardır.

Ibn Meymun ise yahudi cemaatinin dinî liderliğine seçilmiş bir isimdir. Mısırlı dindaşlarının dinî, ahlaki ve kültürel olarak geliştirilmesi üzerinde durmuştur.

İşrakilik, rasyonalist Meşşâî felsefeye karşı mistik tecrübe ve sezgiye dayanan bir teosofik düşünce sistemini savunmaktadır. Şihâbuddin Sühreverdî ise bu ekolün kurucusu olarak kabul edilir.

Absal ise İbn Tufeyl'in eseri "Hay bin Yakzan"da yer alan bir karakterdir. Hikayede Salaman ve Absal arasındaki aşk ilişkisi ve yaşadıkları zorluklar konu edilmektedir.
 
Geri
Üst