AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ibn i Haldun ne bulmustur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
54.099
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ibn i Haldun ne bulmuştur?​

İbn Haldun (Arapça: ابن خلدون 27 Mayıs 1332, Tunus – 19 Mart 1406, Kahire), modern tarihyazımının, sosyolojinin ve iktisatın öncülerinden kabul edilen 14. yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçisi. Ayrıca İslam aleminde Liberalizm ilkelerini kitaplarında bulunduran ilk Müslüman düşünür.

Ibni Haldun un ilk eseri nedir?​

Ibni Haldun un ilk eseri nedir?
Listenin en başında İbn-i Haldun’ın Mukaddime adlı eseri var. “Giriş” anlamına gelen “Muqaddimah”, İslam tarihçisi İbn-i Haldun tarafından 1377’de yazılmıştır.

Ibn i Haldun neyi savunur?​

Ibn i Haldun neyi savunur?
Toplum ve Organizma: İbni Haldun, toplumların da, insanlar gibi, doğup, gelişip (büyüyüp), yok olduklarını savunmaktadır. Bu görüş, onun “tavırlar teorisi”ne dayanmaktadır. Aynı toplum içinde hadari ve bedeviler arasında nasıl devamlı bir mücadele varsa, toplumlar arasında da egemenlik mücadelesi vardır.

Ibni Haldun un bilime katkıları nelerdir?​

BİLİM VE FELSEFE ALANINDAKİ KATKILARI Mukaddime’de İbni Haldun tüm bilimler hakkında örnekler ve alıntılarla birlikte raporlar sunar. Kitabında büyü, simya, astroloji ve felsefeyi çürütmeye çalışmasının bir sebebi vardır; zira Haldun nesnel dünyanın nesnel analizlerini yapma taraftarıdır.

Ibn Haldun a göre nüfusun gelişmeye ilişkin olarak nasıl bir rolü vardır?​

Ibn Haldun a göre nüfusun gelişmeye ilişkin olarak nasıl bir rolü vardır?
İbn Haldun, nüfus ve üretim arasında sıkı bir iktisadi bir bağ olduğunu da dile getirir. Daha fazla nüfus, daha fazla üretim manasına gelir. Nüfus artışı ile beraber, malların üretimi için bir talep oluşur. Öte yandan İbn Haldun’a göre nüfus artışında ekonomik üretim büyük önem ta- şır.

İbn-i Haldun Mukaddimesi ne anlatıyor?​

İbn-i Haldun Mukaddimesi ne anlatıyor?
Mukaddime, tarih, iktisat, siyaset vb. gibi birçok sosyal bilim için temel teşkil eden görüşler üzerine kuruludur. Eser aslında, İbn Haldun’un dünya tarihi üzerine yazdığı Kitab el-İber’in önsözü olarak yazılmıştır.
İbn-i Haldun un asabiyet teorisi nedir?​
İbn-i Haldun’a göre asabiyye bağı bir grup içindeki yardımlaşma ve şeref duygusundan gelen ve dış düşmanlarla uğraşma gücü veren bir bağdır. Eğer tüm topluluklar eşit oranda işbirliği yapmış olsalardı böyle farklılıklar olmazdı.

Piri Reis kimdir bilime katkıları nelerdir?​

Piri Reis kimdir bilime katkıları nelerdir?
Piri Reis, Ahmet Muhiddin Piri, Ahmet ibn-i el-Hac Mehmet El Karamani (1465-70, Gelibolu – 1554, Kahire), Osmanlı denizcisi ve kartograf. Amerika’yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır.

İbn-i Haldun a göre devlet nasıl oluşur?​

İbn-i Haldun a göre devlet nasıl oluşur?
İbni Haldun’a göre devlet normal olarak birbiri ile rekabet halindeki değişik kabilelerden birinin diğerine üstün gelmesi ve onları yönetimi altına alması ile başlar. Başlangıçta bu üstünülk yönetici durumuna geçen kabiledeki asabiyye bağının diğer kabilelerden çok daha kuvvetli olmasından ileri gelir.

Ibni Haldun devlet ne zaman yıkılır?​

Birinci dönem zafer ve kuruluş, ikinci dönem otorite ve yükseliş, üçüncü dönem refah ve ümran, dördüncü dönem kanaat ve duraklama ve beşinci dönem ise israf, bozulma ve yıkılma dönemidir. Bu son dönem sefahat, şehvet ve hırsların egemen olduğu ve devletlerin yıkılmaya ve çökmeye başladığı zaman dilimidir.

Ibni Haldun a göre devlet nedir?​

Ibni Haldun a göre devlet nedir?
İbn-i Haldun’a göre, devletle toplum arasında, madde ve form arasında var olan ilişki gibi bir bağ vardır. Devlet toplumun sureti, toplum ise devletin maddesi gibidir.

İbn-i Haldun a göre asabiyet nedir?​

İbn-i Haldun a göre asabiyet nedir?
İbn-i Haldun’a göre asabiyye bağı bir grup içindeki yardımlaşma ve şeref duygusundan gelen ve dış düşmanlarla uğraşma gücü veren bir bağdır.

Mukaddime neden önemlidir?​

Bir kitabın asıl metnine girmeden önce bazı bilgilerin verilmesi gerekmektedir. Bu bilgiler önsöz olarak adlandırılmaktadır. Bundan dolayı mukaddime oldukça önemlidir. Çünkü mukaddime kısmında asıl metne giriş yazısı yazılmaktadır.
 
İbn-i Haldun, önemli bir düşünür ve tarihçidir. 14. yüzyılda yaşamış olan İbn-i Haldun, modern tarihyazımının, sosyolojinin ve iktisatın öncülerinden kabul edilir. "Muqaddimah" adlı eseriyle tanınan İbn-i Haldun'un düşünceleri birçok alanda önemli katkılar yapmıştır.

İbn-i Haldun, toplumların da insanlar gibi doğup, gelişip ve yok olduklarını savunmuştur. Onun "tavırlar teorisi"ne göre toplumlar arasında da egemenlik mücadelesi vardır. Ayrıca nüfusun ekonomik gelişmeye büyük etkisi olduğunu ve daha fazla nüfusun daha fazla üretimi getirdiğini vurgulamıştır. Ekonomik üretimin nüfus artışıyla doğru orantılı olduğunu belirtmiştir.

İbn-i Haldun'un "asabiyet" teorisi de önemlidir. Asabiyye bağı bir grubun içindeki yardımlaşma ve dış düşmanlarla mücadele gücü sağlayan bir bağ olarak tanımlanmıştır. Eğer topluluklar eşit şekilde işbirliği yapmış olsalardı, bu tür farklılıklar olmazdı.

"Mukaddime" adlı eseri, İbn Haldun'un dünya tarihi, iktisat, siyaset gibi konularda temel görüşlerini içeren önemli bir metindir. Bu eser, sosyal bilimler için önemli bir referans kaynağıdır ve o dönemden günümüze kadar uzanan etkileri bulunmaktadır.

İbn-i Haldun'a göre devletin oluşumu da önemli bir kavramdır. Devletin, değişik kabileler arasındaki rekabet sonucunda üstün gelen bir grubun diğerlerini yönetimi altına almasıyla başladığını savunmuştur. Devletteki yıkılma dönemi ise israf, bozulma ve hırsların arttığı bir dönem olarak açıklanmıştır.

Son olarak, İbn-i Haldun'un asabiyet kavramı da vurgulamak gerekir. Asabiyye bağı, bir grubun içindeki dayanışma ve şeref duygusunu ifade eden bir terimdir.

İbn-i Haldun'un düşünceleri ve eserleri, sosyal bilimler alanında derin etkiler bırakmış ve günümüzde dahi üzerine çokça tartışılan konuları içermektedir.
 
Geri
Üst