Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ibn Battuta neyi buldu?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ibn Battuta neyi buldu?​

Ancak 19. yüzyılda birçok batı dillerine çevrildikten sonra önem kazanmış ve İbn Battuta doğunun en bilinen isimlerinden biri olmuştur. Bugün aydaki bir meteor krateri ve Dubai’de koridorları onun araştırmalarıyla döşenmiş bir alışveriş merkezi onun adını taşır.

Ibn Battuta Seyahatnamesi ne anlatıyor?​

Ibn Battuta Seyahatnamesi ne anlatıyor?
tuhfet-ün nuzzar fi garaip-il-emsal ve’l acaib-il-efsar adıyla hatırlanmamasına çok da şaşmadığım, ibni battuta’nın ispanya ile hindistan arasını çeyrek asır boyunca gezip, kültürlerini,geleneklerini,insanlarını anlattığı yapıtı.

Ibn Battuta nereleri gezdi?​

Ibn Battuta nereleri gezdi?
Antalya, Burdur, Eğridir, Denizli, Tavas, Muğla, Bursa, Amasya, Kayseri ve Sivas gibi şehirler İbni Batuta’nın gezdiği ve Rihle adlı seyahatnamesinde yer verdiği bazı Anadolu şehirlerdir.

Ibn i Batuta Anadolu için hangi ifadeyi kullanır?​

İbn Battûta, giriş yaptığı Anadolu toprakları için “Berrü’t-Türkiyye el-Ma’rûf bi Bilâdi’r-Rum” yani “Rum diyarı olarak bilinen Türk toprağı” tanımını yapmaktadır.

Ibni Battuta nın gezi yazısı türünde eseri var mı?​

Ibni Battuta nın gezi yazısı türünde eseri var mı?
İbn Battuta Seyahatnamesi Kitap Açıklaması XIV. yüzyıl İslam alemi ile birlikte Türk dünyasını canlı levhalar halinde aksettiren önemli kaynaklardan biri de İbn Battuta’nın Tuhfetu’n Nuzzar fi Garaibi’l-emsar ve Acaibi’l-esfar adlı seyahatnamesidir.

Ibni Batuta hangi tür öğretici yazı ile ün kazanmıştır?​

Ibni Batuta hangi tür öğretici yazı ile ün kazanmıştır?
Seyahat edebiyatının en önemli eserlerini verdi. Orta çağın en büyük seyyahı ve Rıhlet-ü İbn Battûta diye bilinen seyahatnamenin yazarıdır.

Ibn Battuta Seyahatnamesi kaç cilt?​

İbn Battûta Seyahatnâmesi (kutulu, iki cilt)

Ibni Battuta Orhan Bey için ne dedi?​

Ibni Battuta Orhan Bey için ne dedi?
“Bursa’nın sultanı Osmancık oğlu İhtiyaruddin Orhan Bey’dir. Bu hükümdar Türk padişahlarının en ulusu olduğu kadar, toprak, asker ve varlık bakımından da onların en üstünü bulunmaktadır.

Islam aleminin son Gezgini kimdir?​

Islam aleminin son Gezgini kimdir?
▶ İbn Batuta (1304-1368/69/77): ▶ ‘İslam aleminin son gezgini’ ya da ‘gezginler prensi’ olarak tanınır.

Seydi Ali Reis gezi yazısı türünde eser vermiş midir?​

16. yüzyılda yazılan “Baburnâme” ve Kâtibî mahlasıyla tanınan Seydi Ali Reis in “Mirat-ül Memalik” (Memleket Aynası) adlı eser, ilk gezi örneği kabul edilir.

Gezi yazısı temsilcileri kimlerdir?​

Gezi yazısı temsilcileri kimlerdir?
Tanınmış seyahatnameler
- Evliya Çelebi—Evliya Çelebi Seyahatnamesi.
- Piri Reis—Kitab-ı Bahriye.
- Seydi Ali Reis—Mir’at-ül Memalik.
- Ahmet Haşim—Frankfurt Seyahatnamesi.
- Mustafa Said Bey—Avrupa Seyahatnamesi.
- Ömer Lütfi—Ümit Burnu Seyahatname.
- Abdurrahman Efendi—Brezilya Seyahatnamesi.
- Mehmed Hurşid Paşa—Seyahatname-i Hudud’u.

Ibni Batuta gezi yazısı yazdı mı?​

Ibni Batuta gezi yazısı yazdı mı?
Birçok dile çevrilen bu eser gezi edebiyatının ilk klasik örneklerinden biri sayılır. Arap gezgini İbn Batuta da Anadolu, Harezm, Maveraünnehir ve Horasan’ı dolaşarak oralarda yaşayan Türklerin teknik ve toplumsal özelliklerini anlatan bir kitap yazmıştır.

Ibn i Batuta gezi yazısı var mı?​

XIV. yüzyıl İslam alemi ile birlikte Türk dünyasını canlı levhalar halinde aksettiren önemli kaynaklardan biri de İbn Battuta’nın Tuhfetu’n Nuzzar fi Garaibi’l-emsar ve Acaibi’l-esfar adlı seyahatnamesidir.

Ibni Batuta Seyahatnamesi kac sayfa?​

Ibni Batuta Seyahatnamesi kac sayfa?
İbn Battuta Seyahatnamesi (tek kitap)
Çevirmen: | A. Sait Aykut
Yayın Tarihi: | 22.04.2019
ISBN: | 9789750809903
Dil: | TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: | 791
 
İbn Battuta, Ortaçağ'ın en büyük seyyahlarından biri olarak bilinir. Çeyrek asır boyunca İspanya'dan Hindistan'a kadar uzanan geniş coğrafyayı gezip gözlemlerini 'Tuhfet-ün Nuzzar fi Garaip-il-Emsal ve'l Acaib-il-Efsar' adlı eserinde aktarmıştır. Seyahatnamesi XIV. yüzyıl İslam alemi ve Türk dünyasını detaylı bir şekilde anlatmasıyla önemli bir kaynaktır.

İbn Battuta'nın Anadolu'yu ziyaret ettiği şehirler arasında Antalya, Bursa, Kayseri gibi yerler bulunmaktadır. Anadolu topraklarına giriş yaptığında ise "Rum diyarı olarak bilinen Türk toprağı" şeklinde tanım yapmıştır.

Seyahatnamenin yanı sıra İbn Battuta, gezi yazısı türünde de eser vermiştir. Bu eser, 791 sayfadan oluşan ve tek kitap olarak yayımlanan 'İbn Battûta Seyahatnamesi'nin bir çevirisidir ve A. Sait Aykut tarafından çevrilmiştir.

İbn Battuta'nın gezi yazısı, Orhan Bey için övgü dolu ifadeler içerir. Bursa'nın sultanı Orhan Bey'i Türk padişahlarının en büyüklerinden biri olarak ve toprak, asker ve varlık bakımından en üstünü olarak nitelendirir.

Gezi yazısı türünün diğer önemli temsilcileri arasında Evliya Çelebi, Piri Reis, Seydi Ali Reis, Ahmet Haşim, Mustafa Said Bey gibi isimler bulunmaktadır. Seydi Ali Reis'in "Mir'at-ül Memalik" adlı eseri, gezi yazıları açısından önemli bir örnek olarak kabul edilir.
 
Geri
Üst