Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

IBKB duzenlenmesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.674
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

IBKB düzenlenmesi nedir?​

Eğer ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin bir düzenleme var ise o düzenlemede belirlenen süreler içerisinde ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ve bu dövizlerin yurda getirildiğini gösteren belgelerin düzenlenmesi gerekmektedir. Bu belge şu an uygulamada İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) olmaktadır.

İhracat bedeli yurda gelmezse ne olur?​

İlgili tebliğlerle tayin edilen süreler içinde ihracat bedellerini yurda getirmeyenler; (1567 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca), yurda getirmekle yükümlü olunan ihracat bedellerinin rayiç bedelinin % 5’i kadar idarî para cezasıyla cezalandırılırlar.

DAB IBKB ne demek?​

DAB IBKB ne demek?
İhracat bedellerinin en az %80’inin bir bankaya satılması (Türk Lirasına çevrilmesi) zorunluluğu kaldırılmıştır. DAB ve DSB uygulaması kaldırılarak yerine İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) getirilmiş ve ihracatta kambiyo takibi kalıcı hale getirilmiştir.

İhracat bedelleri verilebilecek ek sürelerle birlikte ne kadar süre içerisinde yurda getirilmelidir?​

İhracat bedellerinin yurda getirilmesi zorunluluğuna yönelik uygulamanın geçici süreyle geçerli olduğuna yönelik hüküm yürürlükten kaldırılarak ihracat bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilmesi uygulaması kalıcı hale getirilmiştir.

İhracat hesabının kapatılması ne demek?​

İhracat hesabının kapatılması Peşin ödeme ve başka bir ödeme şeklinin peşin ödeme ile birlikte beyan edildiği durumlarda, peşin bedel dahil ihracat bedelinin en az %80′ lik kısmının fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde tahsil edilmesi halinde ihracat hesabı kapatılır.

IBKB ne demek?​

IBKB ne demek?
Yeni İhracat Genelgesi ile İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde Yapılan Değişiklikler. Bu yeni sistemde artık ihracat bedelleri DAB’a bağlanarak değil İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenlenerek kabul edilmekte ve kapatılmaktadır.
İhracat bedellerinin yurda getirilmesi yüzde kaç?​
Tebliğ ile yapılan yeni düzenlemeler aşağıdaki gibi özetlenebilir. Fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 180 gün içinde yurda getirilmesi zorunlu olan dövizlerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunluluğu kaldırılmış bulunmaktadır. Buna karşın ihracat bedellerinin yurda getirilmesi zorunluluğu devam etmektedir.
DAB neden düzenlenir?​
Giderlerin ihracat bedelinden indirilmesi veya mahsup edilmesi ihracat bedelinin eksik gelmesi durumunda belgelendirilerek eksik tutar üzerinden DAB düzenlenir. Mahsuplaşma için başvurunun bedeli getirme süresi içerisinde yapılması şarttır.

Ticari amaçlarla ihraç edilen mal bedelleri ülkeye hangi süre içerisinde getirilmelidir?​

Ticari amaçlarla ihraç edilen mal bedelleri ülkeye hangi süre içerisinde getirilmelidir?
1- İhracat Bedellerinin Türkiye’ye getirilmek zorunda mı? Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedeller, fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 180 gün içinde ihracata aracılık eden bankaya transfer edilecek veya getirilecek.

DAB belgesini kim düzenler?​

–Yurt dışına müteahhit firmalarca yapılacak ihracatın bedelinin 365 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunlu olduğu, Belirtilmiştir. Ayrıca ihracat bedelinin Bankaya satılma sürecinde bankaca DAB düzenleneceği de tabidir.

Türkiye dünyaya ne ihraç ediyor?​

Türkiye’nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.

DAB nasıl düzenlenir?​

DAB nasıl düzenlenir?
Peşin ödeme yazılı olan gümrük beyannameleri DAB ‘ı düzenleyen bankaya ibraz edilir. Peşin bedelin alınışından önceki bir ihracatın, peşin bedelin taahhüdüne sayılabilmesi için peşin bedele ilişkin DAB iptal edilir ve taahhüde sayılan gümrük beyannamesiyle irtibatlandırılan yeni DAB düzenlenir.

İhracat bedeli kabul belgesi kim düzenler?​

İhracat bedeli dövizin belirlenen usul ve esaslara göre 180 gün içinde yurda getirildiğinin tevsiki amacıyla bankalar tarafından “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” düzenlenecek ve ihracat hesabının kapatılması işlemi bu belgeye göre yapılabilecektir.

Döviz alım ve satım belgesi kim düzenler?​

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yetkili müesseseler, döviz alış ve satışlarında döviz alım ve satım belgelerini düzenler ve kullanırlar. Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamına alınmıştır. Ağırlıklı olarak döviz büroları tarafından kullanılır. Bu belgelerin düzenlenmesi zorunludur.

DAB ne zaman düzenlenir?​

DAB ne zaman düzenlenir?
MADDE 6 – (1) Peşin ödeme olarak ihracatçının hesabına transfer edilen ihracat bedellerinin en az %80’i fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 180 gün içerisinde bir bankaya satılır ve ihracat bedellerini alan bankaca DAB düzenlenir.
DAB a bağlamak nedir?​
Maddesine göre, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içerisinde, ihracat bedelinin , ihracata aracılık eden banka hesabına transfer edilmesi veya getirilmesi ve TL’ye çevrilerek DAB (Döviz Alım Belgesi)’a bağlanması zorunludur.
180 (+5) gün içinde yurda getirilmeyen ihracat bedellerini ihbar eder. 10 iş günü içinde 90 gün süreli ihtarname gönderir. Hesap kapatılmaz ya da ek süre alınmazsa savcılığa ihbar eder.
İhracat bedelinin yurda getirilmesi zorunlu müdür?​
İhracat bedellerinin fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi zorunludur.

İhracat kabul belgesi nereden alınır?​

İhracat kabul belgesi nereden alınır?
İhracatçı müşterilerimiz, TEB Kurumsal İnternet Şubesinden İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenleyebilirler!

Kıymetli maden alım satım belgelerini kim düzenler?​

Vergi dairesi başkanlıklarıyla veya defterdarlıklarla anlaşması bulunan matbaalar ile noterler tarafından basımı ya da tasdiki yapılacak Kıymetli Maden Alım/Satım Belgelerinin birer örneği 379 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde (EK: 1, 2) bulunmakta olup örnek belgelerde bulunan “Yetkili Müessesenin” …
 
IBKB, İhracat Bedeli Kabul Belgesi'nin kısaltmasıdır. İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin düzenlemelerde belirlenen süre içerisinde ihracat bedellerini yurda getirme ve bu dövizlerin yurda getirildiğini belgeleme zorunluluğunu ifade etmektedir. Bu belge, ihracat bedellerinin en az %80'inin bir bankaya satılması gerekliliğini ve kambiyo takibini kalıcı hale getirmiştir.

İhracat bedellerinin yurda getirilmemesi durumunda ilgili tebliğlerde belirtilen süre içerisinde getirilmemesi halinde idari para cezasıyla karşılaşma riski bulunmaktadır. Bu ceza, yurda getirilmesi gereken ihracat bedelinin rayiç bedelinin %5'i kadar olabilmektedir.

DAB IBKB ise, ihracat bedellerinin en az %80'inin bir bankaya satılması zorunluluğunun kaldırılmasına ve İBKB'nin getirilmesine işaret etmektedir. Bu düzenleme ile ihracatta kambiyo takibi kalıcı hale getirilirken, DAB ve DSB uygulamaları sonlandırılmıştır. Artık ihracat bedelleri İBKB ile belgelenmekte ve kapatılmaktadır.

İhracat bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilmesi uygulaması, geçici süreyle geçerliyken kalıcı hale getirilmiştir. Bu süre içerisinde dövizlerin getirilmesi ve belgelerin düzenlenmesi önem arz etmektedir.

İhracat hesabının kapatılması ise, peşin ödeme ve diğer ödeme şekillerinin beyan edildiği durumlarda, ihracat bedelinin en az %80'inin 180 gün içinde tahsil edilmesi durumunda gerçekleşmektedir. Bu sayede ihracatçılar hak ettikleri bedeli zamanında alabilmektedirler.
 
Geri
Üst