I2C ile SPI arasindaki farklar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
208.241
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

I2C ile SPI arasındaki farklar nelerdir?​

I2C, yarı çift yönlü iletişim protokolüdür. SPI, tam dubleks bir iletişim protokolüdür. I2C, saat uzatma (clock stretching) özelliğine sahiptir, yani eğer slave hızlı veriyi yeterince hızlı gönderemezse, iletişimi durdurmak için saati bastırır. Saat uzatma özelliği SPI’da bulunmaz.

SPI haberleşme protokolü nedir?​

SPI (Serial Peripheral Interface), Arduino’nun desteklediği senkron seri haberleşme türlerinden biridir. Özellik ve kullanım olarak I2C’ye benzer. Bir Arduino’nun diğer Arduino veya sensörlerle kısa mesafede haberleşmesini sağlar. SPI protokolünde de I2C’de olduğu gibi bir adet Master cihaz bulunur.
I2C SPI UART nedir?
Arduino’nun diğer Arduino veya sensörlerle kısa mesafede haberleşmesini sağlar. hatta bağlı çevresel cihazları kontrol eder. Out Slave In) ve SCK (Serial Clock) olmak üzere üç adet SPI hattı bulunur.

SPI açılımı nedir?​

serial peripheral interface şeklinde açılıma sahip olanı, mikrodenetleyici veya mikroişlemcilerin birbirleriyle ve çevre birim elemanlarıyla haberleşmesinde kullanılır. bir taraf spi master olur, diğer taraf spi slave; geçinip giderler güzel güzel…

Arduinoda seri haberleşme nedir?​

Seri haberleşme Arduino ile başka bir cihaz arasında çift yönlü iletişim kurulması demektir. Arduino üzerinde bulunan seri haberleşme ünitesine UART adı verilir. Kullanılan Arduino modeline göre bir veya daha fazla UART terminali bulunabilir.
SPI haberleşme nasıl yapılır?
SPI Seri Haberleşme Protokolü
- Mod 0: Saat fazı, verilerin saat atımının yükselen kenarında örnekleneceği ve saat atımının düşen kenarında kaydığı şekilde yapılandırılır.
- Mod 1: Saat fazı, verilerin saat atımının düşen kenarında örnekleneceği ve saat atımının yükselen kenarında kaydığı şekilde yapılandırılır.
UART Protokolü (Universal Asynchronous Receiver Transmitter),Evrensel Asenkron Alıcı-Verici anlamına gelir. Bilgisayar ile mikro kontroller veya mikro kontroller ile çevre birimler arasında haberleşmeyi sağlayan protokolüdür. Asenkron olarak çalıştığı için herhangi bir (clock) saat sinyaline ihtiyacı duymaz.
Haberleşme için kare dalga oluşturur. Yani SPI haberleşmesinde senkronu sağlayan saat bulundurur.
SPI nasıl çalışır?
Usta/çırak kipinde çalışan aygıtlardan usta aygıt veri çerçevesini başlatır. Birden fazla çırak aygıt varsa kendilerine ait çırak seçim (çip seçim) teliyle seçilebilirler. SPI, benzer seri iletişim biçimlerinden daha fazla tele ihtiyaç duyar. Bu nedenle dört telli olarak da anılır.

Arduinoda seri port ekranı nedir?​

Ayrıca Arduino üzerindeki TX ve RX pinleri de seri haberleşme amacıyla kullanılabilir. Arduino yazılım arayüzündeki seri port ekranı ile Arduino’ nun I/O pinlerinin değerlerini bilgisayar ekranında gerçek zamanlı olarak izlemek mümkündür. Bunun için Arduino yazılımında, Serial adlı referans fonksiyon kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst