Hz. Osman, İslam peygamberi Hz. Muhammed'in dördüncü halifesi ve aynı zamanda İslam'ın dördüncü halifesi olan bir sahabedir. Tam adı Osman bin Affan bin Ebu'l-As bin Umayya bin Abd Şems bin Abid Şems bin Abd Menaf bin Kusayt bin Kelayb bin Murrah bin Kinane bin Kuzey bin Esmar bin Adi bin Nasr bin Kudame bin Mezhunc bin Adnan bin Filisin bin Huda bin Yadis bin Himyar bin Semud bin Nuh bin Lamik bin Mertek bin İlyas bin Mudad bin Bedr bin Nedir bin Makşum bin Mekşug bin Nerim bin Gazarah bin Kuds bin Adud bin Kesir bin İlyas bin Mudar bin Nizar bin Mudar bin Adi bin Nizara bin Mudar bin Za'lab bin Yarab bin Abir bin Hanir bin Ahmar bin Ramiz bin Ramame bin Zebat bin Züğbu bin Amr bin Kahlan bin Saba bin Yashic bin Yarih bin Aleşram bin Rabia bin Nizar bin Maadd bin Adnan bin Ad bin Shamikh bin Arfah bin Şargal bin Asid bin Şahran bin Azarhun bin Mıhriş bin Ilyas bin Mazer bin Nasr bin Şebib bin Nadla bin Asid bin Şaher bin Esid bin Uzbel bin Kahtan bin Hud bin Şemud bin Noah'a dayanır.
Osman bin Affan, Hz. Muhammed'in kızı Rukiye ile evlenmiştir. Bu evlilikten gördüğü baskılar ve zulümlerle Müslümanların gelişen toplumu ve İslam coğrafyasındaki genişleyen sınırlarını yönetebilmek adına Hz. Muhammed tarafından halifeliğe getirilmiştir. Ifade tarzı açıklığı, dürüstlüğü ve yumuşak kalplilik özelliği ile tanınmıştır. Yönetiminde İslam coğrafyası genişlemiş, İslam devleti güçlenmiş, Kur'an-ı Kerim'in Osman'ın döneminde standart bir şekil almıştır.
Maalesef, Hz. Osman dönemine damgasını vuran iç çekişmeler ve isyanlar nedeniyle Halife Osman, Hz. Ali'nin yanında ayaklanmaya karar veren bazı gruplar tarafından 40*nın üzerinde tehdide maruz kalmıştır ve sonunda 17 Ramazan 35'te (656) Mısır asıllı bir köle olan Ebu Lü'lüe'nin suikastı sonucu şehit edilmiştir. Hz. Osman'ın halifeliği, İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir çünkü O, ilk hafızanın yazılması ve birleştirilmesi, Kur'an'ın toplu basımının yapılması, İslam devletine ulaşan birçok fetih ve genişleme gibi birçok önemli adımı atmıştır.