AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hz Musa ile yolculuk yapan kimdir?

Editör

Yeni Üye

Hz Musa ile yolculuk yapan kimdir?​

HİÇ BİR ŞEKİLDE SUAL SORMA Hazret-i Musa, “İnşallah, beni sabredenlerden bulacaksın. Senin emrine de karşı gelmem!”dedi. Hızır (as): “Eğer bana uyacaksan, ben sana sırrımı açmadıkça, hiç bir şey hakkında bana sual sorma! Yani tartışma şöyle dursun; sorup anlamak için bile sorma!” dedi. Ve o meşhur yolculuğa çıktılar.

Musa ile Hızır ın yolculuğu hangi ayette?​

Kur’an-ı Kerim’de Kehf Suresi 60-82 ayetlerinde Hz. Musa (A.S.) ve bir gencin kıssası yer almaktadır. Kehf Suresi’de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır. Olayın yaşandığı yer için “iki denizin birleştiği yer” denilmektedir.

Hz Musa’nın yanındaki genç kimdir?​

Hz Musa’nın yanındaki genç kimdir?
Kehf Suresi’ndeki üç kıssadan birinde Musa (a.s.) ile Hızır (a.s.)’ın buluşması ve yolculuğu vardır. Ve söz konusu buluşma, Hz. Musa (a.s.) ile yardımcısı olan “genç adam”ın hikmetli yolculuğu akabinde olmuştur…

Kuranı Kerimde hızır var mıdır?​

Kuranı Kerimde hızır var mıdır?
Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Hz. Hızır (A.S) adı geçmemektedir.

Hızır kelimesi kuranda geçiyor mu?​

Kur’ân-ı Kerîm’de, Hızır (a.s.)’ın ısmınden açıkça bahsedılmez. Ancak Kehf Sûresı’nın 60-82. âyetlerınde yer alan Hz. Mûsâ ıle ılgılı kıssadan “Katımızdan kendısıne bır rahmet verdıgımız ve kendısıne ılım ögrettıgımız kullarımızdan bır kul…” (18/65) dıye sözü edılen sahsın Hızır (a.s.) oldugu anlasılmaktadır.

Musa aleyhisselamın asası hangi ağaçtan yapılmıştır?​

Çınar ağacının, Hz. Musa’nın asasının “ölümsüzlük suyu” sayesinde filizlenip kök salmasıyla meydana geldiğine dair çeşitli efsaneler anlatılmaktadır.

Hızır Aleyhisselam herkese görünür mü?​

Hızır Aleyhisselam herkese görünür mü?
İNSANLARA NASIL GÖRÜNÜR? Bu konuda söylenebilecek net bir şey yoktur. Zira yardımcı olmak veya sohbet etmek istediği kişiye ak sakallı bir pir-i fâni suretinde de görünebilir, tanıdığı bir insan suretinde de. Hatta sevmediği bir kişi suretinde bile gelebilir.

Hızır Aleyhisselam hangi kılıkta gelir?​

Hızır Aleyhisselam hangi kılıkta gelir?
Hızır insanlara ak sakallı biri gibi ya da bir tanıdığı gibi görünebilmektedir. Hz. Hızır bazen darda olan insanlara yardım etmek için gelirken bazen de onlara bir ilim öğretmek amacı ile gelmektedir. Kur’an-ı Kerimde de Allah (cc) tarafından kendisine bazı özel hikmetler ve ilimler verilen birinden bahsedilmektedir.

Hızır olduğunu nasıl anlarız?​

Tefsir alimleri zikredilen bu zatın Hızır Aleyhisselam olduğu üzerinde fikir birliğine varmışlardır. İNSANLARA NASIL GÖRÜNÜR? Bu konuda söylenebilecek net bir şey yoktur. Zira yardımcı olmak veya sohbet etmek istediği kişiye ak sakallı bir pir-i fâni suretinde de görünebilir, tanıdığı bir insan suretinde de.

Hz. Musa ile yolculuk yapan kişinin Yahudi ve İslam geleneğinde Hızır (as) olduğuna inanılmaktadır. Kehf Suresi'nde anlatılan kıssada Hz. Musa'nın Hızır ile yaptığı yolculuk hikayesi detaylı olarak ele alınmaktadır.

Hızır (as), Hz. Musa'nın sabrını test etmek ve ona bazı hikmetleri göstermek amacıyla Allah'ın izniyle bu yolculuğa çıkmıştır. Hz. Musa'nın sık sık sorması üzerine Hızır, ona bazı olayları açıklamadan ilerlemelerini istemiş ve sabretmelerini öğütlemiştir. Bu yolculuk sırasında karşılaştıkları olaylar ve yaşananlar, Hz. Musa'nın sabrını ve güvenini sınayan deneyimler olmuştur.

Kehf Suresi'nde Hızır'ın adı geçmemekle birlikte, Hz. Musa'nın yol arkadaşı olarak anlatılan kişinin genç bir adam olduğu ifade edilmektedir. Bu genç adamın aslında Hızır olduğuna inanılır ve onun ilahi hikmetlerle donatılmış bir peygamber olduğu düşünülür.

Kur'an-ı Kerim'de Hz. Hızır'ın ismi geçmese de, Kehf Suresi'nde anlatılan olaylardan yola çıkarak Hızır'a işaret edildiği kabul edilir. Hz. Hızır'ın hikayesi, insanlara olan yardımı ve ilahi hikmetleri öğretmesi gibi unsurlarla çeşitli hadislerde de detaylı olarak anlatılmıştır.

Hızır'ın insanlara görünme şekli konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. İhtiyaç duyulan durumlarda ak sakallı biri gibi ya da tanıdık birisi gibi görünebileceği ifade edilir. Yardım etmek veya bir ilim öğretmek amacıyla geldiği kişilere farklı suretlerde görünebileceği belirtilir.

Sonuç olarak, Hz. Musa ile yolculuk yapan kişinin Hızır olduğuna inanılır ve bu yolculuk hikayesi, sabır, öğrenme ve ilahi hikmetleri anlama konularında önemli dersler içermektedir. Bu yolculuk, inançlı insanlar için manevi bir öğreti ve anlam dolu bir macera olarak kabul edilir.

Geri