- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.857
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hz Muhammed eğitim için ne yaptı?
Ayetlerin çoğaltılarak dağıtılmasını teşvik etmiştir. Mekke döneminin ilk yıllarında Dârü’l-Erkam’ı bir eğitim-öğretim merkezi olarak kullanmıştır. Burada, Kur’an âyetleri okunuyor, yazılıyor, dinî bilgiler öğreniliyor ve bu bilgilerin pratik uygulaması yapılıyordu. İslâm’ı öğrenmek isteyenler de buraya geliyorlardı.Hz Muhammedin Müslümanların eğitime katkısı nasıldı neler yapmıştır?
Mekke’de Dârü’l-Erkam’ı bir eğitim-öğretim merkezi olmuştur. Burada, Kur’an âyetleri okunuyor, ve İslam öğretiliyordu. İslâm’ı öğretmek için Mekke’den Medine’ye öğretmen göndermiştir. Medine’ye hicretten sonra ilk iş ibadet, eğitim-öğretim merkezi olan, Mescid-i Nebevî’yi inşâ etmek olmuştur.
Hz Muhammed nasıl bir liderdir?
Muhammed (s.a.v.) şüphesiz her türlü kritere göre büyük bir liderdi. Öyle merhamet hamleleri yaptı ki, düşmanlarını kendi yanına alamasa da onları kendi karşısında etkisiz, nötr hale getirdi. Öyle hamleler yaptı ki, düşmanlar bunu hiç hesap edemediler. Peygamberlik ve büyük liderlik.Allah neden peygamberleri insanlar arasından seçmiştir?
Rabbimiz Hz. Adem’i yaratırken kendi ruhundan üflemiştir. Dinimizde insan ”eşref-i mahlukat” yani ”yaratılmışların en şereflisi” olarak tanımlanır. Bu nedenle peygamberler, meleklerden değil insanlardan seçilmiştir.
Peygamberimiz aile içi eğitim ve dayanışmaya nasıl bir önem vermiştir?
Soru: Peygamberimiz, aile içi eğitim ve dayanışmaya nasıl önem vermiştir? Cevap: Peygamberimiz ailesinde iş bölümüne önem vermiştir. Aile içinde adalete önem vermiştir. Ailesinin birlik ve beraberliği için çocuklarının eğitimine önem vermiştir.Peygamber efendimiz nasıl bir öğretmendi?
23 senede insanları puta tapmaktan vazgeçirdi, tek Allah’a inanmalarını sağladı. Koca bir kıtayı ahlaksızlıktan kurtarıp güzel ahlakı öğretti. Okulsuz, kitapsız, cahil bir topluma geldi; Suffe Okulunu kurdu, kitabı okuttu, dünyayı eğitecek bilginler yetiştirdi.
Islam medeniyetinde eğitim öğretim faaliyetleri nelerdir?
İlk dönemlerde mescit etrafında şekillenen eğitim öğretim faaliyetleri, İslam’ın geniş coğrafyalara yayılmasıyla kurumsallaşarak devam etmiştir. Bunlar; mektep, medrese, Daru’l-Kur’an, Daru’l-hadis, Beytü’l hikme, kütüphane, rasathane ve şifahane gibi kurumlardır.Peygamberimiz Medine’de eğitim öğretim faaliyetlerini nerede yürüttü?
Cevap : Suffe Burada kalan ve çoğunluğunu muhacirlerden oluşan topluluğa “ashâbü’s-Suffe / ashâb-ı Suffe” veya “ehlü’s-Suffe / ehl-i Suffe” denilmiştir.
Peygamberimiz ve yönetim ilkeleri nelerdir?
Peygamberimizin yönetim anlayışında ilk kaynak ve yegâne ölçü elbette vahiy olmuştur. Bu, Allah´ın koyduğu ölçü ve gönderdiği kitaba göre peygamberimizin hareket etmesi demektir. İslâm´ın yönetim anlayışında adalet, emanet, ehliyet ve hakkaniyet ölçüleri en başta gelmektedir.Peygamberler insanlar arasından seçilmiştir mi?
Bu ayete göre insan, yeryüzüne Allah’ın halifesi olarak gönderilmiştir. Bu nedenle peygamberlik gibi kutsi bir görevin insanlara verilmiştir. İnsan idrak eden, konuşma ve muhakeme yeteneği olan tek canlı türüdür. Peygamberler, yaşadıkları toplumda, en güvenilir ve en günahsız insanlar arasından seçilmiştir.