Hyper-Threading hangi islemcilerde var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hyper-Threading hangi işlemcilerde var?​

Hyper-threading şu anda Intel Core, Core vPro, Core M ve Xeon işlemcilerde mevcuttur. Hyper-Threading’i kullanmak için, Intel’in hyper-threading teknolojisini destekleyen bir işletim sistemine (OS) ve BIOS’a da ihtiyacınız olacak.
Intel Hyper-Threading nedir?
Intel® Hyper-Threading Teknolojisi, her bir çekirdek üzerinde birden fazla iş parçacığının çalışmasını sağlayan bir donanım inovasyonudur. Daha fazla iş parçacığı paralel olarak daha fazla iş yapılabileceği anlamına gelir.
Thread nedir ne işe yarar?
Bir process’in birden fazla işi aynı anda yapmasını sağlayan yapılara thread denir. Bir process bünyesinde bir ya da birden fazla thread barındırabilir. Thread’ler aynı anda sadece tek bir iş yapabilir. Kısaca N adet thread N adet iş yapabilir diyebiliriz.

İşlemci iş parçacığı nedir?​

Örneğin 4 çekirdek dendiği zaman anlaşılması gereken CPU içerisinde 4 adet mikroişlemcinin bulunduğudur. Çekirdek sayısı arttıkça performans da doğal olarak artar. İş parçacığı ise, çalışan uygulamaların veya işletim sisteminin CPU içerisindeki çekirdekler üzerinde çalışan işlem parcacıklarıdır.
4 core 8 thread ne demek?
AMD marka 4 çekirdekli bir işlemci, “simultaneous multithreading” yaparak 8 tane “Thread” oluşturur. Intel marka 4 çekirdekli bir işlemci ise “hyper-threading” yaparak 8 tane “Thread” oluşturur. Tabii ki çekirdek ve “Thread” arasında güç farkları vardır.
CPU multi thread nedir?
Bilgisayar mimarisinde, MultiThreading (çok iş parçacıklı), bir merkezi işlem biriminin (CPU) (veya çok çekirdekli bir işlemcideki tek bir çekirdeğin) aynı anda işletim sistemi tarafından desteklenen birden çok yürütme iş parçacığı sağlama yeteneğidir.
Bir iplikteki (thread) değişkeni aynı işlem tarafından üretilmiş bütün iplikler değiştirebilir veya okuyabilir. Threadler iş parçacıkları olup, çoklu görevlerde senkronizasyonu sağlamak için kullanılır.
MSI Eist nedir?
EIST -Enhanced Intel SpeedStep teknolojisi, işlemcinin çalışma frekansını ve voltajını dinamik olarak ayarlayabilmesine yarayan bir özelliktir. Bu teknoloji sayesinde işlemci sürekli en yüksek hzıda ve voltajda çalışmayarak güç tasarrufu sağlar.
 
Geri
Üst