AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Husumet yoklugu ne zamana kadar ileri surulebilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.864
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Husumet yokluğu ne zamana kadar ileri sürülebilir?​

HMK Madde 115 Gerekçesi Maddenin birinci fıkrasında, dava şartlarının mevcut olup olmadığı hususunun, davanın her aşamasında mahkemece kendiliğinden gözetilebileceği; taraflarca da bu bağlamdaki eksikliğin her zaman ileri sürülebileceği açıkça vurgulanmıştır.

Tahkikat aşamasında neler yapılır?​

Tahkikat aşamasında neler yapılır?
Tahkikat aşaması hakimin en aktif rol oynadığı ve en uzun süren yargılama aşamasıdır. Bu aşamada taraflar ve tanıklar dinlenir, bilirkişi incelemesi yapılır, keşif yapılır, gerekli araştırmalar varsa yapılır, deliller incelenerek dava konusu vakıa ve iddialar değerlendirilir.

Davada taraf ehliyeti ne demektir?​

Davada taraf ehliyeti ne demektir?
Taraf ehliyeti, medenî hukuktaki hak ehliyetinin usul hukukunda büründüğü şekildir. Medenî hukuktaki haklara ve borçlara sahip olma ehliyeti hak ehliyetini oluşturmakta, gerçek ve tüzel kişiler bakımından geçerli olmaktadır.

Husumet itirazı ne zamana kadar ileri sürülebilir?​

Husumet (sıfat) itirazı ilk itirazlardan değildir. Husumet dava şartlarından olup davanın her aşamasında hakim tarafından tarafların ileri sürmesine gerek kalmaksızın kendiliğinden dikkate alınır. Zamanaşımı ilk itiraz değildir.

Zamanaşımı defi ne zaman ileri sürülebilir?​

Zamanaşımı defi ne zaman ileri sürülebilir?
Bir başka anlatımla zamanaşımı itirazı, tüm maddi vakıalara ilişkin beyanlarda olduğu gibi, savunmanın değiştirilmesi yasağının başladığı ana kadar yapılabilecektir.

Mahkemede red ne demek?​

Mahkemede red ne demek?
Hakimin reddi, diğer bir deyişle reddi hakim; hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek nedenlerin veya davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı hallerin varlığı halinde taraflarca reddedilmesidir (CMK m.24).
Red gönderme kararı ne demek?​
Hüküm görevsiz bir mahkemenin karar vermiş olması sebebi ile geçersiz sayılmaz. Mahkemenin kendiliğinden gözetmesi ile birlikte taraflar da davaya bakan mahkemenin görevsiz olduğunu görev itirazında bulunarak hüküm kesinleşinceye kadar ileri sürebilirler. Mahkeme itirazı inceleyerek kabul veya red kararı verir.

Davanın esastan reddine ne demek?​

Davanın esastan reddine ne demek?
Davanın Reddi Kararı Nedir? (CMK 223/7) Ceza davasının reddi kararı yargılamanın sonunda verilen bir hüküm çeşididir. Sanık hakkında aynı fiil nedeniyle önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa, duruşma sona erdirilerek “davanın reddi” kararı verilir.
 
Husumet yokluğu konusunu incelediğimizde, dava şartlarının mevcut olup olmadığının davanın her aşamasında mahkemece kendiliğinden gözetilebileceği belirtilmiştir. Taraflar da bu bağlamdaki eksikliği her zaman ileri sürebilirler. Yani husumet yokluğu itirazı, davanın her aşamasında hakim tarafından dikkate alınabilir ve taraflar tarafından her zaman ileri sürülebilir.

Tahkikat aşamasına gelindiğinde, bu aşamada hakim en aktif rolü oynamaktadır. Taraflar ve tanıklar dinlenir, bilirkişi incelemesi yapılır, keşifler gerçekleştirilir, gerekli araştırmalar yapılır ve deliller incelenerek dava konusu vakalar ve iddialar değerlendirilir.

Dava taraf ehliyeti ise, medeni hukuktaki hak ehliyetinin usul hukukundaki yansımasıdır. Haklara ve borçlara sahip olma ehliyeti olan taraf, davada yer alabilir. Gerçek ve tüzel kişiler açısından geçerli olan taraf ehliyeti, medeni hukuktaki hak ehliyetinin usul hukukundaki karşılığıdır.

Zamanaşımı itirazı, taraflarca davanın her aşamasında ileri sürülebilen bir itiraz türüdür. Zamanaşımı itirazı, savunmanın değiştirilmesi yasağının başladığı ana kadar yapılabilir.

Mahkemede red ise, hakimin reddine denir. Hakimin tarafsızlığını şüpheli hale getirecek nedenlerin varlığında veya hakimin davaya bakamayacağı hallerde reddi hakim söz konusu olabilir.

Davanın esastan reddi ise, ceza davasında yargılamanın sonunda verilen bir hüküm çeşididir. Sanık hakkında daha önce aynı fiil nedeniyle verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa, duruşma sona erdirilerek "davanın reddi" kararı verilebilir.
 
Geri
Üst