AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Husumet itirazi dava sarti mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.625
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Husumet itirazı dava şartı mı?​

Husumet (sıfat) itirazı ilk itirazlardan değildir. Husumet dava şartlarından olup davanın her aşamasında hakim tarafından tarafların ileri sürmesine gerek kalmaksızın kendiliğinden dikkate alınır.

Husumet yokluğu nedeniyle davanın reddi ne demek?​

Husumet yokluğu nedeniyle davanın reddi ne demek?
Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, bu kişilerden birinin o davada gerçekten davacı veya davalı sıfatı yoksa, dava konusu hakkın esasına ilişkin bir karar verilemez. Dava sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.

HMK dava Şartları Nelerdir?​

Taraflara ilişkin dava şartları: “davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Dava konusuna ilişkin dava şartları ise: “kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması” olarak sıralanmaktadır.

Husumet yokluğu usul mü esas mi?​

Husumet yokluğu usul mü esas mi?
Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, taraflardan birinin o davada gerçekten davacı ve davalı sıfatı yoksa, davanın esası hakkında bir karar verilemez; dava, sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.

Aktif ve pasif husumet ehliyeti ne demek?​

Öncelikle belirtilmelidir ki, bir davada taraf sıfatı, dava konusu sübjektif hak (dava hakkı) ile taraflar arasındaki ilişkidir. Dolayısıyla davacı sıfatı (aktif husumet) dava konusu hakkın sahibine; davalı sıfatı (pasif husumet) o hakka uymakla yükümlü olan kişiye aittir.

Pasif husumet yokluğu usul mü esas mı?​

Pasif husumet yokluğu usul mü esas mı?
Hal böyle olunca mahkemece, davanın pasif husumet (davalı sıfatı) yokluğu nedeni ile reddi gerekirken bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yanılgılı değerlendirme ile işin esasına yönelik olarak yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

Dava konusu dava şartı mıdır?​

Dava konusu uyuşmazlığın daha önce bir kesin hüküm ile çözümlenmemiş olması HMK’nın 114/1-i maddesi uyarınca dava şartıdır. Dava şartları, mahkemenin davanın esası hakkında yargılama yapabilmesi için varlığı ya da yokluğu gerekli olan unsurlardır.

Davadaki sıfatı ne demek?​

Davadaki sıfatı ne demek?
Sıfat, dava konusu yapılan, maddi hukuktan doğan hak ile taraflar arasındaki ilişkidir. Dava dilekçesinde davacı ve davalı olarak gösterilen kişiler, şeklen o davanın taraflarıdır.
 
Husumet itirazı dava şartı değildir. Husumet, dava şartlarından biridir ve dava aşamalarında tarafların tarafından ileri sürülmesine gerek kalmaksızın hakim tarafından dikkate alınır. Husumet yokluğu durumunda davanın reddi, davada taraf olarak gösterilen kişilerden birinin gerçekte davacı veya davalı sıfatına sahip olmaması durumunda ortaya çıkar. Bu durumda dava sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.

HMK'ya göre dava şartları taraflara ve dava konusuna ilişkin unsurları içerir. Taraflara ilişkin dava şartları arasında iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi yer alırken, dava konusuna ilişkin dava şartları arasında kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması sayılabilir.

Aktif husumet, dava konusu hakkın sahibine ait olan davacı sıfatını ifade ederken, pasif husumet ise o hakkı kabul etmekle yükümlü olan davalı sıfatını ifade eder.

Pasif husumet yokluğu durumunda da davanın reddi gündeme gelir. Mahkeme, davanın pasif husumet (davalı sıfatı) yokluğu nedeniyle reddedilmesi gerektiği durumlarda, bu husus göz ardı edilerek yanılgılı bir değerlendirmeyle işin esasına yönelik hüküm verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

Dava konusu, HMK'nın 114/1-i maddesine göre bir dava şartıdır. Bu, dava konusu uyuşmazlığın daha önce bir kesin hükümle çözümlenmemiş olmasının dava açma koşulu olduğunu ifade eder. Dava şartları, mahkemenin davanın esası hakkında yargılama yapabilmesi için gerekli olan unsurlardır.

"Davadaki sıfatı ne demek?" sorusunun cevabına gelince, sıfat, davanın tarafları olan davacı ve davalının, dava konusu yapılan maddi huktuki hakkı ile aralarındaki ilişkiyi ifade eder. Dolayısıyla davadaki sıfat, davanın tarafları olan kişilerin davacı ve davalı olarak gösterilmesi durumunu açıklar.
 
Geri
Üst