- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Huşu gelmesi ne demek?
Huşu, Tanrı’ya boyun eğme, gönlünde tanrı korkusu ile saygı duyma anlamına gelmektedir. Huşu içinde olmak, Tanrı’ya büyük saygı duyma halinde olmaktır.Huşu nasıl elde edilir?
Namazda huşû meselesi; namazı Allah’ın emrettiği, Peygamber Efendimizin (s.a.s.) kıldığı şekilde, farz, vâcib, sünnet ve âdâbına uyarak, Allah’ın huzurunda bulunuyor olmanın şuuruyla, tam bir saygı, korku, tevâzu, teslimiyet ve ihlâsla kılmaktır.Huşu duymayan kalp ne anlama gelir?
Katı kalplilik; dinî değerler karşısında duyarsız ve dinî öğütler karşısında vurdum duymaz olmak, Îslâ.mî inanç ve düşünceyi savunmamaktır ki bu durum, kalbin saygısızlığını ifade etmektedir. Müslümanın her şeyi ile Allah’a teslim olması ve bütün uzuvları ile O’na huşû duyması gerekir.
Huşu namazına nasıl niyet edilir?
Niyet edilir: ”Niyet ettim Allah’ın senin rızan içi iki rekat Tövbe namazı kılmaya” denir.- 1. REKAT: Allahuekber deyip İftitah tekbiri alırız. Sübhaneke okuruz. Euzu Besmele çekip Fatiha-ı Şerif okuruz. Zammı sure okuruz.
- REKAT. Fatiha okuruz. Zammı sure okruz. Allahuekber deyip rüküya eğiliriz. Sonra doğrulu secdeye eğiliriz.
Namaz kılarken başka şeyler düşünmek günah mı?
Hakikatta olmayan bir şeyi, varmış gibi gösterir ve insanı yanıltmaya çalışır. Vehimden gelen çirkin ve kötü düşüncelerin dinde bir hükmü ve zararı yoktur. Yani, kul mes’ul değildir. Fiiliyata yansımadıktan sonra, kişiye hiçbir günah yazılmaz.Her kılınan namaz kabul olur mu?
Her namaz kabul edilmez Kudsi bir hadiste şöyle aktarılır; Yüce Allah buyurur ki: Bana saygı gösteren, haramdan kaçınan, günahta ısrarcı olmayan, aç doyuran, çıplak giydiren, hasta ve yaralılara merhamet edip garipleri barındıran ve bütün bunları benim rızam için yapanların namazını kabul ederim.
Sözlükte kulluk, kölelik, aşırı bağlılık, itaat anlamlarına gelen ubûdiyet, ahidlere vefa göstermek, İslam’ın çizdiği sınırları muhafaza etmek, mevcud olana razı olmak, elden çıkana sabretmek şeklinde tanımlanmaktadır.
Teslimiyet ne demek din? «İslâm: Teslim olmak, Allah’a sığınıp korunmaktır. «İman-İslâm: İman gönülden bir bağlanış, İslâm ise teslimiyet, itaat etmek, boyun eğmek demektir. Terim olarak, yüce Allah’a itaat etmek, Hz. Peygamberin din adına bildirdiği şeylerin hepsine inanmak demektir.