AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Husrev u Sirin kimin eseri Divan edebiyati?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.584
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hüsrev ü Şirin kimin eseri Divan edebiyatı?​

Şeyhî’nin Hüsrev ü Şirin’i 15. yüzyılda Şeyhî’nin kaleme aldığı Hüsrev ü Şirin, Anadolu sahasında yazılan Hüsrev ve Şirin versiyonlarının en başarılı örneği kabul edilir. 6944 beyittir.

Ferhat Şirin için hangi dağı deldi?​

Sultan, kız kardeşini vermek istemez. Ferhat’ı oyalamak için, Elma Dağı’nı delip şehre su getirmesini şart koşar. Ferhat, Şirin’e olan sevdasının verdiği aşkla, dağları delmeye başlar. İşte bu hikaye Amasya’da geçiyor; aşkın efsanesi şehre romantik bir hava vermiş.

Hüsrev ve Şirin kimin eseri?​

Hüsrev ve Şirin kimin eseri?
Nizâmî-i GencevîHüsrev ile Şirin / YazarıNizâmî-i Gencevî, Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair.Felsefe, edebiyat, astronomi, tıp, geometri gibi alanlarda çalışmalar yapmış bir 12. yüzyıl filozofu ve şairidir. Vikipedi

Ferhadname kimin eseri?​

Âzerî edebiyatı sahasında Nâkâm (ö. 1906) bir Ferhâd ü Şîrîn, Ömer Bâkî adlı bir şair de Doğu Türkçesi ile bir Ferhâdnâme yazmıştır. Lâmiî’nin Ferhâdnâme’si küçük bazı farklarla Nevâî’nin Ferhâd ü Şîrîn’inin Osmanlı Türkçesi’ne naklidir.

Hüsrev ü Şirin kime sunuldu?​

Aruzun “mefâîlün mefâîlün feûlün” kalıbıyla yazılmış 6944 beyitlik bir eserdir. Şeyhî, II. Murad’a ithaf ettiği eserini onun tahta çıktığı sırada yazmaya başlamış, fakat tamamlayamadan vefat etmiştir.

Hüsrev ü Şirin hangi döneme aittir?​

Hüsrev ü Şirin hangi döneme aittir?
Hüsrev ü Şirin mesnevisi, 14. yüzyılda Harezm Türkçesiyle yazılan bir yapıttır. Kutb mahlaslı bir ozan tarafından Nizami’nin aynı addaki mesnevisinin Türkçe ‘ye çevirisi olup tek yazma nüshası Fransa’nın başkenti Paris’te Bibliotheque Nationale’de bulunmaktadır.

Amasya Ferhat ile Şirin mezarı nerede?​

Ferhat ile Şirin’in temsili mezarları Amasya Belediyesi’nce yaptırılan “Ferhat ve Şirin Aşıklar Müzesi” bahçesinde yer almaktadır.

Ferhat ile Şirin köprüsü nerede?​

Amasya Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan, Hacılar Meydanı Mahallesi ile Akbilek Mahallesini birbirine bağlayacak olan “Şirin Köprüsü” törenle hizmete açıldı. Amasya’da hizmete giren Şirin Köprüsü, Yeşilırmak üzerindeki 14. köprü oldu.

Hüsrev ü Şirin hangi sahaya ait?​

Hüsrev ü Şirin hangi sahaya ait?
Umumiyetle Altın Ordu sahasında yazılmış “Kıpçakça” bir eser olarak kabul edilen “Hüsrev ü Şirin” hem Harezm yazı dilinin hem de Çağatayca’nın hususiyetlerini taşımaktadır. …

Ferhat ile Şirin nerede yaşadı?​

En acıklı aşk öykülerinden biridir şüphesiz, Ferhat ile Şirin’in hikayesi. Amasya’nın güzel coğrafyasında yaşandığı söylenen buruk bir efsanedir.

Ferhat ile Şirin Hikayesi nedir?​

Ferhat, nakkaşlık yapan, Şirin’e sevdalı yiğit bir delikanlıdır. Saraylar süsler, fırçasından dökülen zarafetin Şirin’e olan duygularının ifadesi olduğu söylenir. Amasya Sultanı Mehmene Banu’ya, kız kardeşi Şirin için, dünürcü gönderir Ferhat. Sultan; Şirin’i vermek istemediği için olmayacak bir iş ister delikanlıdan.

Şeyhi kimin eseridir?​

Şeyhi kimin eseridir?
Şeyni’nin Eserleri: Şeyhî’nin hâlen mevcut eserleri; Dîvân, Harnâme ve Hüsrev ü Şîrîn’den ibârettir. Bunlardan başka Ney-nâme adlı ufak bir mesnevîsiyle tıbba dâir manzum bir eseri ve Hâb-nâme adını taşıyan Farsçadan çevrilmiş bir mesnevîsinin de bulunduğu bilinmektedir. 1.

Ferhat ile Şirin kim yazdı?​

Divan edebiyatında Ferhat ile Şirin Türk edebiyatında merkeze Hüsrev yerine soyut bir aşk kahramanı olan Ferhad’ı koyarak ilk defa Ferhâd u Şirin adıyla kaleme alan Ali Şir Nevaî oldu.

Hüsrev ü Şirin hangi yüzyılda yazılmıştır?​

Şeyhî, II. Murad’a ithaf ettiği eserini onun tahta çıktığı sırada yazmaya başlamış, fakat tamamlayamadan vefat etmiştir. Şeyhî 832’den (1429) sonra öldüğüne göre Hüsrev ü Şîrîn’in 1421-1430 yılları arasında yazıldığı söylenebilir.

Şirin hangi dil?​

Şirin hangi dil?
Bu sözcük Farsça şīr شير “süt veya bitkilerden elde edilen özsuyu” sözcüğünden türetilmiştir.
 
"Hüsrev ü Şirin", Şeyhî'nin Divan edebiyatında kaleme aldığı bir eserdir. Bu eser, Anadolu sahasında yazılan Hüsrev ve Şirin versiyonlarının en başarılı örneği olarak kabul edilir. Toplamda 6944 beyitten oluşmaktadır. Şeyhî, bu eserini II. Murad'a ithaf etmiş ve yazmaya başladığı sırada maalesef tamamlayamadan vefat etmiştir.

Hüsrev ve Şirin'a ek olarak, Nizâmî-i Gencevî'nin de "Hüsrev ile Şirin" adlı bir eseri bulunmaktadır. Nizâmî-i Gencevî, Fars edebiyatında önemli bir şair olarak bilinir ve hamse türünün kurucusudur. 12. yüzyılda yaşamıştır ve edebiyatın yanı sıra felsefe, astronomi, tıp ve geometri gibi alanlarda da çalışmalar yapmıştır.

Çok sayıda sanatçı ve şairin ilham kaynağı olan Ferhat ile Şirin hikayesi ise aşkın en dokunaklı öykülerinden biridir. Ferhat, Şirin'e aşık bir nakkaş olan genç bir delikanlıdır ve hikaye, Amasya'nın güzel coğrafyasında yaşandığı söylenen buruk bir efsaneye dayanır.

Edebiyatımızın önemli eserlerinden olan Hüsrev ü Şirin, Türk edebiyatının ve dünya edebiyatının unutulmaz aşk hikayelerinden biridir. Bu önemli eseri kaleme alan Şeyhî ve Nizâmî-i Gencevî gibi büyük şairler, edebiyatımıza derin izler bırakmışlardır.
 
Geri
Üst