AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hüseyin Avni Paşa Kimdir Kısaca

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Hüseyin Avni Paşa Kimdir
1820 yılında Isparta Gelendost'ta doğdu İstanbul'da medresede okudu Harbiye'ye girdi 1848 yılında kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu Bir süre Harbiye mektebinde tabiye hocası olarak ödev aldı Kırım savaşına katıldı Serdarı Ekrem Ömer Paşa'nın kurmay başkanı, sonradan da Mektebi Harbiyeyi Olağanüstü nazırı oldu Hassa müşiri ve serasker kaymakamlığına getirildi Girit kumandanı iken (1867), adanın valiliğine tahsis edildi 1868'de önceden vekalet ettiği seraskerlik makamına getirildi Mahmud Nedim Paşa sadrazam iken, seraskerlikten alındı Isparta'da on bir ay sürgünde kaldı (1871)
Affedilerek Açık Fikirli valiliğine getirildi daha sonra Bahriye nazırı oldu 1873'te ikinci kere seraskerliğe atama edildi 1874'te sadrazamlığa getirildi On dört ay sonra azledilerek önce İzmir, sonra da Bursa valiliklerine gönderildi Dördüncü defa seraskerlik verildiği zaman buluş taraftarlarıyla birleşti Sadrazam Mütercim Rüştü Midhat ve Süleyman Paşa'nın sarayında toplanan vekiller heyeti, Sultan Abdülaziz'i indirerek yerine Sultan Beşinci Murad'ı geçirdi Taht değişikliğinden daha sonra meşrutiyet isteyenlerle akıl ayrılığına düştü Bilhassa Midhat Paşa ile anlaşamadı Sultan Beşinci Murad'ın saltanatı vaktinde seraskerlikte kaldı Midhat Paşa'nın sarayında yapılan Vekiller heyeti toplantısına, Sultan Abdülaziz taraftarı Çerkez Hasan bir baskın düzenledi Hüseyin Avni Paşa'ya kişisel bir meseleden dolayı küskün olan Çerkez Hasan, toplantı odasında Hüseyin Avni Paşa'yı öldürdü (1876) *
 
Hüseyin Avni Paşa, 1820 yılında Isparta Gelendost'ta doğmuş bir Osmanlı Devleti devlet adamıdır. Eğitimine İstanbul'da medresede başlamış ve ardından Harbiye'de devam etmiştir. 1848 yılında kurmay yüzbaşı olarak mezun olmuş ve bir süre Harbiye Mektebi'nde tabiye hocası olarak görev almıştır.

Kırım Savaşı'na katılan Hüseyin Avni Paşa, Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa'nın kurmay başkanı olmuş ve daha sonra Mektebi Harbiye Olağanüstü nazırı olarak atanmıştır. Daha sonra Hassa Müşiri ve Serasker Kaymakamı görevlerine getirilmiştir. Girit Kumandanı iken (1867), adanın valiliğine atanmış ve 1868'de seraskerlik makamına yükselmiştir.

Mahmud Nedim Paşa döneminde sadrazamlık görevine getirilen Hüseyin Avni Paşa, Isparta'da sürgün yaşamış ancak affedilerek Açık Fikirli Valiliğine atanmıştır. Daha sonra Bahriye Nazırı olmuş, 1873'te ikinci kez seraskerliğe atanmış ve bir yıl sonra sadrazam olarak göreve gelmiştir. Ancak kısa bir süre sonra azledilerek İzmir ve Bursa valiliklerine gönderilmiştir.

Dördüncü kez seraskerlik görevine getirilen Hüseyin Avni Paşa, bu dönemde buluş taraftarlarıyla birleşmiştir. Sultan Abdülaziz'i indirerek yerine Sultan V. Murad'ı tahta geçirmişlerdir. Ancak daha sonra meşrutiyet isteyenlerle anlaşamamış, özellikle Midhat Paşa ile çekişmiştir.

Sultan V. Murad'ın saltanatı döneminde seraskerlik görevini sürdüren Hüseyin Avni Paşa, Midhat Paşa'nın sarayında yapılan Vekiller Heyeti toplantısına Çerkez Hasan'ın düzenlediği bir baskın sonucunda öldürülmüştür (1876). Çerkez Hasan, Hüseyin Avni Paşa'ya karşı kişisel bir meseleden dolayı hareket etmiştir.
 
Geri
Üst