AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hurda da KDV var mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hurda da KDV var mı?​

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun (17/4-g) maddesi uyarınca metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV’den istisna edilmiştir.

Hurda faturası kime kesilir?​

Buna göre, hurda alımlarında bulunduğunuz satıcının gelir vergisi/kurumlar vergisi veya katma değer vergisi mükellefi olması halinde, satıcı tarafından fatura düzenlenmesi, ancak satıcının vergiden muaf esnaf olması halinde tarafınızdan satıcı adına gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir.

Hurda vergisi ne kadar?​

Hurda vergisi ne kadar?
Hurda alımının, esnaf muaflığı kapsamında bulunan ve kendi nam ve hesabına münhasıran kapı kapı dolaşmak suretiyle hurda toplayanlardan yapılması halinde, bu kişilere yapılacak ödemeler üzerinden %2 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Hurda faturası nasıl kesilir 2021?​

Hurda faturası kesmek için kişilerin hurda işletme müdürlüklerinden başvuru yapması gerekir. Bir firma açan kişilerin gerekli şartları yerine getirdikten sonra fatura kesme zorunlulukları yer alıyor. Hem işlemleri güvence altına almak hem de devletten vergi kaçırmamak için fatura ödeme zorunlulukları yer alır.

Hurda KDV oranı nedir?​

Satış tarihinde yüklenilip indirilen verginin tamamı değil, hurda olarak satış bedelinin %18’ine isabet eden kısmı indirim hesaplarından çıkarılacaktır. İndirim hesaplarından çıkarılacak tutar, gelir/kurumlar vergisi uygulamasında gider hesaplarına alınabilecektir.

Hurda demir KDV’den muaf mi?​

Hurda demir KDV’den muaf mi?
Katma Değer Vergisi[1] (KDV) Kanunu’nun 17. maddesi gereğince; metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV’den istisna edilmiştir.
Hurda satışında tevkifat var mı?​
İstisnadan vazgeçenler tarafından metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının, KDV mükellefleri ile belirlenmiş alıcılara teslim edilmesinde, bu alıcılar tarafından 9/10 oranında KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir.
Hurda ayrılan demirbaş faturası nasıl kesilir?​
Hurdaya ayrılmış maddi duran varlıklar eğer satılırsa, hurdanın bedeli hasılat olarak kayıtlara geçer. Amortisman süresini tamamlayan ve ekonomik değeri olmayan hurda niteliğindeki maddi duran varlık, bedelsiz olarak hurda faturası düzenlenip kayıtlardan çıkartılabilir.

Demirbaş hurdaya ayırma işlemi nasıl yapılır?​

Demirbaş hurdaya ayırma işlemi nasıl yapılır?
Sonuç olarak, varlıklar Taşınır Mal Yönetmeliği’nin 28 inci maddesine göre komisyon kararıyla hurdaya ayrılabilecek, herhangi bir miktar sınırlaması olmaksızın harcama yetkilisinin kararına dayanarak, Kayıttan Düşme Teklif ve Onay Tutanağının bağlandığı, Taşınır İşlem Fişi ile kayıtlardan çıkarılabilecektir.

Demirbaş satışında KDV oranı nedir?​

Söz konusu FARK; kağıt ortamında verilen beyannamelerde 1 nolu tabloda %18 oranına tabi Demirbaş satışı olarak gösterilmekte ve gelir tablosundaki satışların toplamında meydana gelen (-) farkın izahında kullanılmakta idi.
 
Hurda alımlarında KDV ile ilgili bilgiler verilmiştir. Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV'den istisna edilmiştir. Ancak hurda alımlarında dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Satıcının vergi mükellefi olması durumunda fatura düzenlenirken, vergiden muaf esnaf olması durumunda gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir.

Hurda alımı esnasında, hurda toplama işini yapan esnaf muaflığı kapsamında olan kişilerden alınan hurda bedelleri üzerinden %2 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Hurda satışlarında KDV oranı %18'dir. Bu oran, satış tarihinde yüklenilip indirilen verginin tamamı değil, hurda olarak satış bedelinin %18’ine isabet eden kısmının indirim hesaplarından çıkarılmasını ifade etmektedir.

Hurda demir de KDV'den istisna edilmiştir. Metal hurda ve atıklarının teslimi KDV'den muaf tutulmuştur.

Hurda satışlarında tevkifat uygulanması durumu da vardır. İstisnadan vazgeçenler tarafından belirlenmiş alıcılara hurda tesliminde, alıcılar tarafından 9/10 oranında KDV tevkifatı yapılması gerekebilir.

Hurdaya ayrılan demirbaşların satışı durumunda hurda faturası düzenlenerek kayıtlardan çıkarılır. Bu durumda hurda ayrılan maddi duran varlıkların bedeli hasılat olarak kayıtlara geçer.

Demirbaşların hurdaya ayrılma işlemi, Taşınır Mal Yönetmeliği'ne göre komisyon kararıyla yapılır. Harcama yetkilisinin kararıyla kayıtlardan çıkarılabilen varlıklar, Taşınır İşlem Fişi ile işlem görür.

Demirbaş satışlarında uygulanan KDV oranı %18'dir ve gelir tablosunda da bu oran kullanılarak işlemler yapılabilir. Bu bilgiler ışığında hurda alım satım işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar açıklanmıştır.
 
Geri
Üst