Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hurda araci kim alir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.269
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hurda aracı kim alır?​

Hurda araç alımı genellikle metal sökümü yapan şirketler tarafından yapılır. Kilo başına bir bedel belirlenir ve hurdaya ayrılacak araç için bu bedel üzerinden ödeme yapılır.

Araba yakalama kararı nasıl kaldırılır?​

Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra araçta yakalama kalkar.

Kaç yaşından sonra trafiğe çıkılmaz?​

Kaç yaşından sonra trafiğe çıkılmaz?
“HER ŞEY SÜRÜCÜNÜN SAĞLIK RAPORU İLE İLGİLİ” Emniyet yetkilileri de araç kullanan sürücülerin yaşı ile ilgili “Her şey sürücünün sağlık raporu ile ilgilidir. Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok.

Hangi araçlar trafikten çekiliyor?​

İçişleri Bakanlığı’nca 81 il Valiliğine gönderilen genelgeye göre, kara yolunu kullananları uzun süre etkileyecek şekilde park edilmiş, terk edilmiş veya hasara uğramış araç sahiplerinin uyarıya rağmen çekmediği araçları trafikten men edilecek.

Hurda araca ne kadar ödenecek?​

Kişiler, hurdaya çıkan araçlarıyla yeni araçlarını 15 bin liraya kadar indirimli bir şekilde alabiliyor. Vergisiz ve ÖTV’siz olan araçların değeri eğer 46 bin TL’nin altındaysa, bunun için 10 bin TL, 70 bin TL’ye kadar olan araçlarda da 15 bin TL indirim uygulanacak.

Hurda araç trafiğe nasıl çıkar?​

Hurda araç trafiğe nasıl çıkar?
Çekme belgesi olan aracın hurda belgesi alınmış araçtan farkı hurda belgeli aracı trafiğe çıkarmak yasak iken çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak yasak değildir. Çekme belgesi olan aracı trafiğe çıkarmak istendiğinde Trafik Müdürlüğüne gidip tescil ettirilmesi gerekmektedir.

Yakalama kararı olan araba nasıl yakalanır?​

Haciz şerhi işlenen aracında yakalama masrafının yatırılması durumunda boçluya ait araca yakalama koyulmasını icra müdürlüğüne talep edilerek yakalama konur. Araca yakalama konulması demek, araç trafikde veya görüldüğü yerde emniyet güçlerince aracın yakalanarak yediemin deposuna çekilmesi anlamına gelmektedir.

Yakalama emri nasıl kaldırılır?​

İtiraz hakkı kullanılarak yakalama kararı veya emri kaldırılabilir. İtiraz hakkı kullanıldığında itirazı incelemeye yetkili mercii yakalama işleminin yerinde olup olmadığını denetler. Yakalama kararının kaldırılması talebi, yetkili mahkeme tarafından yerinde görüldüğünde yakalama kararı kaldırılır.
 
Hurda araçlar genellikle metal sökümü yapan firmalar tarafından satın alınmaktadır. Bu firmalar genellikle hurda araçların parçalarını geri dönüşüme kazandırmak amacıyla alım yaparlar. Hurda araçlar genellikle kilo başına belirli bir fiyat üzerinden alınır ve bu fiyat hurdanın içeriğine, aracın durumuna ve piyasadaki hurda fiyatlarına göre değişiklik gösterebilir.

Araba yakalama kararının kaldırılması için borcun ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödendiğine dair belgelerle birlikte alacaklı asil veya alacaklı vekili icra dosyasına başvurarak talepte bulunmalıdır. Borcun ödenmesi ve dosya tahsil harcının ödenmesi sonrasında araç üzerindeki yakalama kaldırılır.

Trafiğe çıkma yaş sınırı sürücünün sağlık durumu ile ilgilidir. Ticari araçlarda genellikle 65 yaş sınırı bulunmaktadır ancak özel araç kullananlar için belirli bir yaş sınırı yoktur. Ancak sürücülerin her yaşta sağlık raporunu düzenli olarak güncellemeleri önerilir.

Karayolunu uzun süre etkileyecek şekilde park edilmiş, terk edilmiş veya hasar görmüş araçların sahipleri uyarıya rağmen araçlarını çekmezlerse, İçişleri Bakanlığı'nca gönderilen genelgeye göre bu araçlar trafikten men edilebilir.

Hurda araçlar için ödenecek miktar, hurda aracın değerine, yeni araç alımında uygulanacak indirime ve vergi avantajlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Hurda araç sahipleri, hurda araçlarını yenileriyle değiştirmek istediklerinde belirli bir indirimden faydalanabilirler.

Hurda aracı trafiğe çıkarmak isteyenler, çekme belgesi olan aracı Trafik Müdürlüğüne giderek tescil ettirmelidir. Çekme belgesi ve diğer gerekli belgelerle birlikte trafiğe çıkarma işlemi gerçekleştirilir.

Aracına haciz şerhi konulan borçlu bir kişiye ait aracın yakalanması için icra müdürlüğüne talepte bulunulmalıdır. Yakalama kararı koyulmasında masrafların ödenmesi ve gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi gereklidir.

Yakalama emrinin kaldırılması için itiraz hakkı kullanılabilir. İtiraz hakkı kullanıldığında, yetkili merci yakalama işleminin mevzuata uygun olup olmadığını değerlendirir. Talebin yerinde görülmesi durumunda yakalama kararı kaldırılabilir.
 
Geri
Üst