Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hurda arac nereden alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.408
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hurda araç nereden alınır?​

Hurda araç alımı noktaları İl Özel İdaresi, ÖTA, MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğü ya da Büyükşehir Belediyesi’dir. Kişiler bu dört noktadan istediğine gidebilir ve gerekli başvuruları gerçekleştirebilir. Bütün noktalar üzerinden aynı işlem gerçekleştirilebilmektedir.

Hurda araç fiyatları ne kadar?​

Çetintürk, “Kilometresi çok yüksek olan, 30 yaş üstü hurda araçlar bile 2020 başında 3-5 bin liraya satılırken şimdi 20 bin liraya kadar çıktı. Artık makul ve kullanılabilir ikinci el araçların fiyatları 150-200 bin TL aralığında değişiyor” diye konuştu.

Hurda araç Yasası çıktı mı?​

Hurda araç Yasası çıktı mı?
Tebliğe rağmen araçlarını kaldırmayanlara işlem yapılarak, bu araçların hurda alanlara kaldırılması sağlanacak. Bunların kaldırılmasına ilişkin masraflar ise sahibinden tahsil edilecek.

Hurda araç trafiğe nasıl çıkar?​

Hurda araç trafiğe nasıl çıkar?
Çekme belgesi olan aracın hurda belgesi alınmış araçtan farkı hurda belgeli aracı trafiğe çıkarmak yasak iken çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak yasak değildir. Çekme belgesi olan aracı trafiğe çıkarmak istendiğinde Trafik Müdürlüğüne gidip tescil ettirilmesi gerekmektedir.

Pert araç satışı nasıl yapılır?​

Sigortalı pert aracın kendisine bırakılmasını isterse, aracın hasarlı haliyle satış bedeli tespit edilmekte ve piyasa değerinden düşülerek tazminat tutarı belirlenmektedir. Bu durumda pert olan aracın satış işlemleri sigortalının kendi yükümlülüğünde olacaktır.

Hurda yasası ne zaman çıkacak?​

Düzenlemeden, 27 Mart 2018 tarihinden, 31 Aralık 2019’a kadar kayıt ve tescili silinerek doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilen veya hurdaya çıkartılan araçlar yerine 31 Aralık 2019’a alınacak araçlar için yararlanılacak.

Hurda belgeli motor satışı nasıl yapılır?​

Hurda belgeli motor satışı nasıl yapılır?
-Hurdaya ayrılmış olan bir aracınız varsa bu araç ile ilgili yedek parça konusunda satış yaparak nakde dönüştürebilirsiniz. -Motorun üzerindeki şasi numarasının dışında kalan tüm parçaları satabilirsiniz. -Aracı toplayıp yeni bir hale getirseniz bile yeniden ruhsat çıkarma ve plaka çıkartma işlemi yapılamaz.

Hurda belgeli araç trafiğe nasıl sokulur?​

Hurda belgeli araç trafiğe nasıl sokulur?
Çekme belgeli araç trafiğe tekrar çıkartılabilir iken Hurda belgeli araç tekrar trafiğe çıkartılamıyor. Hurda belgeli bir aracı tamamen restore etmek, hiçbir eksiği ve kusuru kalmayacak şekilde tekrar onarmak hiçbir işe yaramayacaktır. Mevcut yönetmelikler gereği hiçbir hurda belgeli araç trafiğe çıkartılamaz.
 
Hurda araçların alınabileceği yerler arasında İl Özel İdaresi, ÖTA, MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi bulunmaktadır. Bu dört noktadan istediğinizi seçerek hurda araç alımı için gerekli başvuruları gerçekleştirebilirsiniz. Fiyatlar konusunda ise, kilometre ve aracın yaşına göre değişen fiyatlar söz konusudur. Örneğin, 30 yaş üstü hurda araçlar 2020 yılında 3-5 bin liraya satılırken, bu fiyatlar günümüzde 20 bin liraya kadar çıkmış durumdadır. Makul ve kullanılabilir ikinci el araçların fiyatları ise genellikle 150-200 bin TL aralığında değişmektedir.

Hurda araç Yasasının çıkıp çıkmadığı konusunda, tebliğlere rağmen araçlarını kaldırmayanlara işlem yapılacağı ve hurda araçların hurda alanlara kaldırılmasının sağlanacağı ifade edilmektedir. Kaldırılma masrafları ise araç sahiplerinden tahsil edilecektir.

Hurda araç trafiğe çıkarılması konusunda ise çekme belgeli aracın tekrar trafiğe çıkartılabilmesine rağmen hurda belgeli aracın trafiğe çıkartılamayacağı belirtilmektedir. Hurda belgeli aracın restore edilmesi veya onarılması durumunda dahi trafiğe çıkartılmasına izin verilmemektedir.

Pert araç satışı ise sigortalı pert aracın sahibinin tercihine göre gerçekleşmektedir. Aracın hasarlı halinin satış bedeli tespit edilerek piyasa değerinden düşülerek tazminat tutarı belirlenmektedir. Satış işlemleri genellikle sigortalının sorumluluğunda olmaktadır.

Hurda belgeli motor satışı ise hurdaya ayrılmış bir araçla ilgili olarak yapılabilmektedir. Araç ile ilgili yedek parça satışı gerçekleştirilerek nakde dönüşüm sağlanabilir. Motorun üzerindeki şasi numarasının dışındaki parçaların satışı yapılabilmektedir. Ancak, hurda belgeli aracın trafiğe tekrar sokulamayacağı ve mevcut yönetmelikler gereği bu tür araçların trafiğe çıkartılamayacağı belirtilmektedir.
 
Geri
Üst