Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Huntington hastaligi nasil baslar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Huntington hastalığı nasıl başlar?​

Bu bölgede CAG şeklinde dizilen genetik bilginin sürekli tekrarlaması sonucu, hastalığın ortaya çıkmasına neden olan “huntingtin” isimli protein, nöronlar tarafından fazla üretilmeye ve birikmeye başlar. Biriken bu protein, nöronlarda yıkım sürecini başlatarak hastalık semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur.
Huntington hastalığı çocuğa geçer mi?
HD geni her insanda bulunur ancak Huntington hastalığına sahip olan kişilerde HD genin deforme olmuş hali anne ya da babadan çocuğa geçer. Anne ya da babadan buluna hasarlı HD genin çocuğa geçerek hastalık yaratma ihtimali yüzde 50’dir.

Huntington hastalığı kaç yaşında?​

Hastalığın ilk belirtileri 30-50 yaş arasında gözlenir. Hasta bu dönem zarfında çocuk yapmış ise çocuklarına bu hastalığı aktarma riski P oranındadır. Hastalık ölümcül olmasa da bu durum hastalığın gelişimine bağlıdır. Hastalığın nedeni Huntington proteinin üretim bozukluğundan dolayı ortaya çıkmaktadır.
Huntington hastalığı öldürür mü?
Huntington Hastalığı (Huntington’s Disease: HD), nöro-dejeneratif, yani nöronların yapısını bozan ve bu sebeple kas koordinasyonunun yitirilmesine, algısal becerilerin kaybına ve zihinsel erken yaşlanmaya sebep olan, ölümcül bir genetik hastalıktır.
Huntington hastalığı, klinik değerlendirme, varsa aile öyküsü ve çoğu durumda HTT’de CAG genişlemesinin varlığı için yapılan genetik testler sayesinde teşhis edilir.
Huntington testi nasıl yapılır?
Hastalık genetik bir test ile ortaya çıkarılır. Hasta ve yakınları için genetik testin sonuçlarını beklemek endişe verici ve zor bir dönemdir. Test sonuçları çoğu zaman siyah-beyaz şeklinde kesin olmakla beraber küçük bir azınlık gri alanda (Azaltılmış penetrasyon) yer alır.

Huntington hastalığı hangi gen?​

Huntington (HD) veya Chorea Huntington hastalığı çok nadir görülmesine rağmen çok ciddi ve günümüzde henüz tedavisi olmayan kalıtsal bir beyin hastalığıdır. Hastalığa 4. Kromozomda bulunan HTT adındaki gende meydana gelen bir mutasyon sebep olur.
Huntington kalıtsal bir hastalık mıdır?
Huntington (HD) veya Chorea Huntington hastalığı çok nadir görülmesine rağmen çok ciddi ve günümüzde henüz tedavisi olmayan kalıtsal bir beyin hastalığıdır. Hastalığa 4. kromozomda yer alan HTT adındaki gende meydana gelen bir mutasyon sebep olur.

Huntington nerede?​

Huntington Beach, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Orange ilçesinde yer alan şehirdir.
Huntington hastalığı nasıl bir hastalıktır?
Huntington hastalığı, genetik geçiş gösteren ve beyindeki sinir hücrelerinde kademeli olarak gelişen hasarlanma ile karakterize bir nörolojik rahatsızlıktır. Kişinin fiziksel hareket kabiliyetini olumsuz yönde etkilemesine ek olarak duygusal ve bilişsel açıdan da sorun yaşamasına neden olur.
 
Geri
Üst