AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hunnap hangi yoreye ait?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.700
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hünnap hangi yöreye ait?​

Hünnap Bulgaristan’ın doğusunda yabani olarak yetiştiği ama aynı zamanda meyvesi saklanan bir bahçe çalısıdır. Meyveler sonbaharda toplanır.

Hünnap hangi dil?​

Hünnap, Arapça dilinden Türkçe’mize geçmiştir.

Hünnap başka adı var mı?​

Hünnap başka adı var mı?
Eylül ayında olgunlaşıp tezgahlara çıkan meyvelerden biri de Hünnap. Çiğde ya da innabi adıyla da bilinen bu meyvenin dünya genelinde sağlık açısından yararlarıyla ilgili yapılmış bir çok çalışma bulunuyor.

Hünnap ülkemizde nerede yetişir?​

Hünnap ülkemizde nerede yetişir?
Hünnap ağacı dünya genelinde en fazla Kuzey Afrika ve Suriye’de yetişmektedir. Aynı zamanda da Hünnap ağacına Hindistan ve Çin’de de rastlanılmaktadır. Pek çok iklime uyum sağlayan bir ağaç olarak bilindiği için hünnap ağacı ülkemizde de yetişmektedir. Ülkemizde Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da yetişmektedir.

Hünnap ağacının ömrü kaç yıldır?​

Hünnap gibi yumuşak çekirdeğe sahip meyvelerde ekonomik olarak ağaç ömrü 35-40 yıl olarak kabul edilmektedir.

Hünnap ağacı dikenli mi?​

Hünnap (Ziziphus zizyphus), cehrigiller (Rhamnaceae) ailesinden bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç türü. Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir.

Hünnap meyvesi çekirdekten nasıl yetiştirilir?​

Hünnap meyvesi çekirdekten nasıl yetiştirilir?
Tohum buz içerisinde çözüldükten sonra ekmek istediğiniz yere tohum ebatının 2-3 katı derinliğe ekiniz. Hünnap tohumu erik tohumuna benzemektedir. Eğer ekim kışın yapılırsa, baharla beraber tohum çimlenecektir. Yazın olursa ise, 15-20 gün içerisinde tohum çimlenecektir.

Hünnap tohumdan yetişir mi?​

Hünnap tohumdan yetişir mi?
Bunun gerçekleşebilmesi için ekimin mutlaka kış aylarında yapılması gerekir. Bu sayede Bahar ayları ile beraber hünnap tohumu çimlenebilir. Tabii yaz aylarında Ekim gerçekleşirse 15 ya da 20 gün içerisinde çimlenme sağlanabilir.

Hünnap zararları nedir?​

Fazla tüketilmesinde gaz ve şişkinlik problemlerine sebep olabilir. Ayrıca Hünnap’ın bileşiminde bulunan karbonhidratlar kan şeker seviyesinde değişimlere yol açabilir. Aşırı tüketiminde alerji etkisi, ishal yapması ve kan akımını hızlandırması Hünnap’ın zararları arasında yer alabilir.

Hünnap Türkiye’de yetişir mı?​

 
Evet, hünnap ağacı Türkiye'de yetişmektedir. Genellikle Marmara, Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yetişen hünnap ağacı, farklı iklime uyum sağlayabilen bir ağaç türüdür. Ülkemizde hünnap ağacının meyvesi olan hünnaplar Eylül ayında olgunlaşıp toplanır ve tüketilir. Hünnap, sağlık açısından birçok faydası bulunan bir meyvedir ancak aşırı tüketiminde dikkat edilmesi gereken bazı zararları da bulunmaktadır.
 
Geri
Üst