AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Humus nasil ortaya cikmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Humus nasıl ortaya çıkmıştır?​

Humusun ana malzemesi nohut, 10 bin yıl önce Türkiye’de a ekilmeye başlanan ilk baklagillerdendi. Susamdan yapılan tahinin ise 13. yüzyıl Arap yemek tariflerinde adı geçiyor. Humusun Yahudi yemeği olduğunu ve 3500 yıl öncesine ait Tevrat’ta humustan söz edildiğini söyleyenler de var.

Orjinal humus nasıl yapılır?​

Sarımsağın kabuklarını soyup ezin. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, toz biber ve zeytinyağını blender’dan geçirip püre haline getirin. Humusu servis tabağına alın. Zeytinyağı ve toz biberi, küçük bir tavada kızdırıp humusun üzerine gezdirin.
Dünya genelinde de popüler humus gibi mezeler orta doğu mutfağı nda aşağıdaki yağlardan hangisiyle yapılır?
İştahla yediğimiz, çoğunlukla meze ya da atıştırmalık olarak ekmek ya da gevreklerle tükettiğimiz humus, basitçe pişmiş nohut püresi, tahin, zeytinyağı, limon, tuz ve sarımsakla hazırlan bir yiyecek.
Humus kime ait?
Kimi kaynaklarsa humusun yapıldığı ilk nohudun Babil bahçelerinde yetiştiğini öne sürer. Kimileriyse humusun ilk kez 12’nci yüzyılda, Eyyubiler tarafından hazırlandığını belirtiyor. Tek bilinen gerçek şu: Humus, adını Arapça nohut anlamını taşıyan ‘hummus’ kelimesinden alıyor.

Humus u kim icat etti?​

Iowa Üniversitesi’nden Ortadoğu tarihçisi Ari Ariel, tahin içeren ilk humus tarifinin Mısır’a ait olduğunu söylüyor. 13. yüzyılda Kahire’de yazılan yemek kitapları, püre haline getirilmiş nohut, sirke, limon ve baharatlardan oluşan bir yemekten söz ediyor.

Humusun nasıl bir tadı var?​

Evet, humustan bahsediyoruz: nohudun en güzel hali. Humus tadını zeytinyağı, limon suyu, tahin ve tabii ki nohuttan alır; üstündeki yağı, biberi, turşusuyla humusun tadı damakta kalır. Turşusundan tutun yağına, acı ya da tatlı toz biberiyle birçok farklı yerde farklı şekilde servis edilir.
En iyi humus nasıl yapılır?
Ateşten aldığınız sıcak nohuta tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ekleyin. Çok iyi karıştırın. Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusu kimyon, kırmızı pul biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin. Üzerine incecik zeytinyağı gezdirin.
Meze tabağı süslemede neye dikkat edilir?
Meze tabağı düzenlerken dikkat edilecek noktalar; Hazırlanan mezeler tabakta renk ve şekil uyumuna özen gösterilerek sunulmalıdır. Süslemeler abartısız ama tabağa özen gösterildiği izlenimini verecek şekilde olmalıdır. Birden fazla tabak hazırlanıyorsa tabak boyutları, çeşit ve miktarları aynı olmalıdır.
Nohutlar katı bir hal alacaktır. Üzerine 1 çay bardağı su ekleyip, ocağı tekrar açıp katılaşan karışımı biraz yumuşatın. Ocaktan aldığınız püre nohutlarınıza; tahin, limon suyu, tuz ve kimyonu (isterseniz ezilmiş sarımsak) ekleyip, blender ile iyice karışmasını sağlayın.
Hummus Arapça’da nohut anlamına gelmektedir. Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu’da, İsrail’de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye’de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır.
Humus u kim buldu?
Tarsus humus yemeği nasıl yapılır?
Nohut, haşlama suyu ve tahin bir tencereye alınır ve blender ile iyice püre haline getirilir. İçerisine ezilmiş sarımsak ,kimyon ve tuz atılarak iyice karıştırılır ve ocağa alınır, ocakta bir iki taşım kaynatılır ve servis tabağına alınır. Sıvıyağ ve pulbiber kızdırılır ve tabağa alınan humusun üzerine gezdirilir.

Humus çorbası nerenin?​

Kıbrıs mutfağının sevilen yemeklerinden biri olan humus çorbası, küp biçiminde kesilmiş ekmekler üzerine dökülen sıcak humus karışımına tereyağı, kırmızı biber, maydanoz ve kaynatılmış nohut ile süslenerek servis edilir. Özellikle Ramazan sofralarında kendine yer bulan humus çorbası, günün her saatinde tüketilebilir.

Humus nasıl bir şey?​

Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Orta Doğu mezesidir. Hummus Arapça nohut anlamına gelmektedir.
 
Geri
Üst