AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hukumlu kime denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hükümlü kime denir?​

Hükümlü veya mahkûm; yaptığı fiilden dolayı hukukî açından başkasının haklarına zarar verdiği gerekçesiyle toplumdan uzaklaştırılıp ıslah edilen, hüküm giymiş kişi. Hapishanede isteği dışında belli veya belirsiz bir süre kalması mecburileştirilmiştir. Kişi bu ceza süresi sonunda topluma salıverilir.

Suçlanan kişiye ne denir?​

Bir ceza yargılamasında suçlanan kişi, suçluluğu ispatlanıncaya değin sanık olarak adlandırılır. Sanığı savunan avukata savunma vekili denir. Sanığa suçlamada bulunan savcıya ise, çeşitli ülkelerde farklı adlar verilir. Hukuk davalarında, olayı mahkeme önüne getiren tarafa davacı, karşı tarafa davalı denir.

Hükümözlü nasıl yazılır?​

Hükümözlü nasıl yazılır?
Mevzuata 22.01.2007 tarihli 45/1 nolu “Ceza İnfaz Kurumlarının Tahsisi, Nakil İşlemleri ve Diğer Hükümler” konulu genelge ile, ilk derece mahkemelerince mahkumiyet kararı verilen fakat cezaları henüz kesinleşmeyen sanıklarla ilgili dolaylı bir şekilde “hükümözlü” sıfatının kullanılmasıyla girmiştir.

Mahkemede karşı taraf ne demek?​

Davada taraf (hasım), “dava konusunu ikrarı halinde aleyhine hüküm verilmesi mümkün olan kimse” şeklinde tanımlanır. Davada tarafların husumet ehliyeti, davacı taraf açısından davayı açma ve takip etme yetkisini, davalı taraf açısından ise kendisine karşı dava yöneltilebilmesini ifade eder.

Şikayet geri alınırsa savcı ne yapar?​

Şikayetten vazgeçme, sanık tarafından kabul edilirse ceza davası hakkında ‘düşme kararı’ verilir. Ancak, sanık şikayetten vazgeçme beyanını kabul etmek zorunda değildir. Sanık ceza davasının düşmesi yerine, yargılamaya devam edilerek dava sonunda kendisi hakkında ‘beraat kararı’ verilmesini talep edebilir.

Hükümözlü vekalet verebilir mi?​

Hükümözlü vekalet verebilir mi?
Vasi atanmadan, hükümlü vekalet veremez, dava açamaz, kanun yollarına başvurmaz, alım satım yapamaz. Vesayet ilişkin kurallar 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda (396-425. maddelerde düzenlenmiştir.)
 
Hükümlü, yaptığı fiilden dolayı hukuki açıdan başkasının haklarına zarar verdiği gerekçesiyle toplumdan uzaklaştırılıp ıslah edilen ve hüküm giymiş kişi anlamına gelir. Hükümlü, hapishanede isteği dışında belli veya belirsiz bir süre kalması mecburi kılınmıştır ve ceza süresi sonunda topluma salıverilir.

Suçlanan kişi ise bir ceza yargılamasında suçlanan ve suçluluğu ispatlanıncaya kadar sanık olarak adlandırılan kişidir. Sanığı savunan avukata savunma vekili denir. Suçlamada bulunan savcıya ise farklı ülkelerde çeşitli adlar verilmektedir. Hukuk davalarında olayı mahkeme önüne getiren tarafa davacı, karşı tarafa ise davalı denir.

"Hükümözlü" ise aslında doğru kullanılan bir terim değildir. Doğru ifade "hükümlü" şeklindedir. Halk arasında yanlış olarak "hükümözlü" şeklinde kullanıldığı görülebilir. Ancak mevzuata göre, "hükümlü" şeklinde yazılması esastır.

Mahkemede ise karşı taraf, dava sürecinde aleyhine hüküm verilebilecek kişi olarak tanımlanır. Davada tarafların husumet ehliyeti, davacı taraf açısından davayı açma ve takip etme yetkisini, davalı taraf açısından ise kendisine karşı dava yöneltilebilmesini ifade eder.

Şikayetin geri alınması durumunda, sanık tarafından kabul edilirse ceza davası hakkında 'düşme kararı' verilir. Sanık şikayetten vazgeçme beyanını kabul etmek zorunda değildir. Alternatif olarak, sanık ceza davasının düşmesi yerine yargılamaya devam edilerek dava sonunda 'beraat kararı' verilmesini talep edebilir.

Hükümlü, vekalet verme hakkına sahip değildir. Vasi atanmadan hükümlü vekalet veremez, dava açamaz, hukuki süreçlere başvuramaz ve alım satım gibi işlemleri gerçekleştiremez. Vesayet ilişkin kurallar Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiştir.
 
Geri
Üst